WordPress dashboard introductie

Het WordPress dashboard is het eerste scherm dat je te zien krijgt na het inloggen op de achterkant (admingedeelte) van WordPress. Mocht je dit scherm voor de eerste keer zien dan lijkt het alsof je dit dat nooit zal leren, niets is echter minder waar! Je zult merken dat je snel je weg vind, in principe hoef je alleen maar een keuze te maken uit te linkerbalk. Het menu is namelijk erg simpel en je zult zien dat je binnen de snelste keren de werking onder de knie hebt. Lees wat de verschillende onderdelen voor je kunnen betekenen. Je hebt standaard de onderstaande gedeeltes:

  • Dashboard
  • Berichten
  • Media
  • Pagina’s
  • Reacties
  • Weergave
  • Plugins
  • Gebruikers
  • Extra
  • Instellingen

Alles wat niet in bovenstaande rij valt zal komen door bepaalde plugins die geinstalleerd zijn. Plugins kunnen ervoor zorgen dat er meer opties binnen dit menu beschikbaar zullen zijn. Geen probleem! In deze handleiding wordt er vanuit gegaan dat je werkt met een standaard WordPress installatie, dat wil zeggen: zonder plugins die niet bij WordPress horen. Hieronder worden de verschillende gedeeltes beschreven.

Dashboard Dit is hetzelfde scherm als die je ziet wanneer je inlogd op het admin gedeelte van WordPress. Afhankelijk van je configuratie zullen hier een aantal widgets of tooltjes beschikbaar zijn waarmee je makkelijk in 1 oogopslag kunt zien wat er speelt op je website.

Berichten Dit is samen met pagina’s het meest belangrijke onderdeel van je website (of blog). Met behulp van berichten kunnen nieuwe artikelen geschreven en gepubliceerd worden. Wanneer je op dit gedeelte klikt zul je een overzicht zien van je berichten binnen je website. Klik op een item om het bericht te bewerken.

Media Dit gedeelte geeft een overzicht van alle bestanden die je ooit ge-upload hebt en vanuit dit scherm kun je nog meer bestanden uploaden. Dit scherm biedt tevens de mogelijkheid om bestanden aan te passen of te verwijderen. In principe hoef je hier niet vaak te zijn, aangezien je vanuit het aanmaken cq. bewerken van een bericht en / of pagina media bestanden ook kunt beheren.

Pagina’s Net zoals met berichten is dit een belangrijk onderdeel van je website (of blog). Pagina’s zijn bedoelt om bijvoorbeeld algemene voorwaarden -of zoals je nu aan het lezen bent- een tutorial of handleiding te schrijven. Berichten zijn meer geschikt voor updates zoals nieuwsberichten waar pagina’s meer gefocussed is op statische content. Je kunt pagina’s sorteren zoals jij dat wilt.

Reacties Mocht je reacties aan hebben staan op je website (of blog) dan komen alle reacties die je ontvangt hier op terecht. Dit is een overzicht van alle ontvangen reacties, heel handig aangezien je anders naar een bericht of pagina zou moeten navigeren om te zien of er nieuwe reacties zijn. Je kunt in dit scherm reacties accepteren of afwijzen, hiermee heb je zelf de controle over welke berichten er wel of niet getoond mogen worden op je website. Het beheren van reacties doe je dus in dit gedeelte.

Weergave In dit gedeelte bevinden zich instellingen en uitbreidingen die gaan over het visuele aspect van je website (of blog). In de meeste gevallen is het niet nodig om hier veel in aan te passen. Een interessant gedeelte van weergave is het menu, hiermee kun je zelf bepalen welke items er in je menubalk getoond gaan worden. Ook widgets (die in je zijbalk geladen worden) en thema’s kunnen middels dit scherm beheert worden.

Plugins Je hebt er vast wel van gehoord: WordPress plugins. Dit is het gedeelte waar je nieuwe plugins kunt installeren, of juist bestaande plugins kunt uitzetten of zelfs verwijderen mits gewenst. Let op; het verwijderen van plugins zal ervoor zorgen dat je website zich waarschijnlijk niet meer zal gedragen als dat je dat gewend bent. Let dus goed op wat je precies verwijdert of aanpast.

Gebruikers Mocht je meer dan 1 gebruiker willen op je wordpress website (of blog) dan kun je in dit gedeelte heel gemakkelijk gebruikers beheren. Heb je bijvoorbeeld een gast blogger, dan kun je in dit gedeelte een gebruiker aanmaken met bijbehorende rechten. Geef nooit zomaar iemand volledige rechten (administrator) tot je website of blog. Deze gebruikers zullen op dezelfde manier inloggen als dat jij dat doet, en kunnen (mits een actief account) ook berichten en pagina’s kunnen plaatsen.

Extra Dit is 1 van de minst gebruikte gedeeltes van WordPress aangezien je hier eigenlijk nooit in hoeft te zitten. Je kunt hier een aantal zaken controleren zoals verbroken koppelingen. Het importeren en exporteren van data en eventuele extra instellingen van plugins zul je in dit scherm kunnen terugvinden.

Instellingen Een belangrijk onderdeel van WordPress waar je bijvoorbeeld kunt bepalen hoe de url’s (webadressen) van je website er uit komen te zien, of het toestaan van reacties uitzetten, of het beheren van permalinks. Ook je website naam en payoff kun je in dit scherm beheren. Het volgende onderdeel van deze handleiding gaat over het aanmaken van berichten en pagina’s. Klik hier om naar het volgende onderdeel te navigeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *