Meerdere websites op 1 WordPress installatie (multi-site)

Met behulp van WordPress is het mogelijk om meerdere websites te hebben op 1 enkele WordPress installatie. Het grootste voordeel hiervan is dat je niet steeds de individuele websites hoeft bij te houden. Wanneer je een plugin of theme update in de “root” -ofwel de WordPress installatie waar alle andere websites ook op zullen gaan draaien- zal dit ook doorgevoerd zijn in alle andere websites. Erg interessant, nietwaar?

Waarom WordPress multi-site?

Met behulp van dit artikel leg ik je uit hoe je een multi-site omgeving kunt instellen voor je WordPress installatie. Hieronder zie je een lijst met de minimale benodigdheden:

 • Een goed werkende WordPress installatie die in de root map van je website staat (public_html, www, html etc..)
 • Deze WordPress installatie moet gekoppelt zijn aan een database, meestal MySQL.
 • Je bent bekend met de werking van WordPress hoe je verbinding maakt met de FTP (of sFTP) server van je website.
 • Je hebt een goede en stabiele hosting, wanneer je niet van plan bent een hele grote website op te richten zou ik gaan voor shared hosting aangezien dit een stuk scheelt in de terugkerende kosten.
Meerdere websites op 1 WordPress installatie.

Meerdere websites op 1 WordPress installatie.

Hieronder een opsomming van de grootste voordelen van het hebben van een multi-site omgeving op je WordPress installatie:

 1. Jij bent de netwerk beheerder, je kunt heel gemakkelijk meerdere websites beheren vanuit 1 dashboard.
 2. Elke website heeft zijn eigen administrators met mogelijkheden tot het beheren van de eigen website.
 3. Het installeren van plugins en thema’s is mogelijk met maar 1 download actie.
 4. Multi-site WordPress netwerken maken het makkelijker om updates bij te houden. Je hoeft enkel maar de root installatie te updaten en de wijzigingen zijn direct voor alle andere websites doorgevoerd.

Naast deze voordelen kleven er uiteraard ook nadelen aan het hebben van een multi-site omgeving:

 1. Alle websites maken gebruik van dezelfde resources, dit betekent dat wanneer je website off-line is dit ook geldt voor de rest van de websites. Deze websites draaien nou eenmaal op dezelfde installatie en server.
 2. Het beheren van server resources in het geval van hoge traffic kan moeilijk zijn voor een onervaren website beheerder.
 3. Mocht je website gehacked worden dan heeft dit impact op alle andere installaties. Kan de hacker bij 1 websites, dan is het ook zeer zeker mogelijk dat hij bij de rest van je websites kan.
 4. Niet alle WordPress plugins werken goed of zelfs helemaal niet wanneer je gebruik maakt van een multi-site omgeving.

Voor wie is de WordPress multi-site omgeving bedoeld?

Wanneer je meerdere WordPress installaties hebt, en dus meerdere websites of blogs bijhoudt betekent dit niet dat je perse een multi-site WordPress setup nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld ook diensten zoals ManageWP en/of InfiniteWP gebruiken om meerdere WordPress installaties makkelijk(er) bij te houden. Het aanmaken van een multi-site WordPress installatie heeft wel nut voor:

 • Een bedrijfswebsite met meerdere websites voor verschillende branches en locaties.
 • Een website van een tijdschrift die beheert moet worden door verschillende teams.
 • Overheid of non-profit instellingen die voor elke locatie, regio of onderdeel een eigen website nodig hebben.
 • Je eigen netwerk van blogs die draaien op meerdere subdomeinen. Bijvoorbeeld wanneer je uitgebreide blogs bijhoudt over verschillende onderwerpen.
 • Scholen en universiteiten die toestaan dat studenten een eigen blog of website hebben op de servers van de school.

Kies een domein structuur voor je multi-site netwerk

Op een WordPress multi-site netwerk kun je de websites op verschillende manieren geinstalleerd hebben, met een subdomein of met een onderliggende map (subdirectory). Zie hieronder een tweetal voorbeelden: http://wordpress.marcobax.nl http://www.marcobax.nl/wordpress Wanneer je kiest om een multi-site netwerk te installeren aan de hand van een subdomein zul je wildcard subdomeinen moeten configureren op je server. Hoe je dat doet laat ik zien iets verder op in dit artikel. Wanneer je aan de andere kant kiest voor een installatie met behulp van mappen op je website hoef je alleen maar pretty permalinks aan te zetten op je root installatie. In het bovenstaande voorbeeld is het domein marcobax.nl de root installatie.

Het instellen van wildcard subdomeinen

Log in op het dashboard van je hosting accoutn en navigeer naar het onderdeel domeinen of DNS. Hoe dit scherm eruit ziet is geheel afhankelijk van de hosting partij die je hebt gekozen. In het geval van mijn blog (marcobax.nl) maak ik gebruik van de hosting van TransIP, hieronder een screenshot van de DNS instellingen waarmee je een subdomein kunt instellen:

DNS instellingen bij TransIP

DNS instellingen bij TransIP

Voor de volledigheid kun je hieronder een screenshot bekijken waarin te zien is dat ik een subdomein heb geregistreerd met behulp van het dashboard van TransIP.

TransIP subdomein

Subdomein geregistreerd bij TransIP

Zoals je kunt zien heb ik hier het subdomein wordpress.marcobax.nl aangemaakt. Hoe je dit precies in kunt stellen is afhankelijk van de hostingpartij die je hebt gekozen. Lees daarom de documentatie van je hosting eens goed door om erachter te komen hoe je een subdomein in kunt stellen voor je website.

Aanzetten van de Wordpress multi-site netwerk functionaliteiten

De WordPress multi-site netwerk tool zit standaard in elke WordPress installatie vanaf versie 3.0. Het enige wat je hoeft te doen is WordPress te installeren en te configureren zoals je dat al gewend bent. Mocht het geval zijn dat je al een bestaande WordPress installatie hebt, dan kun je deze stap uiteraard overslaan. Om de WordPress multi-site functionaliteiten aan te zetten op je bestaande WordPress installatie zul je de onderstaande stappen moeten doorlopen:

 1. De allerbelangrijkste stap is om een backup te maken van je gehele website, dus inclusief de database. Better safe than sorry.
 2. Open je FTP programma en maak verbinding met de webserver waar je WordPress website op geinstalleerd staat.
 3. Bewerk het bestand wp-config.php en voeg onderstaande code toe net voor de regel met /* That’s all, stop editing! Happy blogging. */

Wanneer je de onderstaande regel code al in dit bestand vind hoef je enkel de waarde false aan te passen naar true:

Sla het bestand vervolgens op en upload deze naar je webserver. Dit is het enige wat je hoeft aan te passen om ervoor te zorgen dat je WordPress installatie multi-site netwerk functionaliteiten ondersteunt!

Instellen van het netwerk

Op dit moment staan de functionaliteiten aan die benodigd zijn om een multi-site WordPress netwerk op te richten. Het volgende punt in ons stappenplan is om het netwerk ook daadwerkelijk op te gaan zetten. Alvorens wij dit gaan doen is het nodig om alle plugins (tijdelijk) uit te zetten op je website. Nadat je dit hebt gedaan navigeer je naar de pagina: Extra -> Netwerk instellen.

Multi-site netwerk instellen met WordPress

Multi-site netwerk instellen met WordPress

Je zult nu het scherm te zien krijgen waarin je het netwerk op gaat zetten. Je huidige website (blog) zal gaan fungeren als root node in dit netwerk. Je zult zien dat het benodigd is om de module mod_rewrite van Apache te hebben geinstalleerd. Deze module is veel voorkomend en staat vaak aan op de meeste gangbare hosting paketten.

Multi-site netwerk opzetten in WordPress.

Multi-site netwerk opzetten in WordPress.

De volgende stap die we gaan doorlopen is WordPress vertellen wat voor soort domein structuur we gaan gebruiken voor de komende websites in het netwerk. Deze keuze kan bestaan uit twee opties, namelijk: subdomeinen of sub mappen. Nadat je deze keuze hebt gemaakt maak je een titel aan voor je netwerk en vul je een werkend e-mail adres in waarop jij als netwerk beheerder alle e-mails omtrent het netwerk zult gaan ontvangen. Als laatste klik je op de installeer knop om verder te gaan.

Benodigde code wijzigingen voor WordPress multisite setup

Benodigde code wijzigingen voor WordPress multisite setup

In het daarop volgende scherm zal WordPress je een aantal regels tonen die je zult moeten toevoegen aan je wp-config.php en .htaccess bestanden. Gebruik hiervoor een FTP programma en kopieer en plak de code op de juiste plek.

Netwerk instellingen configureren

Wanneer je de bovenstaande stap succesvol hebt doorlopen heb je een werkende mult-site netwerk opgezet. Je zult merken dat je moet switchen naar het Netwerk Dashboard om netwerk instellingen te configureren. In dit scherm kun je een hoop instellingen aanpassen voor je netwerk. Om bij dit scherm te komen navigeer je naar Mijn websites -> Netwerk beheer -> Dashboard.

Wordpress netwerk beheer admin dashboard

WordPress netwerk beheer admin dashboard

Je zult merken dat er een aantal nieuwe menu items zijn die je kunnen helpen om je multi-site netwerk te beheren. Je zult ook een dashboard widget zien waarmee je een nieuwe site of nieuwe gebruiker kunt toevoegen. Zie ook onderstaande screenshot:

Wordpress multisite admin dashboarda

WordPress multisite admin dashboard

Om netwerk instellingen te configureren klik je op de op de instellingen link in de admin sidebar. In het netwerkinstellingen scherm vind je alle opties die je nodig hebt om je netwerk juist te configureren, of aan te passen.

Aanmaken van een nieuwe site

In de voorgaande voorbeelden wordt getoond dat we een subdomein aan het aanmaken zijn genaamd wordpress.marcobax.nl voor het bijbehorende domein marcobax.nl. Hiervoor is het nodig om een nieuwe site toe te voegen aan ons netwerk. Navigeer hiervoor naar: mijn websites -> netwerkbeheer -> websites. Je krijgt vervolgens een soortgelijk scherm als onderstaande screenshot te zien:

Website overzicht in WordPress multi-site

Website overzicht in WordPress multi-site

Vul nu de benodigde gegevens in, in dit voorbeeld is dat zoals te zien is in onderstaande screenshot:

Nieuwe site toevoegen wordpress multisite

Nieuwe site toevoegen wordpress multisite

Dat was het ! De website is toegevoegd aan ons netwerk en heeft een geheel eigen scope. Dat wil zeggen dat het mogelijk is om onafhankelijk gebruikers te beheren en thema’s te installeren en aan te passen.

Wat vind jij ervan? Ga je ook gebruik maken van WordPress multi-site network? Ook voor vragen en/of problemen kun je terecht wanneer je gebruik maakt van het reactie formulier die te vinden is op deze pagina.

80 antwoorden

 1. Frank van Leeuwen 24 september 2014 / 9:01 am

  Ik heb het bovenstaande uitgevoerd en idd kan ik extra domeinen toevoegen. Deze domeinen hebben alleen geen thema. Hoe kan ik dit toevoegen?

  Frank

  • Marco Bax 24 september 2014 / 10:11 pm

   Ha Frank, probeer eens deze RewriteRule toe te voegen aan je .htaccess:
   RewriteRule ^([_0-9a-zA-Z-]+/)?files/(.+) wp-includes/ms-files.php?file=$2 [L]

 2. Manon 18 november 2014 / 2:30 pm

  Dag Marco,

  Wat een intressant artikel heb je geschreven en heeft ons aan het denken gezet.
  Wij hebben een webshop in kinderkleding.

  Nou is mijn vraag als wij onze webshop op meerdere domeinen willen laten draaien. Kan dan onze voorraad op 1 plek blijven draaien?
  Dus als er een bestelling komt dat dan de voorraad automatisch word bijgehouden?

  Wij draaien op woocommerce.

  Wij horen graag van u.

  Met vriendelijke groet,

  Manon (http://www.dominokinderkleding.nl)

  • Marco Bax 19 november 2014 / 8:37 am

   Beste Manon, voor zover ik weet is het niet standaard mogelijk om 1 voorraad te beheren voor meerdere webwinkels wanneer je gebruik maakt van WordPress in combinatie met Woocommerce. Wellicht dat hier plugins voor zijn, helaas heb ik hier geen ervaring mee. Mocht je een oplossing vinden, dan zou ik die graag van je horen!

 3. Robbert Noordhoek 12 december 2014 / 5:45 pm

  Beste Marco,

  Je uitleg werkt perfect tot het laatste onderdeel waarbij ik de nieuwe site wil bewerken:

  “Not Found

  The requested URL /wp-admin/ was not found on this server.

  Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.”

  Wat doe ik fout?

  • Marco Bax 14 december 2014 / 5:29 pm

   Beste Robbert, dit lijkt erop dat je geen .htaccess bestand hebt. Kan dit kloppen?

 4. Rick Dijs 23 februari 2015 / 8:29 pm

  Hallo Marco,
  Allereerst, gaaf, ik ben onder de indruk dat dit kan.
  Echter na de stappen te hebben doorlopen kom ik niet op het Dashboard van mijn tweede site.
  Ik krijg dan de melding:
  “Deze webpagina bevat een omleidingslus”
  Hoe heb ik deze veroorzaakt en hoe krijg ik hem weer weg ?

  Alvast mijn dank,
  Vriendelijke groet,
  Rick.

   • karickatuur 26 februari 2015 / 10:33 am

    Inmiddels heb ik het aan de praat. Dank je voor je snelle reactie en behulpzaamheid.

 5. Jack Fila 11 maart 2015 / 11:00 am

  Hoi Marco,
  Ik zie op de server nergens een .htaccess bestand staan. Waar kan ik het vinden?

  • Marco Bax 11 maart 2015 / 11:04 am

   Beste Jack, deze kun je in de hoofd installatie map van je wordpress site vinden.

 6. Jack Fila 11 maart 2015 / 12:12 pm

  Hoi Marco,

  Inmiddels het .htaccess bestand aangemaakt, met de gegevens uit jouw voorbeeld:

  RewriteEngine On
  RewriteBase /
  RewriteRule ^index\.php$ – [L]

  # add a trailing slash to /wp-admin
  RewriteRule ^wp-admin$ wp-admin/ [R=301,L]

  RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -f [OR]
  RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -d
  RewriteRule ^ – [L]
  RewriteRule ^(wp-(content|admin|includes).*) $1 [L]
  RewriteRule ^(.*\.php)$ $1 [L]
  RewriteRule . index.php [L]

  … maar misschien is dit niet juist, want de server meldt een internaat server error.
  Wat doe ik fout?

 7. Jack Fila 11 maart 2015 / 12:58 pm

  Hoi Marco,
  Het is allemaal gelukt.
  Dank voor jouw uitleg.

 8. Aldwin 18 maart 2015 / 2:25 pm

  Hoi Marco,

  Ik heb de multisite opgezet en een netwerk aangemaakt.
  Bestaande uit;
  hoofdsite
  Subsite – 1
  Subsite – 2

  Via de knoppen WordPress > Sites > Alle sites, zie je ze onder elkaar staan
  Als ik de muis over 1 van de subsites (/1/ of /2/) beweeg kun je hun
  dashboard kiezen. Als ik daar op klik komt de volgende melding;

  Internal Server Error
  The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete
  your request.
  Please contact the server administrator, service@webmailer.de and inform them of the time
  the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.
  More information about this error may be available in the server error log.

  Hoop dat u kan helpen dit op te lossen?

   • Aldwin 22 maart 2015 / 10:40 pm

    Hoi Marco,
    Dank voor de reactie.
    Ik heb de .htaccess aangepast met de versie zoals beschreven bij ‘Multisite 3.5 and up’ – ‘Subdomain Example’
    Ik krijg nu de volgende melding als ik ’t dashboard per subdomein probeer te bereiken;

    Page not found
    The content you were looking for could not be found.

    De melding komt wel op een pagina in mijn hoofdsite (ipv. Op een blanco zoals de vorige foutmelding). Dus het lijkt er op dat ik de buurt kom.
    Enig idee wat nu te doen?

    • Marco Bax 4 mei 2015 / 8:25 am

     Beste Aldwin, heb je de tag “define(‘WP_ALLOW_MULTISITE’, true);” in wp-config.php gezet?

 9. janeverts 15 april 2015 / 7:47 pm

  Hoi Marco,

  Kun je een backup van een “normale” WP site terugzetten in een subsite van een multisite?

  Ik wil de bestaande WP site omzetten naar een Multisite. Wat zijn de gevolgen van de huidige site omzetten in een Multisite?

  • Marco Bax 15 april 2015 / 7:57 pm

   Beste Jan,

   WordPress maakt een kopie van de meest belangrijke tabellen die je normaliter terug vind in je installatie, per website. Het is dus mogelijk om een bestaande website om te zetten naar multisite. De gevolgen zijn dat er meer tabellen zijn, en de backoffice heeft een extra configuratie optie voor plugins en sites. Maak in ieder geval goede backups voordat je een WordPress website om gaat zetten naar multisite. :)

 10. Dwight 30 mei 2015 / 12:03 pm

  Beste Marco,

  Bedankt voor je uitleg. Het is mij gelukt om de multisite te installeren.
  Mijn vraag is: hoe kan ik meerdere domeinnamen toevoegen aan deze installatie?

  De hoofdinstallatie staat op http://www.voorbeeld-amsterdam.nl, maar nu wil ik de domeinnamen voor bijvoorbeeld http://www.voorbeeld-utrecht.nl enzovoorts hieraan toevoegen. Ik kom er helaas niet uit.

  Alvast bedankt.

 11. marleen 5 juni 2015 / 8:15 am

  Dag Marco,

  Dankjewel voor deze uitermate duidelijke uitleg. Dit is net waar ik op zoek naar was!

  Ikzelf ben er echter nog niet uit of Multisite aangewezen is: ik ben nu een Stadsgids aan het uitwerken voor een stad in Belgie (wonen, shoppen, diensten).

  De idee is, om indien dat een goede respons krijgt, de andere subdomeinen aan te maken voor andere steden in Vlaanderen. De sites gaan identiek zijn, op de content na.

  Nu ben ik gestart met een enkel WP installatie.
  Raadt u me aan om in elk geval nu al met Multisite te starten?

  Of kan ik dat nadien makkelijk aanpassen, indien de idee aanslaat, en pas met Multisite beginnen als ik meerdere steden ga aanpakken..?

  Dankjewel voor jouw visie!!
  Marleen

  • Marco Bax 8 juni 2015 / 2:06 pm

   Beste Marleen, je kunt vast beginnen met een multisite opzet. Dan wen je vast aan de mogelijkheden, maar het is niet noodzakelijk daar je van een single site een multi site kunt maken.

   • marleen 11 juni 2015 / 4:27 pm

    Dankje Marco,

    Voor de snelle en duidelijke info!

    Nu vraag ik me enkel nog af: wat met de hosting: ik zit bij one.com, handig en niet duur.
    Maar als de sites gaan uitbreiden qua content (vooral qua traffic dan), wat heb ik dan nodig?

    Op wordpress.org geven ze een drietal hosts aan, maar sommige daarvan ontvangen toch slechte reviews van klanten en wordpress gebruikers..

    En, technisch gezien, begrijp ik niet zo goed, waar ik precies moet op letten om een site met hoge traffick ook nog snel te doen draaien.
    Want snelheid vind ik sowieso bij WordPress toch wat een probleem..

    Groetjes,
    Marleen

 12. Sven Angenent 22 juni 2015 / 6:14 am

  Hoi Marco,

  Ik heb een bestaande wordpress omgezet naar multisite.
  Echter kom ik op de subdomainurl geen wordpres tegen ntc.fantasy4all.nl, maar kan totaal niet vinden hoe dit kan.

  Ik wilde het via multiesites van wordpress doen, zodat ik niet voor elk subdomain WP moet installeren. Hoop toch wel dat dit kan.
  Zou je me kunnen helpen?

  • Marco Bax 15 juli 2015 / 9:30 am

   Beste Sven, je zult in de webserver configuratie de document root map moeten aanpassen naar die van je hoofddomein.

 13. jan 24 juni 2015 / 12:51 pm

  hoi, bedankt voor je hulp. moet ik in de directadmin van de hoster ook de subdomeinen aanmaken? ik krijg namelijk “apache is functioning normally” en dat is de standaard melding als volgens mij domein niet gekoppeld is.

  • Marco Bax 15 juli 2015 / 9:30 am

   Beste Jan, je zult de document root van elk subdomein moeten laten verwijzen naar die van het hoofddomein.

 14. de smedt leen 26 juni 2015 / 11:46 am

  Dankje marco!

  Momenteel zit ik bij one.com maar de site laadt heel traag. Waar moet ik op letten als ik een nieuwe, snelle en degelijke hosting wil?
  Dankje
  Marleen

  • Marco Bax 15 juli 2015 / 9:26 am

   Beste Marleen, het hebben van een trage website hoeft niet perse aan de hosting te liggen. Er zijn altijd verschillende factoren die meewegen, zoals grote afbeeldingen, teveel tracking pixels, like buttons enzvoorts.

 15. Rene 26 juni 2015 / 1:14 pm

  Marco, misschien kun je mij een tip geven.
  Ik heb een hoofddir met een wp installatie waarin de website draait.
  Voor ons personeel heb ik een map gemaakt met de naam krant en daar ook een wp installatie.
  Als ik nu http://www.onzebedrijfsnaam.nl/krant intyp wordt de website uit de hoofdir getoond, dus http://www.onzebedrijfsnaam.nl en niet de index.php uit de map krant.
  Beide hebben een eigen datbase.
  Dit werkte prima tot alles is overgezet op een nieuwe server.
  Ik heb alles al geprobeerd maar krijg het niet goed werkend.
  Misschien een tip?
  gr. René

  • Marco Bax 15 juli 2015 / 9:28 am

   Beste Rene, deze vraag gaat over meerdere WordPress installaties, niet 1 WordPress installatie met meerdere front-ends. Wellicht is het handig om in de .htaccess van je hoofddomein een uitzondering te maken voor de map “krant”. Zet deze regel voor alle andere rewrite rules: ” RewriteRule ^krant – [L,NC] “

 16. Esther Aboelkair 21 juli 2015 / 11:11 am

  Beste Marco,
  Dank voor de heldere uitleg.
  Wij hebben twee verschillende bedrijven, met verschillende diensten.
  Betekent het, als we gebruik maken van multi-site, dat de sites niet los van elkaar beheert kunnen worden met eigen themes en plugins? Wanneer kies je voor een installatie in subdomeinen en wanneer voor mappen?
  Alvast bedankt voor je antwoord!
  Hartelijke groet,
  E. Aboelkhair

  • Marco Bax 21 juli 2015 / 3:36 pm

   Beste Esther, het kan beide, echter is het met een multi site moeilijker om 1 website geen gebruik te laten maken van een plugin. Mochten de websites echt verschillen, dan zou ik voor 2 installaties gaan.

 17. Martin 26 juli 2015 / 12:43 pm

  Beste Marco, ik ben hier al een tijdje naar op zoek, maar….
  Elk jaar maak ik met wordpress een nieuw blog over onze vakantie. Alleen toegankelijk voor geregistreerde users. Dus elke keer een nieuwe wordpress instalatie. Via een site link ik dan naar de verschillende jaren. Is dit nu een oplossing voor mij of zou jij het in een andere richting zoeken?
  Alvast bedankt voor je inzet op dit onderwerp,
  Groet Martin

  • Marco Bax 17 augustus 2015 / 12:20 pm

   Beste Martin, waarom kies je er niet voor om een nieuwe categorie aan te maken? Dat scheelt enorm veel website onderhoud.

 18. Marco Veldman 16 augustus 2015 / 5:48 pm

  Ik ben onder de indruk van de behulpzaamheid van jou, Marco. Het zal de naam zijn ;-)

  Nee serieus: complimenten! Zeer nuttig!

 19. Dennis 1 september 2015 / 1:19 pm

  Hoi Marco,
  Dankjewel voor je interessante artikel, complimenten hiervoor!
  Ik ben van plan een website te maken met meerdere sub websites van steden. Bijvoorbeeld, http://www.voorbeeld.nl/utrecht http://www.voorbeeld.nl/amsterdam http://www.voorbeeld.nl/groningen. De content is nagenoeg hetzelfde en de template moet ook hetzelfde zijn. Begrijp ik het goed dat een wordpress multisite voor mij een oplossing is? Is er ook een makkelijke manier om alle content 1 op 1 te kopieren zodat je niet uren bezig bent om alle subdomeinen opnieuw in te richten? En hoe zit het met SEO, is het wel verstandig voor de rankins in Google? Misschien heb je hier ook een antwoord op. Ik hoor het graag ;)

  Dennis

 20. martijn 7 september 2015 / 8:38 am

  Hallo Marco,
  Zeer heldere uitleg, dank! Ik heb al heel wat gelezen over multisite en ook het alternatief WPML, maar vind nergens een antwoord op dit: ik wil mijn site twee- of drietalig maken. In jouw uitleg ga je uit van subdomeinen OF submappen: ik wil graag verschillende top level domeinen gebruiken, dus mijnsite.nl (voor Nederlands) en mijnsite.com (voor Engels). Beiden worden bij dezelfde provider gehost. De sites worden qua uiterlijk identiek maar pagina’s en posts zullen slechts voor tweederde overlappen.
  Kan Multisite hiermee omgaan? Of adviseer je iets anders?
  Groet en dank, Martijn

 21. martijn 8 september 2015 / 10:06 am

  Beste Marco,
  Goed en helder artikel. Wat ik nog niet begrijp is: ik heb twee domeinen, mijnsite.nl en mijnsite.com en die wil ik voor twee talen gebruiken. Adviseer je dan ook Multisite? Kan multisite daar mee omgaan? De sites worden inhoudelijk 80% identiek en moeten dezelfde layout en opmaak hebben.
  Dank alvast,
  groet, Martijn

 22. Madelijn 26 oktober 2015 / 9:34 pm

  Is het ook mogelijk om 2 sites te hebben op je multi wordpress en er vervolgens een pagina voor te maken waar je tussen de 2 sites kunt kiezen?

  • Marco Bax 28 oktober 2015 / 4:45 pm

   Dat kan heel gemakkelijk door een pagina aan te maken en er een link in te plaatsen die verwijst naar de andere website. Hetzelfde kun je toepassen voor de andere website.

 23. Youri 29 oktober 2015 / 5:16 pm

  Hallo Marco

  Ik heb een probleem met de sub domeinen heb een site aan gemaakt met het netwerk maar krijg het probleem met appache is functionaly normal. Ik heb in de reqcties gezien dat je de domeinnaam naar de root moet zetten hoe doe ik dit ( ik maak ook gebruik van tranip)

  • Marco Bax 2 november 2015 / 12:17 pm

   Beste Youri, om dit werkend te krijgen zul je de document root van alle subdomeinen waar je een multi-site op wil moeten laten verwijzen naar de document root van je hoofdsite. Dit pas je aan in de Apache of Nginx configuratie. Weet je niet goed hoe dit werkt? Vraag het dan even aan TransIP!

 24. Renee Petiet 19 december 2015 / 8:10 am

  Hallo Marco,

  Wat een goede uitleg! Ik kan dit echter niet zelf. Zou jij een multi-site kunnen maken van deze website: http://onlineadministratiemkbvenlo.nl/ of moet je dan een nieuwe maken?

  Hoeveel zou dat kosten?
  Heeft de kwaliteit van de codes die je inbrengt effect op de Google resultaten?

  Vriendelijke groet,
  Renee Petiet

  • Marco Bax 24 december 2015 / 9:09 am

   Beste Renee, je kunt van een bestaande WordPress installatie een multi-site maken. Dit staat uitgelegd in dit artikel.

 25. jan 23 december 2015 / 3:20 pm

  Hallo, de website heeft geen blog bladzijde , maar een vaste homepage..kan hiervan ook een multisite gemaakt worden?
  Probeer ook de bestaande oude site op een subdomein te zetten, maar weet niet precies welk econfiguratiebestanden aangepast moeten worden
  Dus Multi site installatie kan gemakkelijker zijn ?

  • Marco Bax 24 december 2015 / 9:11 am

   Beste Jan, multi-site WordPress omgevingen hebben geen relatie met het thema. Het is mogelijk om van een bestaande WordPress site een multi-site te maken, zonder alle bestanden en de database te hoeven kopiereen. Multi-site is veel handiger in dit geval, je hebt dan niet de MU-Domain mapping plugin nodig.

 26. Nathan Van Haver 23 december 2015 / 4:47 pm

  Goedemiddag Marco,
  Bedankt, heel duidelijke uitleg voor het opzetten van een multisite.
  Ik heb het hele parcours doorlopen, maar krijg nu toch nog een foutmelding op het moment dat ik in het dashboard de nieuwe site wil aanblikken. Dit is de foutmelding:

  Internal Server Error

  The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

  Please contact the server administrator, webmaster@styxx.be and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

  More information about this error may be available in the server error log.

  Additionally, a 500 Internal Server Error error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

  Kunt u vertellen wat er foutloopt? ik ben maar een leek, dus misschien doe ik wel iets stoms..

  Bedankt!
  Nathan

 27. Nathan Van Haver 23 december 2015 / 4:48 pm

  Goedemiddag Marco,
  Bedankt, heel duidelijke uitleg voor het opzetten van een multisite.
  Ik heb het hele parcours doorlopen, maar krijg nu toch nog een foutmelding op het moment dat ik in het dashboard de nieuwe site wil aanblikken. Dit is de foutmelding:

  Internal Server Error

  The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

  Please contact the server administrator, webmaster@styxx.be and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

  More information about this error may be available in the server error log.

  Additionally, a 500 Internal Server Error error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

  Kunt u vertellen wat er foutloopt? ik ben maar een leek, dus misschien doe ik wel iets stoms..

  Bedankt!
  Nathan

  • Marco Bax 24 december 2015 / 9:12 am

   Beste Nathan, een 500 error is een generieke melding die getoond wordt via een webbrowser. Deze geeft geen inzicht in wat er exact mis gaat, neem hiervoor (zoals aangegeven) contact op met Styxx.be

 28. Karin 4 februari 2016 / 2:47 pm

  Hallo Marco,

  Hartelijk dank allereerst voor deze instructie pagina!

  Ik heb het netwerk geinstalleerd o.b.v. subdomeinen (waarbij ik wel een melding kreeg, maar ik ben doorgegaan). Nu heb ik een subdomein aangemaakt: http://retailers.b-a-princess.com echter wil ik nu de site gaan aanpassen via het netwerk dashboard van WP en vervolgens wordt ik daarmee doorgesluisd naar: http://retailers.b-a-princess.com/wp-admin/ Deze pagina is helaas niet bereikbaar. Hoe ik kom ik dus nu op de site van het subdomein zodat ik aan de slag kan gaan.

  Op de hoofdsite http://www.b-a-princess.com heb ik het netwerk geïnstalleerd. Op deze site draaien de plug-ins dus ook, waaronder Beter WP Security. Misschien is dit van belang om even te melden. Ook dat ik de loginpagina anders heb genoemd dan de standaard wp-login.

  Ik hoor graag van je.

 29. peter 25 februari 2016 / 11:57 pm

  Dag wij hebben een wordpress multisite geinstalleerd, echet lopen we tegen een probleem aan.
  hoofdomein.nl is de hoofdsite, we willen echter tweededomein.nl er ook in zetten.
  nu staat in de url balk hoofdomein.nl/tweededomein
  We willen echter tweededomein.nl in de de adres balk.
  tweededoemein.nl draait bij dezelfde hostingpartij echte wel op een andere server,

  hoe krijgen we dit voor elkaa?

 30. Jens 14 maart 2016 / 5:39 pm

  Ik heb dus alles werkend behalve 1 ding. Ik heb het volgende kickoffgamecommunity.nl als main site 2 de site kickoffgamecommunity.nl/minecraft als 2de 2de website werkt ook gewoon alleen kan ik niet de map vinden waar die in opgeslagen staat en als ik op dachboard klik dan laad hij en zegt hij dat hij niet bestaat.

 31. Danny 21 april 2016 / 8:41 am

  Hallo Marco,

  Wat ik graag wil creeeren: 1 website waarbij ieder team een eigen omgeving heeft….als het ware een eigen website. Voor je beeldvorming…..men komt op een centrale homepage. En vanuit daar kan een bezoeker dan naar het team van zijn/haar keuze. Ieder team moet dan ook een eigen “beheerder” hebben om nieuwe dingen te posten, en alleen maar in hun eigen omgeving.

  Dus 1 centrale website voor iedere bezoeker. Maar ieder team moet alleen haar omgeving kunnen bewerken.

  Dat kan met een multi-site ?

 32. Henry 23 augustus 2016 / 2:39 pm

  Kun je in een multi-site omgeving een overzicht krijgen van ingelogde gebruikers?

  • Marco Bax 27 augustus 2016 / 8:39 pm

   Hallo Henry, standaard niet. Wellicht dat dit met een plugin op te lossen is !

 33. Aivy Kamerling 12 oktober 2016 / 1:56 pm

  Hoi Marco, schitterend hoe alles beschreven staat. het werkt allemaal. oeps net even niet helemaal. Denk dat ik ergens overheen lees. Heb nu wel twee website in mijn sites staan. Alleen in de toegevoegde website kan ik geen pagina’s aanmaken en ik mis nog meer in het menu. Wat ben ik nog vergeten ? ik hoop dat je mij kan helpen.
  Warme groet,
  Aivy Kamerling

 34. Aivy Kamerling 12 oktober 2016 / 2:10 pm

  Hoi Marco, ben ik nogmaals. ik vermoed dat het in het .htaccess bestandje zit. Waar plaats ik de regels , die aangegeven worden door wordpress zelf, in het .htaccess bestand?
  Warme groet,
  Aivy

  • Marco Bax 20 november 2016 / 11:02 am

   Beste Aivy, dit plaats je in het .htaccess bestandje die je in de zogenaamde ‘document root’ van je website vindt.

 35. Michael 25 december 2016 / 12:36 pm

  Hey Marco,

  Heb eens een vraagje.
  Ik heb 2 url’s in mijn bezit, http://www.url1.com en http://www.url2.eu

  Nu wil ik beide eigenlijk koppelen, maar elk met een ander thema laten draaien.
  Site 1 zou dienen voor foto’s en verslagen (nieuwssite) de andere zou dienen om enkel woocommerce te laten draaien, maar ze zijn wel gerelateerd met elkaar.
  Maar het thema van Site 1 is niet ideaal voor Site 2.
  Is het mogelijk om via multisite om “reclame” van site 2 op site 1 te zetten???
  En bv ook foto’s te gebruiken, kan ik van site 1 foto’s gebruiken op site 2 zonder deze opnieuw te moeten uploaden?

  Alvast bedankt

  Groetjes en nog een Zalig kerstfeest

  • Marco Bax 27 december 2016 / 8:52 am

   Hallo Michael, via een multi-site WordPress omgeving is het mogelijk 2 of meerdere WordPress installaties dezelfde thema’s te laten gebruiken. Je kunt dus een ander thema voor een andere site gebruiken die in dezelfde WordPress omgeving zit. Om dezelfde media bibliotheek te delen met alle websites in hetzelfde netwerk zul je de plugin “Network shared media” moeten installeren, al raadt ik dit wel af. Het is namelijk beter om dezelfde foto in de mediabibliotheek van de andere website te uploaden, om eventuele migratie in de toekomst te vergemakkelijken. Wat bedoel je precies met reclame? Je kunt middels een hyperlink onderling linken.

   Groeten, Marco

 36. Anja v. Steenbrugge 2 januari 2017 / 1:11 pm

  Hallo,

  Kan ik van bestaande domein ook kopelen naar ander domein van multi site??

  Met vriendelijke groet,
  Anja v. Steenbrugge

 37. Vy 11 januari 2017 / 9:55 pm

  Grote dank voor deze heldere uitleg!

 38. Dennis 15 februari 2017 / 1:49 pm

  Hoi Marco, ik hoop dat jij mij kunt helpen….

  Ik heb een wordpress multisite.
  Onder de hoofdpagina heb ik 3 subdomeinen gemaakt. Nu is het de bedoeling dat er op 1 subdomein geregistreerd kan worden. De andere subdomeinen + hoofddomein moet dat niet kunnen. Kan ik dat ergens in/uitschakelen?

  Groet Dennis

 39. Cliff 2 maart 2017 / 12:13 am

  Hoi Marco,

  Ik heb het idee dat ik wat vergeet.. De installatie van het netwerk is gelukt en ook het aanmaken van het subdomein is voor elkaar, maar… Als ik een site aanmaak en hiervan naar het dashboard wil gaan, kan de pagina niet gevonden worden.. Nou dacht ik: misschien moet ik dan in het subdomein een wordpress installatie uploaden, maar dan krijg ik uiteindelijk de melding dat er al een wordpress site is geinstalleerd en keert ie vervolgens terug naar t dashboard van de “hoofdsite”

  Wat doe ik verkeerd? Ik hoop dat je mij kunt helpen :)

  Mvg,
  Cliff

  • Marco Bax 31 maart 2017 / 8:54 am

   Ha Cliff, dit is een kwestie van .htaccess en URL’s goed instellen.

 40. Willem 7 april 2017 / 7:48 pm

  Hallo Marco, bedankt voor dit interessante artikel. Wanneer je een e-commerce site hebt draaien in Woocommerce, is het dan raadzaam om per aparte productgroep een webshop te hebben met een aparte domeinnaam? Kan dit positief werken voor SEO mits je duplicate content beperkt? Coolblue doet ook zoiets zo te zien. Heb jij daar ervaring mee?

  • Marco Bax 11 april 2017 / 9:49 am

   Hallo Willem, Coolblue doet dit inderdaad ook; maar heeft een groot online marketing team die dagelijks bezig zijn met o.a. SEO. Een webshop op een aparte domeinnaam rankt niet automatisch even goed als het hoofddomein, Google ziet elk subdomein als een aparte website. Zelfs subdomeinen met https, http en een combinatie van www of non-www worden als aparte websites gezien. Dit houdt in dat je voor elke webshop SEO moet toepassen. Ik zou het persoonlijk in 1 installatie houden, waarbij elke product categorie goede SEO teksten en afbeeldingen heeft. Belangrijker nog zijn de product omschrijvingen!

 41. Debbie 13 augustus 2017 / 6:26 pm

  Hoi Marco,
  Bedankt voor het schrijven van dit artikel. Wat een fijn artikel met een heldere uitleg. Na het lezen van het artikel heb ik twee vragen, ik hoop dat jij daar een antwoord op hebt. Ik las dat plug-ins gedeeld worden tussen de multisite websites maar geldt dit ook voor de instellingen van de plug-ins en de user accounts. Bijvoorbeeld ik heb een aparte login gecreëerd waarin je via een plug-in toegangscodes aanmaakt zodat alleen personen met een code kunnen registreren. Is dit dan automatisch op de andere site in het netwerk ook zo? Als een gebruiker dan eenmaal een account heeft kan hij dan inloggen op alle sites in dat netwerk?

  Alvast bedankt voor alle reacties,
  Debbie

  • Marco Bax 6 september 2017 / 3:20 pm

   Hallo Debbie. De instellingen worden per website en plugin apart opgeslagen, mits de plugin ondersteuning biedt voor multi-site omgevingen.

 42. Silvy 15 januari 2018 / 8:51 pm

  Hallo Marco,
  Ik heb een vraag over 2 domeinnamen onder 1 wordpress. Ik heb namelijk 1 webhosting waaronder al een website bestaat. Nu heb ik een 2de domeinnaam aangevraagd (beide aangevraagd via Neostrada). In mijn CP panel heb ik mijn 2de domeinnaam gekoppeld. Nu wil ik deze uiteraard ook aan mijn bestaande wordpress koppelen. Alleen loop ik vast. Weet niet zo goed welke acties ik moet uitvoeren. Kan jij mij hierbij helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *