Hoe schrijf en publiceer ik een bericht of pagina?

Het meest belangrijke onderdeel binnen WordPress is toch wel het schrijven en publiceren van berichten en pagina’s. Aangezien de functionaliteiten van beide onderdelen (berichten & pagina’s) hetzelfde zijn, zal dit onderdeel van de handleiding hier maar 1 duidelijke uitleg over geven Berichten zijn de basis voor een wordpress website, zie het als nieuws berichten voor een krant of colums voor een tijdschrijft. Steeds nieuwe korte of langere artikelen die je site levend houden. Pagina’s zijn bedoelt voor informatie die niet snel veranderd zoals een Contact pagina of een routebeschrijving.

Bericht Categorieën.

Berichten worden toegekend aan “Categorieën” en mocht je dat nog niet gedaan hebben dan is het slim om even te kijken naar de categorieën en er een paar aan te maken voor de onderwerpen waar je over wilt gaan schrijven. Standaard wordt een wordpress website geïnstalleerd met de categorie “ongecategoriseerd”, hernoem die naar iets wat bij je nieuwe site past en maak daarbij ook het veld “Catagorieslug” onder die tekst leeg. WordPress vult die zelf weer aan met de juiste code. Ga naar berichten / Categorieën om je categorieën te beheren, of om een nieuwe categorie toe te voegen.

Beheren van WordPress categorieen.

Beheren van WordPress categorieen.

Wanneer je de categorieën opgezet hebt is het tijd om je eerste bericht te schrijven.

Een bericht aanmaken.

Klik op de menu keuze “Nieuw bericht” in het menu van berichten en je krijgt een invulscherm zoals die te zien is in de eerstvolgende afbeelding. Je begint altijd met het schrijven van de titel van je bericht, die titel komt bovenaan je web pagina te staan. Daarna kun je in het grote invul veld de tekst van je bericht gaan schrijven, je ziet boven dat veld ook een aantal opties zoals je die kent van bijvoorbeeld Microsoft Word. Voor de opmaak van je tekst heb je aan die standaard optie meestal voldoende, de opmaak van de tekst zoals lettertype en kleur worden bepaald door de “Theme” van je site dus daarover hoe je je helemaal niet druk te maken. Je kunt je volledig concentreren op de inhoud van je bericht.

Een nieuw bericht aanmaken in WordPress

Een nieuw bericht aanmaken in WordPress

In het rechter zij menu zie je nog een aantal opties, om te beginnen is de knop “Publiceren” belangrijk als je klaar bent met schrijven. Dan pas wordt je bericht zichtbaar voor iedereen op het internet. Daarnaast natuurlijk de lijst met categorieën die je aangemaakt hebt, koppel je bericht aan zo’n categorie die het best bij het onderwerp van je bericht past. Bericht tags gebruik je om woorden aan je bericht te koppelen. Voor die woorden kies je de belangrijkste steekwoorden die je in je bericht gebruikt hebt. Dit zorgt ervoor o.a. voor dat je beter gevonden gaat worden in de zoekmachines. Vergeet niet om na iedere wijziging die je maakt na publicatie van het bericht de knop publiceren nog eens aan te klikken zodat die wijzigingen ook bewaard blijven. Overigens worden alle wijzigingen die je aanmaakt om de minuut opgeslagen, dit betekent echter niet dat deze wijzigingen zijn gepubliceerd! Dit laat WordPress aan je over, je wijzigingen kun je dus publiceren door op de knop publiceren te klikken.

Pagina’s aanmaken.

Pagina’s zijn anders dan berichten en dat zie je ook als je een nieuwe pagina gaat maken. Berichten staan in principe altijd in volgorde van publicatie datum en pagina’s kun je in een bepaalde volgorde zetten. Natuurlijk beginnen we weer met de titel en daaronder het tekst veld waar je de inhoud van je pagina in kunt gaan vullen. In het rechter menu zie je nu echter geen categorieën waar je een pagina aan kunt koppelen.
Misschien zie je ook geen optie “Tags” zoals hier, dit is een optie van een extra plugin. Natuurlijk hebben we wel weer de optie “Publiceren”, maar daaronder hebben we een nieuw menu item, namelijk: “Attributen”. Hier kun je instellen of de pagina straks direct in je menu komt of dat deze pagina een subpagina is bij een hoofd onderwerp.

Beheren van WordPress pagina attributen.

Beheren van WordPress pagina attributen.

Uit de dropdown keuze kun je dan kiezen bij welke “moeder” pagina dit “kind” gaat horen. Pagina’s kun je onbeperkt ‘nesten’ op deze manier…. houd het simpel voor jezelf en beperk die nestdrang! Of je bij de sjabloon optie keuzen te zien krijgt hand samen met de theme die geïnstalleerd is, normaal gesproken hoef je hier niets te wijzigen. Bij de optie “volgorde” (hier niet zichtbaar op de afbeelding) kun je een nummer ingeven
waarmee je de volgorde van je pagina’s in je menu kunt bepalen. Dezelfde regel als die voor berichten geldt ook voor pagina’s, wanneer je wijzigingen zichtbaar wilt stellen voor de “buitenwereld” (je bezoekers) dan zul je eerst op de knop publiceren moeten klikken.

 

2 antwoorden

 1. dinystam 23 juni 2014 / 3:57 pm

  lekker makkelijk gezegd! Ik kan de knop publiceren helemaal niet zien rechts!
  Alleen maar bewerken of prullenbak!!

  • Marco Bax 25 juni 2014 / 8:51 am

   Beste Dinystam,

   dit kan voorkomen wanneer je geen webruimte (disk space) meer hebt op je website. Neem hiervoor even contact op met je hosting partij. Groet, Marco.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *