Het menu beheren

In dit deel van de WordPress handleiding leg ik je uit hoe je een menu item toe voegt, of wijzigt in WordPress. Dit artikel gaat ervan uit dat je reeds een werkende WordPress installatie hebt draaien op je webserver (webhost).Je website bestaat inmiddels uit 2 of meerdere pagina’s of artikelen. Wanneer je een pagina schrijft en deze graag in het menu terug wil laten komen zul je deze moeten toevoegen. Zo kun je ook de volgorde naar wens aanpassen. Vanaf WordPress 3.0 is het mogelijk om op een simpele manier (als beheerder van de website) het navigatie menu samen te stellen en te beheren. Dit doe je in het gedeelte Weergave -> Menu’s. Hiervoor dien je wel eerst ingelogd te zijn in de backend (wp-admin) van je website.

Aanmaken van een WordPress menu

Na het inloggen op het admin gedeelte van je website navigeer je naar Weergave -> Menu’s. Je kunt een nieuw menu aanmaken, hiermee zorg je ervoor dat het bestaande menu (op basis van pagina’s) wordt uitgeschakeld. Afhankelijk van het gebruikte thema kun je 1 of meerdere menu’s terug laten komen. Het standaard thema Twenty Fourteen geeft ondersteuning voor 1 horizontaal menu precies onder de header van je site. Bekijk de stappen door te navigeren naar de volgende pagina.

Stap 1. Maak een nieuw menu aan

Wordpress nieuw menu toevoegen

WordPress nieuw menu toevoegen

Klik op de link “Wijzig je menu hieronder, of voeg een nieuw menu toe.” om een nieuw menu toe te voegen. Zoals ook te zien is in de screenshot hiernaast. Vervolgens krijg je de optie om een menunaam in te stellen. Geef je nieuwe menu een omschrijvende naam, zoals “Hoofdmenu” in het geval je maar 1 menu kunt instellen (wederom, dit is afhankelijk van je thema).

Stap 2. Waar wil je dit menu terug laten komen?

Menu positie bepalen in WordPress

Menu positie bepalen in WordPress

Je krijgt nu de mogelijkheid om in te stellen waar je het menu wilt tonen. In het geval van mijn blog kan dat maar op 1 positie, namelijk als “primary menu”. Selecteer de gewenste optie en klik op “Menu opslaan”.

Stap 3. Menu items toevoegen

Na het bepalen waar je dit menu terug wil laten komen kun je menu items gaan toevoegen. Menu items zijn de navigatie links. Deze items kunnen subitems bevatten, en deze subitems kunnen op zijn beurt ook weer subitems bevatten, enzovoorts. Hiermee kun je dus “dropdowns” of “submenu’s” aanmaken. Handig voor wanneer je de informatie in het menu wil opsplitsen in categorieen. Het menu van dit blog is erg recht-toe-recht-aan, zie screenshot!

Het hoofdmenu van marcobax.nl

Het hoofdmenu van marcobax.nl

Kies menu items uit de verzameling pagina’s en berichten via het gedeelte “pagina’s” links van het overzicht van de menu structuur. Selecteer (of zoek) de gewenste pagina’s of berichten door het vinkje aan te klikken links naast de naam van de pagina (of bericht). Klik vervolgens op “Aan menu toevoegen” om deze.. aan je menu toe te voegen.

Menu items kiezen in WordPress

Menu items kiezen in WordPress

Je hebt een 3 tal opties, de 1e hebben wij zojuist behandeld. Namelijk pagina’s. De drie mogelijkheden zijn:

 

 1. Pagina’s. Je kunt op het tabblad “Toon alles” klikken om alle beschikbare berichten of pagina’s te zien. Kies uit 1 of meerdere pagina’s en klik op “aan menu toevoegen”.
 2. Links. In het invulveld URL kun je het (web)adres van de gewenste pagina toevoegen. Bijvoorbeeld: http://www.marcobax.nl. Klik na invullen van de gegevens op “aan menu toevoegen”.
 3. Categorieen. Om een categorie te tonen in je menu kun je net zoals bij pagina’s en berichten 1 of meerdere gewenste categorieen kiezen en door middel van “aan menu toevoegen” deze te tonen in je menu van WordPress.

Stap 4. Sorteren van menu items.

Het is ook mogelijk om de volgorde te bepalen zodat je deze naar wens kunt aanpassen. Klik op het menu item dat je wilt verplaatsen en houd de muisknop ingedrukt, beweeg nu je muis en sleep de balk naar de gewenste positie (in het rechtervak) en laat de muisknop los.

Stap 5. Aanmaken van een submenu in WordPress.

Zoals eerder beschreven kun je ook 1 of meerdere submenu’s maken in WordPress. Dit is te realiseren door op dezelfde manier als in stap 4 een menu item te selecteren, slepen en neer te zetten onderaan een ander menu item. Zie ook het screenshot hieronder:

Verplaatsen van een menu item in WordPress

Verplaatsen van een menu item in WordPress

Vergeet niet op “Menu opslaan” te klikken wanneer je klaar bent met het toevoegen / wijzigen van menu item’s in WordPress.

3 antwoorden

 1. Henny Ottenheim 17 augustus 2014 / 9:32 pm

  Marco, goede duidelijke uitleg. Kan ik ook opslaan zonder direct te publiceren? Ik heb liever een aantal pagina’s en berichten klaar alvorens deze online te zetten.

  • Marco Bax 18 augustus 2014 / 7:02 am

   Beste Henny. Dat is helaas niet mogelijk. Groet, Marco

 2. Henny Ottenheim 18 augustus 2014 / 7:31 am

  Marco wat kan ik dan met veld rechts Publiceren met wachtwoord of prive? Ik bedoel eigenlijk: bij Publiceren is de site toch direct online??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *