Domeinnaam aanpassen in WordPress

Het kan voorkomen dat je de URL (Uniform Resource Locator) moet veranderen van je WordPress website. Dit kan wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe versie van je website aan het ontwikkelen bent in een mapje op de server van je website. De structuur ziet er dan bijvoorbeeld zo uit: http://www.mijnwebsite.nl/nieuwesite. Dit artikel geeft je een makkelijke manier om de domein naam te veranderen van je WordPress installatie.

Wat is het geval?

photo credit: Huasonic via photopin cc

photo credit: Huasonic via photopin cc

Mocht het opvallen dat niet alle paden juist linken, zoals bijvoorbeeld afbeeldingen die verdwijnen of het niet meer kunnen vinden van de WordPress backoffice dan zal dit hoogstwaarschijnlijk liggen aan het feit dat je de domeinnaam van je website nog niet juist hebt ingesteld.

WordPress vertrouwd op URL instellingen om juist te werken. Dit betekent dat wanneer je een kopie hebt van je website die bijvoorbeeld geinstalleerd staat in een submap op je webserver je zult merken dat niet alles juist werkt. De URL instellingen zijn opgeslagen in de database van je WordPress installatie. Een directe manipulatie op de database kun je voorkomen door gebruik te maken van onderstaande code:

Plaats deze code onderaan in het bestand functions.php welke je terug kunt vinden in de map van je thema. In het geval van deze blog is dat: wp-content/themes/marcobax/functions.php. Pas de waarde tussen de twee quotes aan naar het absolute pad naar de WordPress installatie. Draait je WordPress installatie in een mapje, dan kun je bovenstaand voorbeeld gebruiken. Wil je de andere kant op gaan, door te veranderen van een mapje naar een domein naam? Verander dan de waarde naar: http://www.mijnwebsite.nl en vervang mijnwebsite.nl door je eigen domeinnaam.

Navigeer nu naar je website en herlaad de pagina eenmalig. Je zult merken dat WordPress de paden heeft aangepast in de database en alles zou weer naar behoren moeten werken. Verwijder de twee regels code weer uit je functions.php bestand aangezien deze per pagina aanvraag een update zullen doen op de database.

Mocht je toch nog problemen hebben met paden in je WordPress installatie? Laat het mij weten door gebruik te maken van het reactieformulier op deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *