WordPress adres aanpassen

Niet enkel mensen verhuizen maar ook websites verhuizen regelmatig. Gelukkig is het aanpassen van het webadres van je WordPress installatie erg makkelijk. In dit artikel leg ik je uit hoe je de domeinnaam van je WordPress installatie aanpast.

photo credit: Jeremy Brooks via photopin cc

photo credit: Jeremy Brooks via photopin cc

Veel WordPress websites worden eerst lokaal ontwikkeld, dat wil zeggen: op de computer van een webdeveloper. Deze ontwikkelomgeving heeft natuurlijk geen publiekelijk adres, meestal heeft de WordPress installatie een webadres als: http://localhost/mijnwebsite/.

Wanneer het tijd is om de website on-line te zetten ( publiceren ) dan is het nodig om het webadres aan te passen. Doe je dat niet, dan zullen de bezoekers verwezen worden naar: http://localhost/mijnwebsite. Bij het gros van de bezoekers zal deze link niet werken aangezien zij niet een ontwikkelomgeving hebben.

De URL instellingen van WordPress bevinden zich in de applicatie database. Om ervoor te zorgen dat je na het uploaden van je WordPress website via bijvoorbeeld FTP of sFTP toegankelijk is op het door jou gekozen domeinnaam kun je uit onderstaande opties kiezen.

1. Updaten van het webadres via je thema.
Open het bestand functions.php en plaats daarin onderstaande code aan het einde van dit bestand:

2. Bijwerken van het webadres via de database.

Deze manier geniet mijn voorkeur, aangezien er geen thema aanpassingen gemaakt te hoeven worden. Open je favoriete MySQL database applicatie, zoals phpMyadmin of Sequel pro (mac). Navigeer naar de “options” tabel, meestal heet deze wp_options. Zoek naar de waarde siteurl en home in de kolom option_name. Vervang de waarde zodat deze de domeinnaam van je website bevat.

3. Via wp-config.php
Deze instelling overschrijft alle andere instellingen, voeg onderstaande code toe aan het bestand wp-config.php:

Deze aanpassingen zorgen ervoor dat je website geladen kan worden vanaf de nieuwe locatie. Alles zou nu gewoon moeten werken. Wanneer dit het geval is, verwijder dan alle instellingen van stap 1 & 3 aangezien deze wijzigingen al zijn doorgevoerd in de database. Wanneer je dat niet doet, dan zal WordPress bij elke request de URL’s aanpassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *