Waar je op moet letten wanneer je een web designer wilt inhuren

Wanneer je een website wilt gaan maken, of een nieuwe versie van een bestaande website wilt gaan ontwikkelen en je kiest ervoor om een web designer in te huren dan kan het al snel voorkomen dat je overwelmt wordt met vragen. Web designer inhuren? Er zijn duizenden web designers die je kunt inhuren, maar hoe weet je nou eigenlijk welke designer beter is dan de andere?

Ervaring is niet alles

Web designer inhuren

Web designer inhuren

De meeste mensen zullen je direct vertellen dat ervaring het allerbelangrijkste is. Een web designer met weinig ervaring zal je meestal ook vertellen dat hij of zij niet de kwaliteit kan garanderen van een ervaren web designer. Dit hoeft per definitie niet waar te zijn! Waar ervaring erg handig kan zijn, kan het ook nadelig werken. Alleen het feit dat een web designer weinig ervaring heeft hoeft niet te betekenen dat de web designer geen mooie website voor je kan ontwikkelen.

Voordat je een conclusie trekt over een web designer gebaseerd op puur het aantal websites of hoe lang een web designer al aan het werk is, zul je aan deze punten moeten denken:

 • Jonge(re) web designers hebben hoogstwaarschijnlijk een opleiding gevolgd om een web design diploma te behalen. Zo’n diploma staat niet linear garantie op de kwaliteiten van een web designer, maar het toont wel aan dat de web designer (academische) kennis heeft van zaken en dit aangetoont.
 • Veel ervaren web designers houden al snel vast aan besproken technieken en zullen niet of nauwelijks te overtuigen zijn om gebruik te gaan maken van ‘cutting edge’ software.

Wanneer een web designer je verteld dat hij of zij al voor 1995 bezig is met websites te ontwikkelen dan is dat in de meeste gevallen overdreven. Terug in 1995 hadden maar (percentueel gezien) heel weinig mensen gehoord van het Internet, laat staan gebruik gemaakt van het Internet.

Vraag om een portfolio

Ervaring hoeft dus niet alles te betekenen, het hebben van een goed portfolio wel. Kijk goed of er nog (recent) werk on-line staat en vraag eventueel om web adressen om een beter beeld te krijgen van het gemaakte werk. Het kan namelijk voorkomen dat een portfolio werk mooier maakt dan het in werkelijkheid is. Het bekijken van een ‘live’ website is zeker belangrijk wanneer je een web designer wilt inhuren voor een specifiek type interactiviteit op je website.

Er zijn blogs en personen die je vertellen dat wanneer een web designer een super mooie en verzorgde website heeft dit garant staat voor zijn werk. Dit argument hoeft in de meeste gevallen niet waar te zijn, net als het argument dat ervaring garant staat voor kwaliteit. Persoonlijk ben ik er mee eens dat een mooie en verzorgde website belangrijk is voor de presentatie van je werk. Maar het is geen stabiele indicator over hoe goed de web designer zal werken aan je website. De meeste web designers ontwerpen de eigen website wanneer ze niet bezig zijn met betaalde opdrachten. Wanneer een web designer juist heel veel tijd spendeert om de eigen website helemaal top te maken, en dit structureel blijft doen zal dit een indicatie zijn dat de designer niet heel erg veel ervaring heeft. Uiteindelijk zul je zelf moeten bepalen of je met een web designer ‘in zee’ wilt gaan.

Welke skillset heeft een web designer te bieden?

Om een goed antwoord te kunnen ontvangen op deze vraag zul je jezelf eerst moeten afvragen wat je verwacht en nodig hebt op je (nieuwe) website. Dit is vaak erg lastig, toch zijn er een aantal skills die een web designer onder de knie zal moeten hebben. Je kunt bijvoorbeeld vragen hoe het staat met de kennis over:

 • CSS
 • HTML of HTML5
 • Javascript
 • Photoshop en/of GIMP

Het is ook goed wanneer de web designer deze skillset(s) kan aantonen door middel van een goede referentie. Helemaal mooi zou het zijn wanneer deze referentie op de website http://www.linkedin.com zou staan. Let op de client bij deze referentie, check of deze niet toevallig een zelfde soort website heeft laten ontwikkelen door de web designer. Wanneer dit het geval is, zal het een erg goede indicatie zijn over het werk dat de web designer voor je zal kunnen gaan doen. De beste manier om achter referenties te komen is om dit te vragen aan de web designer.

Het kan zijn dat de web designer 1 of meerdere van de bovengenoemde technieken ken, maar het is vaak onwaarschijnlijk dat hij of zij alle technieken geheel onder de knie heeft. Wanneer de web designer bijvoorbeeld niet zo goed is met Javascript en aantoont dat dit uitbesteed wordt aan iemand anders kun je dat zeker zien als een bonus. De web designer geeft namelijk een zwak punt toe, maar komt wel direct met een passende oplossing om toch kwaliteit te kunnen leveren.

Hoeveel kost het?

1 Van de meest belangrijke punten waar je naar zult moeten kijken tijdens het uitzoeken van een geschikte web designer is het kostenplaatje. Waar het erg gemakkelijk is om direct alle web designers te negeren die voor een redelijk bedrag ontwerpen, stel ik toch voor om deze mee te nemen in je kosten berekening. Waarom? Goedkoop is geen duurkoop! Wanneer je kiest voor kwaliteit, dan zul je in de meeste gevallen meer geld moeten spenderen aan een website. Dit is echter de initiele aanschaf, en staat niet garant voor uitgaven in de toekomst.

Wanneer je kies voor een web designer die een complete dienst aanbiedt voor weinig geld, dan is dat op het eerste gezicht een plus. De praktijk wijst echter vaak uit dat er veel onverwachte kosten om de hoek komen kijken. Een website kan er bijvoorbeeld heel mooi uit zien in de internet browser Google Chome (vrijwel een standaard tegenwoordig), maar wanneer een bezoeker de website bekijkt in Microsoft Internet Explorer kan het voorkomen dat het frontend van de website er heel anders uit kan zien. Web designers met een (beter) budget nemen compatabiliteit in acht, dat wil zeggen dat er een controle slag wordt gemaakt om te bekijken of de website in alle moderne webbrowsers er naar behoren uit ziet.

Een ander aspect zou kunnen zijn dat -wanneer je kiest voor een goedkope web designer- de website erg traag is. Dit komt door slordige, langzame code wat voortkomt uit onervarenheid en/of kopieer & plak werk. Je zult uiteindelijk een andere web developer moeten inhuren om het ‘prutswerk’ van de vorige web designer op te lossen. Dit kost extra geld waar je hoogstwaarschijnlijk niet op zit te wachten.

Probeer een middenweg te vinden in kosten en kwaliteit. Hieronder zie je een beknopt overzicht over wat reeel is en wat niet.

 • Gratis. Dit kan, maar in de meeste gevallen zul je een slechte, of erg beperkte website hebben. Gratis diensten zullen vaak reclames in de vorm van banners toevoegen op je website, wat het minder overzichtelijk maakt of zelf irritaties zal opwekken bij je bezoekers.
 • Vrijwilligers. Dit zijn web designers die aan naamsbekendheid willen werken zonder een grote advertentie campagne op te zetten. Zij zullen het hoofdzakelijk moeten hebben van goede mond-op-mond reclame en genereren op deze manier makkelijk(er) goede referenties. Dit kan voordeling uitpakken, maar reken er op dat er geen of weinig nazorg zal worden gedaan.
 • Een gemiddelde van 5 tot 10 euro per pagina is extreem goedkoop. Verwacht dat je gemiddeld 25 tot 50 euro per pagina (niet statisch) zult moeten betalen wanneer je een web designer inhuurt. Het meeste werk gaat zitten in de programmering, het schrijven van content of grafisch ontwerp.

Een gemiddelde van 500 euro of zelfs meer (!) is juist extreem duur voor een recht toe recht aan website in standaard HTML5, Javascript & CSS. Mocht je een offerte ontvangen dat in deze range valt vraag dan om een precieze uitwerking van de offerte en waar het meeste werk in gaat zitten. Je zult wellicht niet weten dat er meer programmeerwerk zal moeten worden uitgevoerd dan dat je initieel verwacht had. Komt de web designer met een onderbouwde offerte, dan kun je er mee door gaan. Ontvang je een vage onderbouwing van de werkzaamheden, dan is het wellicht een goed idee om met een andere web designer zaken te gaan doen.

Sta er echter niet van te kijken wanneer de web desiger geld vooraf vraagt. Wanneer je vooraf een percentage van de offerte betaald geef je aan dat de web designer er vertrouwen in kan hebben dat je de rest ook zult betalen. Tevens zorgt dit ervoor dat de web designer benodigde spullen kan betalen, mocht dit nog niet het geval zijn. Let op: betaal nooit meer dan 50 procent van het totaal afgesproken bedrag. Mocht dit gevraagd worden, eis dan een reden waarom dit betaald zou moeten worden.

Web designer inhuren? Vraag om een contract!

Wanneer de web designer geen gebruik maakt van contracten, kies een ander! Een contract is in de basis vorm een vorm van bescherming voor beide partijen. Je zult als beide partijen een risico lopen wanneer je geen contract hebt opgesteld en hebt laten ondertekenen. Een contract zou tenminste de volgende onderdelen moeten bevatten:

 • Datums, tijden en deadlines voor het project
 • Totaal verwachte kosten, betalingsperiodes en hoe de vervolgbetalingen uitgevoerd zullen worden.
 • Clausule over hoe er wijzigingen kunnen worden toegepast

Let op: je web designer zal vrijwillig moeten deelnemen aan dit contract. Wanneer de designer een standaard contract heeft, en deze onder geen voorwaarde zal willen aanpassen raadt ik aan om een andere web designer te zoeken.

Kun je makkelijk contact opnemen ?

Een goede web designer zal het makkelijk maken om in contact te komen en een goede band te krijgen met je bedrijf of instantie. Hierbij kun je denken aan een gratis kennismakingsgesprek, overleg over hoe het project dat je voor ogen hebt eigenlijk zou moeten gaan lopen enzovoorts. Sowieso zul je minimaal een telefoon nummer moeten ontvangen en een e-mail adres voor de web designer zodat je contact kunt opnemen wanneer het project ontwikkeld wordt.

Vergeet niet te vragen naar de referenties

Nogmaals, controleer de referenties! Neem ook contact op met diegene die een referentie heeft aangemaakt om dit te valideren op waarheid. Je kunt vragen stellen als:

 • Ben je tevreden met het werk dat de web designer heeft uitgevoerd?
 • Was het werk op tijd af?
 • Was het werk gemaakt binnen of onder het budget?
 • Was de web designer makkelijk in de omgang?
 • Zou je de web designer in de toekomst nog een keer inhuren? Waarom, of waarom niet?

Mocht er toch een negatieve referentie boven water komen, neem deze dan mee in de vergelijking. Straf de web designer niet direct af op een slechte referentie, er is altijd een andere kant van het verhaal.

Heb je er een goed gevoel bij?

Als laatste zul je niemand moeten inhuren wanneer je er geen goed gevoel bij hebt. Je zult voor een lange(re) tijd moeten samenwerking met deze persoon, en wanneer de manier waarop diegene zijn werk doet, of hoe hij/zij zelf is je niet aanstaat zul je naar alle verwachtingen niet het gewenste resultaat krijgen. Een web designer die plezier heeft in zijn werk zal dit ook laten zien in het project. Veel succes!

Heb jij nog tips over waar je op moet letten tijdens het kiezen van een geschikte web designer voor je project? Laat het weten door middel van het reactie formulier.

5 antwoorden

 1. Bob de webbouwer 7 augustus 2014 / 10:27 am

  Hoi Marco,

  Interessant artikel, maar je zegt “Een gemiddelde van 500 euro of zelfs meer (!) is juist extreem duur voor een recht toe recht aan website in standaard HTML5, Javascript & CSS.”. Ok, voor een gewone HTML website heb je misschien gelijk, maar het bedrijf waar je zelf werkt rekent € 1.500,00 voor een WordPress website op basis van een bestaande template die de klant zelf voor € 50,00 kan downloaden… dat is pas extreem duur!

 2. Edith Nijhuis 27 oktober 2015 / 10:24 am

  Dit artikel heeft mij er al voor behoed om met een websitedesigner in zee te gaan. Wil een tweede website laten bouwen die de nodige technische eisen heeft die verder gaan dan een statische website. Het contract was niet gedetailleerd uitgewerkt. Bij navraag bij een referentie vernam ik dat ze veel beloven, maar dingen te snel afwikkelen, onzorgvuldig voorbereid te werk geen en extra geld vragen voor zaken die tijdens het gesprek beloofd waren. Natuurlijk goed te ondervangen door alsnog een gedetailleerde offerte te vragen. Maar e.e.a. is voor mij aanleiding verder te zoeken en niet met deze jongen in zee te gaan..

  • Marco Bax 28 oktober 2015 / 4:46 pm

   Wat goed om te horen, success met het vinden van een goede webdesigner !

 3. Zara 27 november 2015 / 2:22 pm

  Beste,

  Ik had een vraagje:

  Ik heb een certificaat behaald om een website zelf te maken. Mijn website ziet er professioneel en zakelijk uit. Kan ik ook voor andere mensen een website bouwen, zonder diploma maar wel een certificaat?

  • Marco Bax 24 december 2015 / 9:07 am

   Beste Zara, om professioneel websites te ontwikkeln voor klanten zul je een bedrijf moeten inschrijven bij de kamer van koophandel. Je kunt met de KVK contact opnemen om te zien wat de mogelijkheden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *