Verhoog je Page Rank met deze tips

Page Rank is een link analyse algoritme dat gebruikt wordt door zoekmachines om de relevantie van je links te vergelijken met die van de eigen database. De PR (Page Rank) wordt berekend aan de hand van verschillende algoritmes gemaakt door en voor de zoekmachines. Page Rank wordt berekend aan de hand van het aantal links op je website.

UPDATE: Sinds december 2013 wordt Google pagerank niet meer bijgehouden. Echter zijn de punten die ik in dit artikel noem nog wel relevant om de SERP (Search Engine Result Position) van je website te verhogen.

Deze links zijn onder meer:

 1. backlinks
 2. inbound links
 3. externe links
 4. interne links
 5. volgbare links (do-follow)
 6. niet volgbare links (no-follow)

Verhoog je Google Page Rank

Google en andere Page Ranking website analyseren deze links en wijzen een numerieke Page Rank toe aan je website dat oploopt van 1 tot 10. Hieronder vind je een aantal voorbeelden om je Page Rank omhoog te krijgen!

1. Inhoud (content) van hoge kwaliteit

Om je Page Rank hoger te krijgen moet je unique content (inhoud) hebben van hoge kwaliteit. Dit is content dat je lezers graag willen delen met hun vrienden.

2. Site Submitting
Een website met een hoge Page Rank heeft onder andere veel backlinks van hoge kwaliteit. Een van de beste manieren om veel backlinks te krijgen is om je webite op verschillende web directories en artikel directories toe te voegen. Een geschikte website om je website op aan te melden is bijvoorbeeld: http://www.superdir.nl

3. Gast bloggers
Dit is een van de meest gebruikte en beste technieken om de Page Rank omhoog te krijgen. De meeste blogs bieden ondersteuning voor gast bloggers, op deze manier kun je bloggen en een 2 of 3-tal backlinks krijgen naar je eigen blog. Dit helpt erg wanneer je aan het bloggen bent op een website met hoge Page Rank over (redelijk) dezelfde onderwerpen als je eigen website / blog.

4. Link uitwisselingen
Een van de meest oude technieken, maar deze werkt nog steeds erg goed om een hoge(re) Page Rank te krijgen. Jouw website link wordt geplaatst op een website met een hoge Page Rank, dit lijkt op punt 3 in dit document maar dan zonder het bloggen. Dit komt vaak voor wanneer de website eigenaren elkaar kennen en graag willen helpen om een hogere Page Rank te krijgen.

5. Blijf updaten
Google en andere zoekmachines waarderen websites die content van hoge kwaliteit blijven toevoegen hoger dan websites die dat niet doen. Het is natuurlijk ook veel interessanter voor bezoekers om een up-to-date website te bezoeken dan een website die al jarenlang niet meer bijgewerkt is. Hoe meer content je maakt, hoe vaker Google en andere zoekmachines je website zullen blijven bezoeken en controleren op nieuwe inhoud. Hierdoor wordt de Page Rank ook hoger.

6. Reacties achterlaten op andere blogs
Een cruciaal proces in het verkrijgen van een hogere Page Rank is het reageren op andere blogs. In de blog community moet je sociaal actief blijven. Sommige blogs zijn “do-follow” wat jouw website kan helpen om backlinks te genereren naar je eigen website door middel van het achter laten van je webadres in een reactie. Voor onder andere WordPress zijn hier plugins voor beschikbaar, zoals CommentLuv (http://www.commentluv.com/buy-commentluv-premium/jvzoo-special/).

7. Social bookmarking
Dit is een zeer effectieve manier om je Page Rank te verhogen. Dit doe je door je website te delen op verschillende sociale platformen. Deze websites geven je een gratis backlink en traffic (verkeer naar je website). Hieronder bevinden zich een aantal populaire Social Bookmarking Websites:

8. Bereikbaarheid van je website
Wanneer je website niet on-line is voor een langere periode dan zal Google je Page Rank lager inschatten. Zorg ervoor dat je website in ieder geval 99% van de tijd on-line is. Stabiliteit en laadtijd zijn hier ook een factor in.

9. Gebruik de juiste keywords
Zoals je weet zoeken mensen aan de hand van keywords en meestal niet een complete zin. Mocht je een keyword gebruiken op je website waar veel op gezocht wordt, dan heb je een verhoogde kans dat je website vaker bezocht wordt. Vuistregel hierbij is: meer bezoekers is een betere Page Rank

10. Adverteer je website
Je kunt een advertentie via bijvoorbeeld Google Ads aanmaken voor je website. Of maak een eigen banner met een link terug naar je website en plaats deze op andere websites. Hierbij krijg je goede backlinks en dus ook traffic naar je website.

11. Maak meer dan 1 pagina aan
Wanneer je meer dan 1 pagina op je website aanmaakt zal dit je “internal linking” versterken en daarbij ook je Page Rank!

12. Deelname in forums
Google en andere zoekmachines waarderen forums met veel inhoud en inhoud dat op een dagelijkse basis wordt toegevoegd / bijgewerkt. Door middel van het verkrijgen van een baclink op dit soort forums zal je Page Rank ook hoger worden.

13. Gebruik je digitale handtekeningen
Je kunt een link naar je website toevoegen aan je on-line handtekeningen. Je kunt dit bijvoorbeeld toevoegen aan je digitale handtekening in je e-mail programma en forum berichten. Let erop dt je hiermee niet gaat spammen aangezien je om die reden ook geblokkeerd kan worden.

14. Wanneer wordt de Page Rank bijgewerkt?
Google werkt de Page Rank ongeveer 3 tot 4 keer jaar bij. Je kunt uitgaan dat dit om ongeveer de 3 maanden wordt bijgewerkt.

15. Gebruik nooit illegale manieren
Het gebruik van illegale manieren zal ervoor zorgen dat je website geblokkeerd wordt in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines. De algoritmes van Google zijn slim genoeg om door de meeste technieken te prikken, ook worden er vaak websites met de hand gecontroleerd wanneer er een alarm belletje afgaat. Een voorbeeld is bijvoorbeeld het inkopen van Facebook likes en inkopen van verkeer. Of het aanvragen van een aantal kliks op je Google Adsense advertenties. Doe dit niet!

Welke manieren gebruik jij om je Page Rank te verhogen? Deel dit met ons door middel van het onderstaand formulier!

27 antwoorden

 1. Jasper Runneboom 30 juni 2014 / 1:54 pm

  Mooi overzicht van de mogelijkheden. Handig om dit soort lijstjes af te werken. Mbt punt 2. site submitten vraag ik mij af wat de toegevoegde waarde is aangezien dit soort sites bijna altijd een retourlink vragen en ik mij afvraag of dit wel waarde toevoegt voor mijn website.

  Wat is jouw ervaring Marco?

  Heb wat ervaringen ermee die tot nu toe negatief zijn uitgepakt.

  • Marco Bax 4 juli 2014 / 8:46 am

   Beste Jasper. Dergelijke websites vragen inderdaad in de meeste gevallen een backlink, voordeel is wel dat je blog of website op meerdere websites te vinden is. Welke negatieve ervaringen heb je gehad?

 2. Stickerparadijs 24 augustus 2014 / 8:03 am

  Beste Marco, Goed overzicht! Alleen je antwoord op Jaspers vraag is me nog niet helemaal duidelijk. Word je er uiteindelijk wel beter van qua pagerank als er om een retourlink word gevraagd?

  • Marco Bax 27 augustus 2014 / 9:52 am

   Tegenwoordig wordt de Google pagerank niet meer bijgewerkt helaas!

 3. Anna Armstrong 13 september 2014 / 3:21 pm

  Beste Marco,
  Complimenten voor de heldere uitleg en goede tips. Toch weet ik nog niet zo goed waar ik moet beginnen. Er is een beetje uitleg voor nodig. Mijn hamvraag aan jou stel ik onderaan mijn verhaal.
  Mijn marktplaats: Contactplaats.nl heb ik opericht voor iedereen, dus van jong tot oud, single en samen. Ik wil het iedereen namelijk (eindelijk) gemakkelijk maken om elkaar online te kunnen vinden. Ik bedacht daarvoor 1 centrale internetplek met een makkelijk te onthouden naam, die iedereen zou moeten weten te vinden. Waarom? Omdat er zo veel verschillende sites bestaan met zo veel verschillende doelen waarvoor mensen elkaar zoeken op internet, vind ik dat daardoor een hele chaos is ontstaan van allemaal deeldoelsitejes die allemaal maar een paar mensen kunnen bedienen. Ik vind dat dit ook anders kan. Internet moet gebruiksvriendelijk zijn, ook voor individuen. En daarin voorzag het www nog niet voordat mijn site online ging. Dat vind ik tenminste.
  Mijn gedachte achter het opzetten van een site voor het vinden van mensen voor wel 4000 verschillende doelen (en het worden er nog dagelijks meer) is, dat het me heel handig lijkt als je nog maar 1 wachtwoord nodig hebt om iedereen te vinden die je op enig moment in je leven maar nodig kunt hebben. Zo gezegd, zo gedaan dus. de website is een dik jaar online zoals ze nu is. Maar nu? De site staat online en mensen die ze vinden maken er ook al dankbaar gebruik van. Maar ik zo graag veel meer mensen willen kunnen bereiken en (gratis jaja) willen bedienen, zodat ‘interneteenzaamheid’ straks tot het verleden kan gaan behoren!
  Dus nu mijn vraag aan jou: Hoe zorg ik er voor dat mensen uit alle doelgroepen mijn site weten te vinden? Als je het goed bekijkt heb ik dus duizenden doelgroepen en niet slechts enkele of tientallen. Heb je nog goede tips voor mij? Het mag ook niet te veel kosten, want al mijn spaargeld heb ik er nu in zitten en de eerstkomende tijd is er geen budget voorhanden.
  Met vriendelijke groet,
  Anna

  • Marco Bax 15 september 2014 / 1:23 pm

   Beste Anna, wat een flink verhaal! Het beste wat je op dit moment kunt doen is je naamsbekendheid verhogen en ervoor zorgen dat er dagelijks meer mensen naar je website komen. Helaas zul je hiervoor toch meer budget voor moeten uittrekken om bijvoorbeeld marketing uit te voeren! Groet, Marco

 4. JLJ 14 september 2014 / 8:31 pm

  Ik vroeg mij af hoe ik mijn Alexa rank kan verbeteren en de google page rank ook?

  • Marco Bax 15 september 2014 / 1:21 pm

   Hoe jij je page rank kunt verhogen staat beschreven op deze pagina. Ik zal een artikel gaan schrijven over hoe je de Alexa rank kunt verhogen!

 5. NJ-Cook4You 8 juli 2015 / 9:32 am

  Hey Marco,

  Volgens mij is het zo dat als je gaat adverteren op Google via zon banner, en je zou ermee stoppen om te adverteren dat Google je een aantal plaatsen/paginas terug zet. En dat zou zonden zijn van al je werk.

  Of heb ik dat mis?

  Groet
  NJ-Cook4You

  • Marco Bax 15 juli 2015 / 9:25 am

   Beste NJ, als dat zou zijn dan zou iedereen altijd Google adsense draaien, nietwaar? :-)

 6. Tabouret Benelux 9 september 2015 / 2:10 pm

  Beste Marco,

  Onze website http://www.tabouretbenelux.com is nu ruim een jaar online en zijn vrijwel op alle punten die jij aangeeft actief. Dit heeft tot positief gevolg dat wij op de voor ons relevante trefwoorden zoals zadelkruk en tabouret bovenin pagina 1 van Google staan. Onze PR is echter nog steeds 0. Heb jij enig idee hoe dit kan?

  • Marco Bax 13 september 2015 / 3:55 pm

   Beste, dit komt omdat Pagerank helaas tegenwoordig niet meer bijgehouden wordt. Sinds december 2013 is dit het geval, echter zijn deze tips nog wel van toepassing om je zoekmachine positie te verhogen!

 7. Rijschool Rotterdam 27 september 2016 / 10:17 pm

  Wow, echt superbelangrijke tips zitten er tussen – bedankt voor deze info, jullie site is toegevoegd aan de bookmarks ;)

 8. Roderik 8 mei 2017 / 7:40 am

  Ik zie helaas dat op -SITENAAMVERWIJDERD- gek genoeg juist de pagina’s met unieke content moeite hebben om in de index te geraken. De pagina’s waar niet echt een artikel staat staan dan weer wel vaak in de index. Maar misschien is het een kwestie van tijd, de nieuwe pagina’s zijn wel bezocht door Google.

  • Marco Bax 8 mei 2017 / 2:50 pm

   Tip: reageren op blogs met je domeinnaam in een a href is geen super strategie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *