SumoStore is een nieuw ecommerce platform van Nederlandse bodem

Afgelopen week woensdag 15 januari 2014 is SumoStore gelanceerd. SumoStore is een opensource e-commerce platform en heeft als doel webwinkel eigenaren “ongekende flexibiliteit en controle” te geven over de gehele webwinkel. Het is daarmee dus mogelijk om op alle punten aanpassingen te kunnen doorvoeren, op de content, functioneliteiten en het uiterlijk van je webwinkel. SumoStore is opgericht door Maurice Valentijn, voorheen oprichter van hostingpartij Trafego.

SumoStore ecommerce

SumoStore ecommerceOp dit moment van schrijven staat de teller op 319 downloads. Omdat ik altijd geinteresseerd ben ik nieuwe ontwikkelingen heb ik besloten om een vergelijking te maken tussen Magento en SumoStore. Waarom Magento? De reden dat ik een vergelijking maak tussen Magento en SumoStore is dat Magento een heel populair ecommerce platform is waar ik redelijk wat vanaf weet. En SumoStore is nog vrij onbekend, en het lijkt me goed om ook de kleine(re) spelers in de ecommerce markt in de kijker te zetten! Deze review is opgesplitst in een aantal artikelen zodat deze pagina niet heel erg lang wordt. Dit artikel behandelt de installatie van SumoStore.

Ben je benieuwd wat SumoStore voor jou kan betekenen ? Neem dan alvasy een kijkje in de demo omgeving van SumoStore via deze link.

Review deel 1 : De installatie van SumoStore

In deze review maak ik gebruik van het software pakket MAMP onder Mac OS X om dit nieuwe ecommerce platform te testen. Na het downloaden van het pakket vanaf de website van SumoStore heb ik deze uitgepakt naar mijn relevante webmap. Standaard maakt MAMP geen gebruik van Ioncube. Deze kun je heel makkelijk in MAMP aanzetten aan de hand van deze link (Engelse tekst).

Na het installeren van Ioncube kon ik doorgaan met de installatie van SumoStore. De eerste stap toont de overeenkomst voor het gebruik van SumoStore. Na akkoord van deze overeenkomst wordt je verwezen naar de volgende stap van het installatieproceus. Op deze pagina worden een aantal checks uitgevoerd om te controleren of je systeem (in mijn geval MAMP) geschikt is voor het gebruik van SumoStore. 

SumoStore licentie overenkomst

SumoStore licentie overenkomst

Aangezien SumoStore enkel gebruik maakt van PHP is het benodigd om in ieder geval PHP versie 5.3 of hoger geinstalleerd te hebben op je systeem. De overige verplichte PHP instellingen zijn te zien in de screenshot op deze pagina.

SumoStore PHP instellingen

SumoStore PHP instellingen

Alle instellingen zijn akkoord bevonden door SumoStore, en ik kan naar de volgende stap. Deze stap gaat over de configuratie van de database en het aanmaken van een gebruikersaccount. Ook de webwinkel naam moet hier worden ingevoerd.

Configuratie SumoStore

Configuratie SumoStore

Op dit moment wordt alleen maar MySQL ondersteunt en helaas is het niet mogelijk om de database prefix aan te passen. Mijn eigen gekozen wachtwoord is te zwak, en ik kan hiermee niet doorgaan. Hiermee is het niet mogelijk om verder te gaan met de installatie, ik heb een sterker wachtwoord moeten instellen. Een ander vreemd punt op deze pagina is dat ik een categorie moet instellen, op dit moment van schrijven heb ik nog geen idee wat het idee hierachter is.

Succesvolle installatie SumoStore

Succesvolle installatie SumoStore

Uiteindelijk is het gelukt om SumoStore te installeren en ik krijg de vraag om de installatie directory te verwijderen. Ik ga er vanuit dat dit de install map is. De installatie is geslaagd en daarmee is dit deel van deze review afgesloten. Om ervoor te zorgen dat deze pagina niet heel erg lang wordt ga ik de complete review opsplitsen in meerdere pagina’s.

Demo webwinkel met SumoStore

Demo webwinkel met SumoStore

Binnenkort: een rondleiding in de frontend omgeving van SumoStore. Hier zal ik de “voorkant” van mijn SumoStore reviewen en een aantal vergelijkingen maken met bestaande ecommerce platformen. Stay tuned!

5 antwoorden

 1. Maurice Valentijn 5 februari 2014 / 1:07 pm

  Hoi Marco, leuk dat je de tijd genomen hebt om de RC1 Beta versie van SumoStore te installeren en ook nog eens te reviewen. Zoals je al gezien hebt vermoed ik bevat het een eerste release. Zo zullen ioncube verwijdering en kleine installatie finetune stappen in RC2 reeds een feit zijn (15-02-2014 wordt RC2 vrijgelaten)

  Met betrekking je ‘categorie’ opmerking, wij werken intern aan een ondersteunende module ‘SumoTrend’. Hiermee is het straks mogelijk om specifieke klantgerichte upselling door te voeren zowel online, als semi-offline. Hier moet de branche waarin je actief bent bekend zijn in je winkel. Per multistore mocht je die optie gaan gebruiken kun je dan een specifieke branche toekennen zodat er doelgerichter kan worden getarget met upselling.

 2. De with 5 november 2014 / 7:37 pm

  Helaas mijn nieuwe shop is niet geleverd, aangenomen dingen worden niet nagekomen. Credit nota ontvangen maar het bedrag nog steeds niet, helaas wordt een gang naar de rechter

  • Marco Bax 5 november 2014 / 10:27 pm

   Oei, dat is niet best! Wilt u een serieuze e-commerce partij met ervaring? Neem vrijblijvend contact met ons op via: http://www.happy-online.nl :-)

   Over welke webwinkel gaat het? Vriendelijke groet, marco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *