Spam blokkeren met IP filter in WordPress

Wanneer je een website hebt ontkom je er niet aan: ongewenste reacties met verwijzingen of links naar externe websites waarmee ze jouw website of blog willen overspoelen met ongewenste berichten. Deze berichten worden spam berichten genoemd en er zijn gelukkig een aantal stappen die je kunt ondernemen om ervoor te zorgen dat er minder -of soms geen- spam berichten meer worden getoond.

Wat te doen tegen spam in WordPress?

Dit artikel behandeld wat je tegen spam kunt doen in WordPress met een IP filter. In een standaard WordPress installatie staat er minstens 1 anti-spam plugin geïnstalleerd genaamd Akismet. Wanneer je deze nog niet geconfigureerd hebt, of zelfs weggegooid hebt omdat je niet op de hoogte was wat deze plugin doet dan raad ik je aan om deze juist in te stellen.

Spam berichten in WordPress

Spam berichten in WordPress

Mijn ervaring met deze plugin is erg positief, echter laat deze plugin soms toch een aantal spam berichten door. Spam berichten worden vanaf veel verschillende soorten computers verstuurd. Op Internet heeft iedere computer en server een eigen IP adres. Het kan voorkomen dat er een nieuw IP adres wordt gebruikt om spam te versturen. Een plugin als Akismet laat deze berichten vervolgens gewoon door.

De spammer zal ongetwijfeld blijven spammen totdat jij stappen onderneemt waarmee je IP adressen kunt blokkeren. Je hiervoor hoeft in WordPress geen extra plugins te installeren. Om te voorkomen dat de spammer gebruik kan blijven maken van deze IP adressen kun je onderstaande stappen doorlopen.

Voorkomen van Spam door middel van een IP filter in WordPress.

Log eerst in op de admin omgeving van je WordPress installatie, meestal is die te vinden op: http://www.mijnwebsite.nl/wp-admin. Navigeer naar: Instellingen / Reacties.

Hier vind je de instellingen voor WordPress reacties

Hier vind je de instellingen voor WordPress reacties

In dit scherm zie je een onderdeel genaamd Zwarte lijst. Deze ziet er ongeveer hetzelfde uit als onderstaande screenshot:

Voer elk IP adres in op een eigen regel

Voer elk IP adres in op een eigen regel

Zoals je kunt zien heb ik hier een aantal IP adressen toegevoegd waarmee spam werd geplaatst op dit blog (marcobax.nl). Deze lijst zal helaas ongetwijfeld worden uitgebreid in de toekomst echter is het een prima manier om ervoor te zorgen dat spammers geen gebruik meer kunnen maken van de ingevoerde IP adressen om spam te versturen naar je blog. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat je niet zo vaak meer spam berichten hoeft weg te gooien en meer bezig kunt zijn met bloggen dan onderhoud aan je blog.

Als laatste…

Heb jij iets gehad aan deze tip? Laat het me dan weten door gebruik te maken van het reactieformulier op deze pagina! Heb je zelf nog tips of tricks voor WordPress waarmee jij spammers het nakijken geeft?

6 antwoorden

 1. Saskia 31 mei 2016 / 7:59 am

  Bedankt! Het ging echt heel makkelijk Ik heb er nu eentje geblokkeerd. Het zullen er inderdaad in de toekomst nog wel meer worden.

  • Marco Bax 15 juni 2016 / 10:06 am

   Hé wat goed dat het gelukt is Saskia! Success met je blog :)

 2. Elly 28 december 2016 / 8:02 pm

  bedankt voor de tip, ben benieuwd !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *