Snelheid website verbeteren met deze tips

De snelheid website verbeteren doe met behulp van deze handige tips

Je kunt je afvragen of het nodig is om je druk te maken om de snelheid (laadtijd) van je website. Er zijn hier een aantal redenen voor, maar de twee meest cruciale punten zijn: zoekmachine positie (search ranking position) en verloren inkomsten. Snelheid website verbeteren doe je met behulp van dit artikel. De meeste website eigenaren begrijpen erg goed waarom deze twee punten erg belangrijk zijn. Helaas zijn er (te) veel website eigenaren die niet doorhebben wat de impact is van een langzame website. Het zal de ranking beinvloeden op zoekmachines zoals Google, Bing of Yahoo!. Deze zoekmachines kijken naar een aantal factoren, waaronder de snelheid; deze heeft een grote invloed op de ranking. Studies wijzen uit dat het verbeteren van de snelheid van je website een enorme impact hebben op de uiteindelijke inkomsten van je website. Terwijl de verbeteringen die je kunt doorvoeren niet heel moeilijk zijn! er zijn veel manieren om de laadtijd te verkleinen van je website, hier zijn er vast 5:

Switch van hosting provider wanneer noodzakelijk

Snelheid website verbeteren

Snelheid website verbeteren met deze tips

Voor de eerste stap hoef je niet eens een aanpassing te maken aan je website. Beter nog: voor dat je iets veranderd aan je website zul je moeten kijken naar je hosting provider. Wanneer deze gebruik maakt van trage servers met veel andere websites op dezelfde machine, of gebruik maken van oude servers zullen wijzigingen die je doorvoert in je website geen of weinig impact hebben. Snelheid website verbeteren is makkelijk wanneer je kiest voor de juiste hosting partij. Je zult moeten beginnen met een stabel, snel en altijd bereikbaar platform van je hosting provider. Dit zal de snelheid van je website sowieso verbeteren.

Geef de voorkeur aan schone code

De tweede stap is om een voorkeur te hebben voor schone code. Het is erg gemakkelijk voor ongewenste code om zich steeds meer op te bouwen in de kern van je website. Dit kan komen door gebruik te maken van programma’s die geen of weinig kennis van HTML behoeven. Snelheid website verbeteren doe je door voorkeur te geven aan schone en leesbare code.  De extra code zorgt er vaak voor dat de functionaliteit van je website verbetert maar het kan er ook voor zorgen dat de snelheid van je website lager ligt. Ook het gebruik van XHTML heeft de voorkeur tot HTML, HTML is namelijk wat trager. Mocht je hier geen inhoudelijke kennis over hebben dan is het aangeraden om een expert op het gebied van XHTML in te schakelen. Dit kun je doen wanneer je niet comfortabel bent met het verwijderen of aanpassen van bestaande code op je website. Snelheid website verbeteren is niet zo moeilijk met schone code, je kunt immers snel je weg vinden in je project.

Vermijd grote afbeeldingen en verkeerde formaten

Grote afbeeldingen of het schalen van een grote afbeelding zodat deze past binnen een kader op je website is 1 van de meest voorkomende redenen dat websites traag zijn. Een grote afbeelding zorgt er niet alleen maar voor dat de website een hele lange tijd moet laden, maar ook dat het vrijwel onmogelijk voor individuelen wordt om je website te openen op een mobiel apparaat zoals een iPhone, Blackberry, Android of tablet als een iPad, Samsung Galaxy Tab enzovoorts. Snelheid website verbeteren doe je met behulp van afbeeldingen die het juiste formaat hebben. Om deze redenen zal het schalen van afbeeldingen naar een juist formaat er direct voor zorgen dat de snelheid zal verbeteren.

Gebruik compressie software

Nog een manier om de snelheid van je website te verbeteren is het gebruik maken van compressie software. Er zijn veel verschillende opties beschikbaar, in dit voorbeeld wordt de focus gelegd op programma’s die geinstalleerd kunnen worden op de webserver om bijvoorbeeld ongewenste spaties uit de broncode te halen. Spaties zijn tijdens development uiterst noodzakelijk om de code van je website leesbaar te houden. Echter is het zo dat deze spaties extra ruimte in nemen en ervoor zorgen dat je website langer aan het laden is. Je kunt handmatig alle spaties gaan verwijderen (find and replace) maar dit duurt in de meeste gevallen erg lang. Er kan beter gebruik worden gemaakt van compressie software voordat de bestanden van je website on-line worden gezet. Een fijne tool hiervoor is de YUI compressor, bezoek de website via: http://developer.yahoo.com/yui/compressor/.

Gebruik cache

De laatste en naar mijn mening 1 van de belangrijkste performance verbeteringen die je direct en gemakkelijk kunt doorvoeren is het gebruik van cache. Snelheid website verbeteren doe je met behulp van caching. Cache is een manier van het opslaan van delen (of de complete) van je website. Wanneer een bezoeker op je website komt zal deze software een eerder geladen versie van je website retourneren. Je kunt zelf bepalen hoe oud deze versie is, en welke delen er wel of niet gecached mogen worden. Doordat de pagina’s niet steeds opnieuw moeten worden geladen en opgebouwd zal dit enorm schelen in de laadtijd van je website. De cache zal ververst moeten worden wanneer je een nieuwe(re) versie van je website on-line zet. Wanneer je dit niet doet blijven de bezoekers (tot de verloopdatum) de gecachte versie blijven zien. Een van de mogelijke caching software die je kunt installeren is memcache. Bezoek de website van memcache via: http://memcached.org/

Conclusie

De bovenstaande tips kunnen een enorm verschil maken in de snelheid van je website. De meeste punten kunnen opgepakt worden door een individueel waar sommige verbeterpunten (compressie software / cache) wat lastiger zijn om door te voeren. Snelheid website verbeteren doe je met de bovenstaande handige tips! Voor de laatste punten zal je een kenner moeten inschakelen, of advies vragen in bijvoorbeeld een chatroom dat gaat over webdevelopment. Wanneer je alle verbeterpunten hebt doorgevoerd die in dit artikel worden aangekaart zul je direct verschil merken!

Heb jij nog een verbeterpunt? Laat het weten door middel van het reactie formulier onderaan dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *