Pingbacks en trackbacks uitschakelen van je eigen blog in WordPress

Het linken naar je eigen berichten is ook wel bekend als interlinking. Goed voor SEO, echter als de instelling voor pingbacks en trackbacks aan staat op je website kan het voorkomen dat je steeds een melding krijgt voor een bepaald bericht. WordPress maakt automatisch een nieuwe pingback aan voor een artikel. Deze pingbacks komen terug in de reacties van een bericht. Er zijn veel gebruikers die deze functionaliteit niet als storend ervaren, in dit artikel laat ik je zien hoe je pingbacks en trackbacks uit kunt schakelen voor je eigen domein.

Pingbacks en trackbacks uitschakelen van je eigen blog in WordPress

Pingbacks en trackbacks uitschakelen van je eigen blog in WordPress

Wat is een pingback?

Pingbacks geeft WordPress (en andere software) een communicatiemogelijkheid tussen websites. Je kunt het vergelijken met comments op een afstand. Probeer het als volgt voor te stellen:

  1. Je schrijft een artikel op je WordPress blog.
  2. Je schrijft dan een artikel op je blog waar je een vermelding geeft naar een ander artikel.
  3. De software van je blog (meestal WordPress) stuurt dan een signaal en zal automatisch een pingback versturen.
  4. WordPress ontvangt dan de ping en zal direct een melding aanmaken waarmee je kunt controleren of de pingback juist is.
  5. Je hebt de mogelijkheid om de pingback te blokkeren of te accepteren. Deze zal in de vorm van een reactie op het artikel getoond worden.

Pingbacks werken dus ook binnen dezelfde website. Als je een link plaatst naar een ander artikel binnen dezelfde site zal je een zogenaamde self-ping ontvangen. Dit kan als irritant ervaren worden, zeker bij blogs met veel interne links. Nu je weet wat een pingback is, zal ik je laten zien hoe je self-pings kunt uitschakelen in WordPress.

Er zijn een aantal manieren om self-pings uit te schakelen in WordPress.

1) Maak gebruik van de “No Self Pings” plugin

Installeer en activeer hiervoor de “No Self Pings” plugin die je kunt vinden in de plugin directory van WordPress. Deze plugin werkt zonder enige vorm van confiruatie. Je hoeft de plugin dus enkel te activeren om te voorkomen dat er self-pings op je blog worden geplaatst. De plugin is al een tijd niet aangepast, echter is deze zó simpel dat deze zonder enig probleem in de nieuwste versie van WordPress werkt.

2) Gebruik de “Disabler” plugin

Nog een plugin waarmee je self-pings kunt uitschakelen op je blog. Installeer en activeer de “disabler” plugin. Deze plugin heeft echter wel een kleine configuratie instelling nodig om juist te werken. Navigeer naar Instellingen > Disabler pagina om de plugin te configureren. Je zult merken dat deze plugin na het activeren een aantal standaard WordPress functionaliteiten uitschakelt. Scroll naar de Back end settings en selecteer de disable self pings optie.

3) Pingbacks uitschakelen zonder gebruik te maken van een plugin

Wil je geen gebruik maken van plugins, maar toch pingbacks kunnen uitschakelen? Gebruik dan 1 van deze 2 methodes om self-pings uit te schakelen op je site.

Globaal pingbacks uitschakelen

WordPress geeft standaard een optie mee om globaal pingbacks uit te schakelen. Door deze instelling uit te schakelen voorkom je dat er geen enkele pingback meer ontvangen en behandeld wordt op je website. Ga naar Instellingen > Reacties. Onder “Standaard berichtinstellingen” vink je de optie “

Voer een klein stukje code toe

Weet je de weg goed te vinden in de PHP bronbestanden van de thema bestanden van WordPress? Dan kun je onderstaande methode gebruiken om self-pings uit te schakelen. Kopiëer simpelweg onderstaande code en voeg deze toe aan het functions.php bestand van het huidige actieve thema:

Je weet nu hoe je self-pings op 4 verschillende manieren kunt uitschakelen op je WordPress blog. Heb je een vraag of opmerking? Laat het weten door gebruik te maken van het reactieformulier op deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *