Magento template hints aanzetten

Iedereen die wel eens een thema heeft ontwikkeld voor Magento weet hoe handig template of block hints zijn. Deze helpen je om snel te bestanden te kunnen identificeren die geladen worden voor een bepaalde pagina. De backoffice van Magento gebruikt exact dezelfde logica als die van de frontend (blokken, templates en layouts). Dit artikel legt je uit hoe je template hinting kunt aanzetten in Magento.

Template path hints zijn een behulpzame feature in elke Magento installatie wanneer je aan een Magento thema werkt. Magento’s thema structuur is erg complex wanneer je deze vergelijkt met andere open source frameworks. Template path hints in Magento geven je een idee vanuit welk template bestand de code blok wordt geladen. In dit artikel laat ik je zien hoe je template path hints kunt aanzetten in Magento.

  • Log in op de backoffice van je Magento installatie, meestal is deze te vinden op: http://www.mijnwebwinkel.nl/admin.
  • Navigeer naar het scherm: Systeem / Configuratie.
  • Op het getoonde scherm krijg je een lang menu aan de linkerkant. Selecteer in dit menu in het blok genaamd Geavanceerd de link Developer.
Developer optie

Developer optie

  • In de geopende pagina vind je wel een debuggen sectie maar nog geen template path optie. Dit komt omdat deze optie niet beschikbaar is in de standaard configuratie scope. We zullen de huidige scope moeten veranderen naar een andere optie, zie ook onderstaande afbeelding. Verander deze naar de gewenste optie, in mijn geval is er maar 1 store view dit kan verschillen per configuratie van Magento.
Huidige scope configuratie veranderen

Huidige scope configuratie veranderen

  • Nadat je deze optie hebt aangepast zul je op dezelfde pagina een nieuwe optie vinden in het debuggen gedeelte genaamd Hints template-pad of Template Path Hint. Zie ook onderstaande screenshot:
Hints template-pad aanzetten in MAgento

Hints template-pad aanzetten in MAgento

  • Sla de instellingen op en je zult merken dat elk deel op de frontend van je Magento webwinkel met rode lijnen gearceerd is. Tevens zul je het pad van de template bestanden zien van waar de blokken worden geladen.

Extra tip

Heb je een Magento installatie maar zou je deze graag in het Nederlands willen hebben? Klik dan hier om mijn gratis Nederlandse taalpakket voor Magento te downloaden. De teksten zoals deze gebruikt worden in dit artikel zullen dan overeenkomen met je Magento installatie.

Hopelijk zijn de bovenstaande instructies simpel genoeg om te begrijpen hoe je makkelijk template hints in Magento kunt aanzetten. In de toekomst zal ik Magento tips en tricks blijven plaatsen, je kunt mij aanmoedigen door een reactie achter te laten door middel van het reactie formulier op deze pagina.