Magento factuurnummer, verzendnummer, credit memo nummer en bestelnummer aanpassen

Soms is het nodig om de standaard increment ID aan te passen van bestellingen, facturen, credit memo’s en verzendingen. Dit is verrassend simpel om in te stellen, echter is dit niet mogelijk zonder het installeren van een extensie. Nu ben ik geen voorstander om een extensie te installeren om eenmalig een wijziging te doen, in dit artikel laat ik je zien hoe je dit kan bewerkstelligen zonder gebruik te maken van een extensie.

photo credit: ChristopherTitzer via photopin cc

photo credit: ChristopherTitzer via photopin cc

De enige bewerking die je hiervoor hoeft uit te voeren zijn een aantal SQL queries. De tabel waar de gewenste instellingen in staan is: eav_entity_store. Deze tabel bevat bijvoorbeeld het laatste ID voor elk type record per winkel. Het begrijpen waar deze waardes voor staan is redelijk makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is de waarde van de kolom eav_entity_id te matchen met de waarde in de kolom eav_entity_type.

Om je op weg te helpen staat hieronder een overzicht van alle entity types die op dit moment van schrijven beschikbaar zijn in Magento:

  • 5 = Bestelling ( order )
  • 6 = Factuur ( invoice )
  • 7 = Credit memo
  • 8 = Verzending ( shipment )

Aanmaken van de queries.

De bovengenoemde kennis kunnen we direct toepassen door middel van het uitvoeren van simpele SQL update queries:

Dit is leuk en aardig, maar merk je echter dat je bestelnummers vooralsnog beginnen met het getal 1? Dit is omdat er een prefix ingesteld staat bij de order nummers. Om dit aan te passen, verander je simpelweg de waarde in de kolom increment_prefix in dezelfde tabel. Hieronder de SQL:

Wanneer je gebruik maakt van meerdere winkels (store views) dan is het nodig om per winkel deze queries uit te voeren. Dit doe je door een WHERE clause toe te voegen aan elke query. Bijvoorbeeld:

Deze queries werken niet voor winkels waar nog nooit een bestelling, factuur, credit memo of verzending is gemaakt. Je zult dus deze waardes eerst moeten invoeren met behulp van dezelfde queries als hierboven. Vervang de UPDATE query met een INSERT query. Nu kun je met gemak bestelnummers, factuurnummers, credit memo nummers en verzendnummers aanpassen naar wens met behulp van deze simpele SQL queries. Mocht je toch nog vragen hebben, laat het mij dan weten door gebruik te maken van het reageer formulier op deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *