Magento database opschoning en optimalisatie

Het is bekend dat Magento een redelijk zwaar systeem is en veel eist van de webserver. Een eCommerce website heeft nou eenmaal een krachtige set aan tools nodig waarmee het mogelijk moet zijn om de activiteiten van de klanten te traceren. Relevante data wordt opgeslagen en wordt bijgehouden in Magento log tabellen. Magento heeft rond de 10 log tabelen en deze zullen van tijd tot tijd moeten worden geoptimaliseerd, hoe je dit doet lees je in dit artikel.

Waarom opschonen?

MySQL database optimalisatie is een van de betere manieren om je website beter en sneller te maken. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat de gebruiker (of klant) van je webshop het gebruik van je webshop als prettig ervaart. Hoofdzaak is dat de bezoeker op je webshop uiteindelijk een bestelling plaatst, daarom is het belangrijk om de Magento installatie up-to-date en schoon te houden.

In dit bericht leg ik uit in welke tabellen er logs worden bijgehouden en hoe je deze op kunt schonen. Let op: het is aangeraden om sowieso een gehele backup te maken van de database voordat je wijzigingen gaat toepassen. Better safe than sorry!

Welke tabellen zal ik moeten opschonen?

Hier zijn de log tabellen die beheert worden door Magento waar klanten activiteiten, login informatie, klant producten, bezoekers informatie, log URL’s, recent bekeken producten enzovoorts in worden bijgehouden. Er zijn drie verschillende manieren waarmee je deze log tabellen kunt optimaliseren en opschonen:

 • Via de standaard Magento log cleaning (opschoning) functionaliteit.
 • Het aanmaken van een script die je in een cronjob aanmaakt. Bijvoorbeeld in PHP, Ruby of Perl.
 • Handmatig leeggooien van de log tabellen.

Dit zijn de tabellen die je zult moeten opschonen:

 1. log_visitor
 2. log_consumer
 3. log_visitor_info
 4. log_url
 5. log_url_infop
 6. log_quote
 7. report_viewed_product_index
 8. report_compared_product_index
 9. report_event
 10. catalog_compare_item

Voer onderstaande MySQL queries uit om deze tabellen op te schonen / leeg maken:

Het opschonen van de log tabellen via de standaard Magento admin functionaliteit.

 1. Log in op de admin omgeving van je Magento installatie (meestal www.mijnwebsite.nl/admin)
 2. Ga naar Systeem->Configuratie
 3. Klik op de systeem link aan de linkerkant van het geavanceerd tabje.
 4. Er zal een blok openen, klik vervolgens op Log opschonen en selecteer de optie Ja bij Log opschonen aanzetten. Stel vervolgens een gewenst tijdstip in wanneer deze opschoning zal moeten worden uitgevoerd.
 5. Na het volgen van bovenstaande stappen klik je op opslaan en daarmee is het gedaan!

Optimaliseren van de Magento database door het aanmaken van een opschoon script.

Maak een script aan die de genoemde queries uitvoerd, en stel deze in via de crontab van je webserver. Wat de inhoud van dit script is geheel zelf in te vullen. Via commandline kun je een PHP script uitvoeren via: php -f shell/log.php clean.

Handmatig de Magento log tabellen opschonen.

Wanneer je deze mogelijkheid wil gaan uitvoeren zul je eerst moeten inloggen op de database van de Magento installatie waarvoor je de log tabellen wilt gaan opschonen. 1 Van de meest makkelijke oplossingen is om in te loggen op phpMyAdmin, mits deze geinstalleerd is. Een andere mogelijkheid is om een tool als Sequel Pro (Mac OSX) of HeidiSQL (Windows).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *