Last van een trage Magento admin omgeving? Verbeter dan nu de snelheid met deze tips!

Wanneer je een nieuwe Magento installatie hebt kun je merken dat deze niet erg snel is, ook de admin omgeving kan traag aanvoelen. Een van de redenen is dat de admin omgeving weinig caching mogelijkheden benut en zal meer database operaties moeten uitvoeren. Je zult merken dat de admin langzamer wordt naarmate er meer producten worden toegevoegd aan je catalogus. Hierdoor wordt het toevoegen van nieuwe producten, of juist aanpassen van bestaande producten erg langzaam. Hoe je kunt oplossen, lees je in dit artikel.

Maak het sneller!

Maak Magento admin sneller met deze handige tips!

Maak Magento admin sneller met deze handige tips!

Om de Magento admin omgeving toch wat sneller te maken kun je ervoor kiezen om handmatig indexeringen bij te werken. Wanneer je een bewerking op producten toepast, dat wil zeggen: toevoegen, aanpassen of verwijderen van producten wordt de index door Magento (per bewerking) geupdatet. Dit heet ook wel herindexeren. Je kunt je voorstellen dat wanneer je catalogus steeds meer producten bevat, de herindexering ook steeds langer gaat duren. Een index is eigenlijk niet veel meer dan een inhoudsopgave zoals je die tegen komt in boeken. Het is een manier waarmee Magento niet steeds de gehele product database hoeft door te lopen om je product te vinden.

Het werkt ongeveer als volgt: wanneer je via de webshop naar het product “testproduct” navigeert zal Magento deze naam proberen te matchen met die van het juiste product. In het geval van een URL zal dit gebeuren aan de hand van de slug. Aan de hand van de index weet Magento dat alle producten tot de beginletter “t” niet hoeven worden bekeken. En alles na de beginletter “t” ook niet niet. Eigenlijk zijn indexen nog wel wat complexer dan dit voorbeeld, echter dient dit puur als voorbeeld. Magento indexen bevatten de volgende gegevens: Voorraadstatus, productattributen, productprijzen, product platte data, platte data van categorieen, tags, url-herschrijvingen (URL rewrites), categorie producten en de catalogus zoekindex.

Om weer terug te komen bij onze Magento admin optimalisatie: je zult de modus herindexeren aan moeten passen wanneer je merkt dat bewerkingen steeds trager worden. Stel de modus in op “handmatig indexeren”. Op deze manier worden de Magento indexen niet automatisch bijgewerkt wanneer producten worden toevoegd of aangepast. Let wel: bijkomend effect is dat wijzigingen niet direct meer zichtbaar zijn aan de voorkant (frontend) van je webshop. Met andere woorden; wanneer je nieuwe producten toevoegd of de gegevens aanpast zul je nadat je klaar bent met bewerken de indexen even handmatig moeten laten herindexeren. Dit is een extra stap echter dit zorgt er wel voor dat de admin omgeving een stuk prettiger en sneller te bedienen is.

Hieronder zie je de stappen die je door moet lopen om de Magento indexeringen op handmatig in te stellen:

  1. Log in met je gebruiker op de admin
  2. Ga naar “Systeem” -> “Beheer indexen
  3. Selecteer de indexen die je wilt aanpassen, ben je niet zeker welke dit precies zou moeten zijn ? Kies ze dan allemaal.
  4. Selecteer vervolgens in het selectiemenu “Modus herindexeren veranderen”.
  5. Kies voor de optie “Indexeren bij opslaan” in het selectiemenu dat naar voren komt.
  6. Klik op de knop “Verstuur”.
Een snelle Magento installatie converteert beter!

Een snelle Magento installatie converteert beter!

Ik ben in dit voorbeeld ervanuit gegaan dat je gebruik maakt van het Nederlandse taalpakket in Magento. Je zult na het opslaan van deze instelling een dergelijke melding als “Een totaal van X indexen zijn aangepast” zien. Maak je gebruik van Magento en wil je graag het Nederlandse taalpakket? Geen probleem, download deze gratis via mijn blog post “Magento in het Nederlands”. Na het toepassen van bovenstaande optimalisatie tip zul je merken dat wanneer je producten toevoegt of bewerkt dit een stukje sneller is.

Blijf wel onthouden dat je de indexen moet laten herindexeren nadat je product bewerking, anders zul je deze wijzigingen niet direct zien aan de voorkant (frontend) van je webshop. Het bijwerken van deze indexeringen kan worden gedaan op dezelfde pagina als waar je de instellingen hebt aangepast, namelijk via: Admin -> Systeem -> Beheer indexen. Selecteer de gewenste indexen die je wilt bijwerken en klik op “indexen bijwerken”.

Tot slot

Merk jij dat je Magento installatie wat sneller is geworden aan de hand van deze optimalisatie tip? Laat het ons weten door gebruik te maken van het reactie formulier op deze pagina. Ook wanneer je zelf een handige tip hebt waarmee je Magento sneller kunt maken horen wij die graag! Merk je dat je Magento admin omgeving niet veel sneller is geworden, dan kan dat aan meerdere factoren liggen. Welke factoren dat zijn kan ik je laten weten wanneer je een reactie plaatst op dit bericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *