Laat je Joomla website binnen de seconde inladen!

Joomla! is 1 van de meest bekende content management systemen op dit moment. Heb jij ook een Joomla! website en zou jij deze graag binnen 1 seconde willen laten laden? Je zult merken dat naar mate je langer gebruik maakt van Joomla! en een aantal extensies of plugins hebt geinstalleerd dat dit de laadtijd niet ten goede doet. Dit artikel legt je uit hoe jij je Joomla! website binnen 1 seconde kunt inladen.

Waarom is het belangrijk om een snelle website te hebben?

photo credit: Tambako the Jaguar via photopin cc

photo credit: Tambako the Jaguar via photopin cc

De reden hiervoor is erg simpel. Snelheid kan je website maken of breken. Een langzamere website zal ervoor zorgen dat bezoekers afhaken en ervoor kiezen om nooit meer terug te komen. Je bounce rate, conversies en zelfs je Search Engine Results Page (SERP) zal drastisch naar beneden gaan. Al deze genoemde punten zullen ten goede veranderen wanneer de laadtijd van je website lager wordt.

De gemiddelde website laadt tegenwoordig in tussen drie en vijf seconden. Dit is naar mijn mening nogsteeds erg traag, maar het gaat hier om een gemiddelde. Sommige websites zullen binnen 2 seconden inladen waar andere websites er wellicht wel meer dan 8 seconden over doen. Google heeft een benchmark opgesteld waarmee aangetoond kan worden het goed is voor je SERP wanneer je een website hebt die sneller in laadt.

Je kunt opzoeken hoe je website op dit moment rankt door gebruik te maken van een gratis on-line tool zoals GTMetrix.com. Hierna kun je stappen ondernemen om verbeteringen toe te passen. Al met al wil je een snellere website, toch? Laten we eens kijken wat we kunnen doen om ervoor te zorgen dat je Joomla! website binnen de seconde kan inladen.

De eerste indruk

photo credit: Wayan Vota via photopin cc

photo credit: Wayan Vota via photopin cc

Deze stap schetst je een algemene indruk. Merk je dat er bepaalde belangrijke onderdelen zijn die ervoor kunnen zorgen dat je website trager inlaadt? Heeft je (home) pagina een heleboel dynamische content elementen zoals sliders, facebook like buttons, formulieren en dergelijke? Hoe vind jij dat de website initieel inlaadt?

In veel van de gevallen is het vrij opvallend waar zicht een groot probleem bevind op de website. Wellicht een achtergrond afbeelding die niet is geoptimaliseerd voor web gebruik en daarbij meer dan 2 megabyte in bestandsgrootte is. Misschien merk je dat de pagina er een tijdje over doet om in te laden wanneer deze wacht op een social media plugin of extensie. Deze dingen zijn er belangrijk om te analyseren. Het aanpakken van deze problemen is hierbij van groot belang.

Wanneer je website gebruik maakt van veel en veel grote afbeeldingen dan kun je er al voor zorgen dat deze een mindere impact hebben op de load van de webserver door deze te optimaliseren met een tool zoals Smushit. Wanneer je erg veel afbeeldingen hebt kun je deze bijvoorbeeld in een CSS sprite zetten. Wanneer je een groot aantal video’s en social media hebt wees er dan op voorbereid dat de pagina een grotere laadtijd heeft. Nog belangrijker: wanneer je website responsive is dan is het van belang dat je alle niet essentiele elementen verwijderd (en dus ook niet inlaadt). Bezoekers die gebruik maken van de mobiele versie van je website zullen je hierom bedanken!

Het aanroepen van leuke resources zoals Youtube en Google fonts hebben ook een impact op de laadtijd van je website! Pak dus de meest belangrijke punten aan en zorg ervoor dat je website sneller wordt!

Extensies kunnen kwaad doen

Extensies en plugins die je mogelijk gebruikt in je Joomla! website kunnen handig en/of erg leuk zijn. Joomla! is hierin erg bedreven, je kunt je website dusdanig configureren met behulp van plugins of extensies dat deze precies doet wat jij wil.

Hierbij geef ik niet aan dat je helemaal geen gebruik moet gaan maken van extensies aangezien er een hele boel goede plugins in omloop zijn. Maar het houden van een zo minimalistische installatie van Joomla! komt met een snelheidswinst. Het is iets om in je achterhoofd te houden. Des te meer extensies, plugins en thema’s je Joomla! website gebruikt, des te langzamer deze zal inladen.

Beperk het aantal requests

photo credit: San Diego Shooter via photopin cc

photo credit: San Diego Shooter via photopin cc

Requests zijn het aantal aanvragen dat je webbrowser doet naar je webserver. Des te meer requests er zijn, des te langer de pagina er over kan doen om in te laden. Door het limiteren van het aantal requests houdt je een limiet op de tijd die je webserver erover doet om in te laden.

Maar wat zit er nu precies in een request? Elk bestand zoals een CSS bestand, javascript bestand, afbeelding, font bestand hebben allemaal extra server requests nodig om in te kunnen laden. Standaard laadt een webbrowser over het algemeen maar 4 requests per keer in. Wanneer je pagina bijvoorbeeld 20 requests heeft zullen er op moment van opvragen er maar liefst 16 requests moeten wachten op het inladen van content. Dit kost allemaal tijd en dit gaat niet ten goede van de laadtijd voor je Joomla! website.

Je kunt dus met zekerheid stellen dat wanneer de webbrowser (client) minder requests hoeft uit te voeren naar de webserver, je website ook sneller zal inladen. Dit kun je bewerkstelligen in Joomla! door gebruik te maken van een plugin genaamd JCH optimize. Let er wel op dat deze plugin ervoor kan zorgen dat de layout van je website breekt wanneer de template niet juist is opgezet, of wanneer er plugins zijn die javascript en css bestanden niet op de juiste manier inlaadt. Probeer deze plugin daarom eerst uit op een test of development omgeving. Met deze plugin kun je het aantal requests dramatisch naar beneden krijgen en tevens bestandsgrootte van CSS en javascript bestanden minimaliseren.

Cache is het ultieme wapen

photo credit: isafmedia via photopin cc

photo credit: isafmedia via photopin cc

Wanneer een pagina of resource in de cache staat wil dat zeggen dat deze al eerder is opgebouwd en bij elk bezoek aan de bezoeker getoond wordt tot het punt dat de cache niet meer geldig is. Een nieuwe versie van de gecachte content zal dan worden opgebouwd en geserveerd aan de bezoeker.

Een veel voorkomend iets is dat een website aanvragen doet naar de webserver, deze voert op zijn beurt acties uit zoals het manipuleren van de database, bestanden ophalen enzovoorts. Vervolgens retourneert de webserver het resultaat aan de aanvrager, in de meeste gevallen is de aanvrager een webbrowser.

De eerst volgende keer dat een webbrowser, of zelfs exact dezelfde webbrowser weer een aanvraag doet naar dezelfde pagina zal het hele proces opnieuw moeten worden uitgevoerd. Zoals je je waarschijnlijk kunt voorstellen kost het opnieuw opbouwen en aanvragen van exacte dezelfde resources steeds tijd en dus zal de laadtijd van je website hoger zijn.

Wanneer de webserver een lokaal kopie opslaat heet dat cachen. De webserver zal bij aanvraag van dezelfde content de gecachte content retourneren en deze dus niet opnieuw opbouwen. Dit kan ervoor zorgen dat pagina’s meer dan 50% sneller inladen! Wees er wel zeker van dat je cache gebruikt op websites waar de content niet vaak bijgewerkt wordt. Dit blog is een mooi voorbeeld hiervan: een artikel wordt geschreven en vrijwel nooit meer bijgewerkt. Wanneer dit toch wel het geval is, is er een mogelijkheid tot het leegmaken van de cache en een nieuwe versie te laten serveren.

In Joomla! heb je standaard twee opties voor caching, namelijk: conversative caching en progressive caching. Conservative caching is in mijn ogen de enige manier waarop je fatsoenlijke cache kunt toepassen op je Joomla! website. Progressive caching houdt alleen maar in dat de webserver een gecachte kopie aanmaakt alleen maar voor een specifieke bezoeker van de website. De rest van de bezoekers merken hier verder helemaal niets van. Vuistregel hierbij is dat je conversative caching in 90% van de gevallen kunt toepassen en alleen progressive caching hoeft toe te passen op websites waar de content regelmatig wordt bijgewerkt.

Conclusie

Controleer na het toepassen van de genoemde optimalisatie tips nogmaals je GTMetrix score. Je zult merken dat de snelheid is wanneer je deze wijzigingen juist hebt toegepast drastisch verbeterd! Heb jij een goede quickwin voor Joomla! performance optimalisatie die je wil delen met de rest van de wereld? Maak dan gebruik van het reactie formulier die je kunt vinden op deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *