Geld besparen op je web development project

Geld besparen op je web development project

Wanneer je een web development project hebt is het belangrijk om niet alleen de creatieve aspecten te behandelen. Dit artikel gaat over geld besparen op je web development project. Je moet er veel tijd, geld en energie insteken. Echt geld moet worden uitgegeven om de boel draaiende te houden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je investering sowieso in zijn geheel wordt terugbetaald, en het liefst met winst. Er is echter geen garantie dat je geen verlies draait op je web development project. Je hoeft ook niet meteen alle hoop te verliezen dat het eigen spaargeld ook richting de ontwikkeling van het project gaat.

Het minimaliseren van kosten is simpel, zolang je een budget erop bijhoudt. Zonder een  budget kun je ook geen overzicht maken. Wanneer je vanaf het begin al zo min mogelijk uitgeeft aan je project, zal dit erg veel schelen op het totale kostenplaatje. Je zult kritisch naar je uitgaven moeten kijken, en blijven bedenken hoe deze kosten zo laag mogelijk gehouden kunnen worden. Doe dit voordat je een investering (vaak een deel van het inkomen) uitgeeft aan een webdeveloper. Een budget helpt je ook bij het selecteren van een geschikte webdeveloper, afhankelijk van je prijs range en project budget.

Let erop dat de opgegeven prijs door een webdeveloper in de meeste gevallen niet de enige uitgaven zijn. Denk hierbij aan kosten aan de webhosting, deployment, onderhoudt etc. De opgegeven prijs is een eerste uitgave voor de initiële development. Je zien dat je goedkoper uit bent wanneer je de tips in dit artikel bestudeert en toepast in de praktijk!

Verkrijg een goede webdeveloper

Geld besparen op je web development project

Geld besparen op je web development project

Geld besparen op je web development project doe je met een goede webdeveloper waar je op kunt vertrouwen. Iedereen weet waar de opmerking “Je krijgt waar je voor betaald” voor staat, in de praktijk is dit erg waar! En al helemaal in de webdevelopment wereld. Elke student / wannabe webdeveloper met beperkte kennis van CSS en HTML kan zich voordoen als professionele webdeveloper. Alles wat daar voor nodig is, is een eigen website en een account op een freelance of webmaster forum / site. Het komt helaas vaak genoeg voor dat er incompetente “webdevelopers” worden gevraagd om een complex web project te ontwikkelen.

Een van de meest voorkomende redenen om aangehuurd te worden door een nieuwe klant is om de fouten en bugs op te lossen in een bestaand project. Zelf heb ik dit ook redelijk vaak moeten doen wanneer ik net aan de slag ging bij mijn huidige werkgever (Freshheads). Het is uiteraard makkelijker om een project ‘from scratch’ te beginnen dan een project voort te zetten dat slecht geprogrammeerd is. Geen enkele webdeveloper kan in een dergelijk project duiken en alle fouten er met gemak uithalen. Dit vergt tijd en geld, namelijk om het project in zijn geheel door te nemen en te analyseren waar de knelpunten liggen. De basis van het project zal sowieso stabiel moeten draaien en een duidelijke codebase moeten hebben. Er zal ook nieuwe informatie (content) moeten bijkomen en dit alles moet worden samengevoegd tot 1 mooi, duidelijk en stabiel geheel. Deze manier kan 2 tot 3 keer zo lang duren dan wanneer je het project vanaf het begin opbouwt.

Wat betekent dit voor jou? Je hebt dan niet alleen een slechte webdeveloper moeten betalen voor de intitiele slechte opzet, maar je zult ook naar alle waarschijnlijkheid 2 tot 3 keer meer moeten betalen om de rommel te laten opruimen door een goede webdeveloper. Dan gaat het ineens om een hele smak geld, iets wat makkelijk te voorkomen zou zijn geweest wanneer je vanaf het begin al een degelijke webdeveloper ingehuurd zou hebben voor een goede prijs.

Gebruik de Open Source community

Professionele diensten zijn top, maar in de meeste gevallen erg duur. Sommige diensten hoeven in mijn ogen niet eens zo veel geld te kosten, maar dit ligt dan weer bij de achterliggende organisatie. “Graaiers” kunnen de prijzen sterk laten oplopen, daarom verkies ik liever voor een hoop oplossingen de Open Source community dan een dienst. Een voorbeeld van zo’n Open Source project is “GIMP” (GNU Image Manipulation Program). Dit is een Adobe Photoshop -achtig programma waar je geheel vrijblijvend gratis foto’s en afbeeldingen mee kunt bewerken. Natuurlijk is het niet precies hetzelfde als Adobe Photoshop, maar je kunt er wel vrijwel hetzelfde mee. En dan voor nop! Een ander voorbeeld is OpenOffice, dit is een vrijblijvend gratis Open Source office pakket van Apache.

Dit zijn voorbeelden van programma’s uit de Open Source community, deze programma’s zijn gemaakt voor gratis gebruik voor iedereen die de programma’s zou willen downloaden. Er wordt gevraagd om donaties, de meeste webdevelopers geven een klein bedrag per programma dat ze het meeste gebruiken uit. Het hoeft je dus niets te kosten!

Mocht je nou echt veel geld willen besparen op je web development project, dan zul je zien dat de meeste Open Source programma’s hier uitermate voor geschikt zijn. Je hebt niet te maken met licentie kosten en initiele aanschaf kosten etc. Je kunt het programma downloaden, en direct gratis en vrijblijvend blijven gebruiken. Updates op de programma’s worden gemaakt en gepubliceerd door de Open Source community; ook de updates zijn gratis. Zelf gebruik ik voor dit blog het Open Source software pakket WordPress, om blog berichten te schrijven en te publiceren; en zoals je kunt lezen werkt dit perfect!

Maak je eigen gratis website met profiel!

Maak je eigen gratis website met profiel!

Wanneer je een webdeveloper inhuurt betekent dit meestal dat je weinig of geen technische kennis hebt, of je hebt er zelf geen tijd voor. Ook voor deze scenario’s zijn Open Source projecten en programma’s uitermate geschikt. Voor simpele(re) project raadt ik aan om een Open Source webdevelopment programma te installeren, je erin te verdiepen en met behulp van dat programma zelf een website opzet. Op deze manier kun je zelf je project onderhouden en blijven updaten; dit kost je vrijwel niets aangezien je daar geen webdeveloper voor nodig hebt. Een gratis website kun je ook vaak on-line maken, zoals bij mijndomein.nl . Op mijnwebs.nl kun je een eigen website met profiel aanmaken, foto’s en video’s plaatsen en communiceren met andere website eigenaren. De website kun je geheel naar eigen wens aanpassen! Voor een complexere website is het echter wel aangeraden om een webdeveloper in te huren.

Weet waar je voor betaald

Niemand verwacht dat je de precieze in’s and out’s van design weet. Wanneer je goed geinformeerd bent over de huidige trends en best practices in webdevelopment kun je een veel betere conclusie trekken of je wel of niet de juiste persoon hebt ingehuurd voor je project. Bijvoorbeeld: weet de webdeveloper voldoende over CSS gebaseerde ontwerpen, kan hij of zij overweg met jQuery? Weet de webdeveloper eigenlijk wel wat HTML5 is? Hoe ziet de portfolio van diegene eruit, heeft de webdeveloper ervaring met dit soort projecten? Wat zullen de onderlinge afspraken zijn over updates in de toekomst? Geld besparen op je web development project doe je door je dit soort vragen af te vragen. Deze vragen kun je jezelf afvragen wanneer je gaat bepalen of je een goede keuze hebt gemaakt, wacht hier niet te lang mee! Vraag je al vanaf het begin deze vragen af; dit zal je op de langere termijn veel geld gaan schelen.

Weet waar je naar op zoek bent voordat je iemand in gaan huren en stel voor jezelf een lijst met vragen op die je gaat gebruiken in het interview met de webdeveloper. Wanneer de webdeveloper weinig ervaring heeft en nog nooit een website in je niche heeft gemaakt, dan raadt ik aan om op zoek te gaan naar een andere webdeveloper. Webdevelopers zonder kennis van zaken over je niche zijn een risico.

Blijf invloed houden in de ontwikkel fase

Geld besparen op je web development project

Geld besparen op je web development project

Je zult overzicht moeten houden en invloed moeten blijven uitoefenen wanneer je website in de ontwikkel fase zit. Je hebt vast veel andere dingen te doen en te regelen, maar vergeet niet dat je toestemming zult moeten geven over functionaliteiten en features in je website. Het is niet zo makkelijk als een a4tje met gewenste functionaliteiten op te sturen naar de webdeveloper en verwachten dat een dag voor de deadline alles puntje precies af is. Dit heeft te maken met visie en inhoudelijke kennis van je niche, ook meningsverschillen over een onderwerp zullen hierin een rol spelen. Een webdeveloper kan een heel ander beeld hebben over een niche dan dat jij hebt!

Soms zul je veranderingen in je plan en project moeten doorvoeren, omwille van tijd en/of geld. Dit is niet altijd even leuk, overleg dit dus met je webdeveloper en blijf duidelijk. Je zult je webdeveloper steeds moeten blijven informeren over wijzigingen in je plan en project, anders is dit niet duidelijk en zullen deze wijzigingen uiteindelijk ook niet in de website te zien zijn! Om dit te veranderen nadat je webdeveloper het heeft opgeleverd zal je wederom geld kosten, duidelijke en helderen communicatie is dus van essentieel belang!

Wanneer je toch weinig contact hebt met je webdeveloper zul je zien dat de overeenkomst die je hebt afgesloten met je webdeveloper op de achtergrond komt te staan. De meeste webdevelopers (goed of slecht) zullen niet blijven door ontwikkelen wanneer je geen contact meer onderhoudt, zelfs niet wanneer het doel en project (en dus de werkzaamheden) duidelijk en helder omschreven zijn! Aangezien het onderhouden van het onderlinge contact 100% aan jou ligt, is het in dit scenario mogelijk om geld dat je in het project hebt gestoken kwijt te raken. Blijf up-to-date over de voortgang van het project en blijf invloed uitoefenen tijdens de ontwikkel fase!

Gebruik geen of weinig Flash

Flash is een hele tijd erg populair geweest, het heeft zijn voor en nadelen. Nu ga ik hier geen ellenlange blogpost over schrijven; maar ik geef je wel een aantal punten waar je op zult moeten letten. Je kunt tegenwoordig beter gaan voor HTML5 dan Flash. Waarom? HTML5 is lichter (in gebruik en codebase), makkelijker te gebruiken, implementeren en heeft geweldige effecten. Mocht je een aantal HTML5 experimenten gezien hebben op het web, dan weet je precies waar ik het over hebt. Flash is duurder en zwaarder in gebruik, developers zullen ook meer vragen voor de ontwikkeling van een Flash project en het zal ook langer duren voordat dit af is. Geld besparen op je web development project doe je dus niet met Adobe Falsh. Ook is Adboe Flash is ook niet SEO (Search Engine Optimalisation) vriendelijk. Niet alle SEO wijzigingen zijn even goed, lees meer hierover in mijn blog post over “Is SEO oplichterij?”. Ik kan nog een hele lange lijst opnoemen met nadelen van Flash ten opzichte van HTML5, maar mijn punt lijkt me duidelijk genoeg.

Conclusie

Overzicht, duidelijkheid en een gestructureerde aanpak van je project zullen de kosten drukken. Heb jij zelf een project, of ontwikkel je momenteel een project en heb je hier vragen en/of opmerkingen over? Laat het hier weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *