Gebruik je Joomla? Verbeter dan je Joomla website met deze 10 handige tips!

Of je nog bezig bent om Joomla onder de knie te krijgen, of wanneer je al langer bezig bent en jezelf zowaar een Joomla professional vind is het leren van een aantal tips en trucs een goede manier om je ervaring en skillset te verbeteren om zo een betere website te ontwikkelen. In dit artikel deel ik een tiental Joomla verbetertips die je zelf kunt toepassen waarmee jij je Joomla website tot een nog hoger niveau kan tillen!

Joomla making communities

Joomla making communities

Ook wanneer je nog maar net bezig bent met Joomla dan kan het voorkomen dat je wordt overwelmt door alle nieuwe dingen die ziet in bijvoorbeeld de backoffice (backend) van Joomla. Mettertijd zul je er aan wennen en beter in worden. Het aanmaken van een website in Joomla heeft zijn uitdagingen en daarbij is het aanmaken van een website met behulp van Joomla in plaats van statische HTML bestanden toch heel anders. Door middel van het leren van een aantal Joomla tips en trucs zul jij je Joomla specifieke kennis opkrikken en daarbij ook je algemene website ontwikkel skills! Een aantal van de gegeven tips hebben toepassing op enkel Joomla installaties, waar andere toepassing invloed kunnen hebben op elke andere vorm van een website. Of deze website met behulp van enkel HTML is gemaakt, of dat er gekozen is voor een CMS (Content Management Systeem) zoals WordPress, Blogger enzovoorts.

Handige en snel toepasbare tips voor je Joomla website.

1. Stel je website URL’s op een zoekmachine vriendelijke manier in.

SEO (Search Engine Optimization) vriendelijke URL’s zijn zeker een belangrijk verbeterpunt die je kunt toepassen op je Joomla installatie. De standaard opbouw van URL’s zijn dynamisch en het is algemeen bekend dat zoekmachines zoals Google hier niet heel blij mee zijn. Het komt de leesbaarheid van je website URL’s namelijk niet ten goede wanneer je deze nog ingesteld hebt staan op de standaard waarde zoals een (nieuwe) Joomla installatie heeft. Je zult gebruik moeten maken van een Joomla extensie, zoals: sh404SEF [http://extensions.joomla.org/extensions/site-management/sef/10134] om dynamische URL’s om te schrijven naar zoekmachine vriendelijke versie.

2. Maak een RSS feed aan.

RSS zijn vrijwel een onmisbaar element voor elke blog, en zelfs wanneer je (nog) geen honderden e-mails ontvangt van je lezers met de vraag wanneer er een RSS feed beschikbaar komt is het verstandig om er 1 op te zetten. Een geschikte Joomla plugin voor het aanmaken van RSS feeds is Ninja RSS Syndicator [http://extensions.joomla.org/extensions/content-sharing/rss-syndicate/6392]. Dit is niet de enige extensie die deze functionaliteit biedt maar in mijn ogen wel 1 van de betere.

3. Wees consistent met de gebruikte Joomla thema’s.

Het is heel erg makkelijk om te veranderen van thema in een Joomla installatie. Hierdoor is het verleidelijk om een verschillend thema ingesteld te hebben staan voor veel pagina’s. Dit is echter niet de bedoeling en zal er alleen maar voor zorgen dat je bezoeker in verwarring wordt gebracht, met als effect dat de bezoeker weg gaat of zelfs helemaal nooit meer terug komt naar je website. Het is uiteraard toegestaan om meerdere templates te gebruiken voor verschillende secties, denk aan bijvoorbeeld landingspagina’s of actiepagina’s. Dit is prima, maar let erop dat je hierin niet doorslaat. In veel gevallen is uniformiteit gewenst onder je lezers.

4. Vergeet niet de standaard favicon te vervangen.

Dit is iets wat je heel vaak ziet op het Internet. Een hele hoop Joomla website maken gebruik van de standaard favicon van Joomla. Dit icoontje zie je terug in onder andere de adresbalk van je webbrowser. Het doel van een favicon is om (bijvoorbeeld) het logo in het klein als icoontje naast bijvoorbeeld het webadres of bookmark te hebben staan. Aangezien je meestal het logo van een website al enigsinds kent, is het met behulp van een favicon erg makkelijk om te herleiden op welke website je zit. Een van de eerst aanpassingen die je door kunt voeren op je Joomla website is om een eigen versie van de standaard favicon te plaatsen. Dit kun je doen met behulp van bijvoorbeeld: [faviconcreator.cc]

5. Maak gebruik van menu’s.

Joomla biedt standaard de mogelijkheid om zoveel mogelijk menu’s op te stellen als dat je nodig zou hebben, maak hier ook gebruik van. Plaats bijvoorbeeld niet alles in 1 menu met een hoop sub-menu’s maar verdeel deze links onder bijvoorbeeld een linkermenu en een hoofdmenu. Of een rechtermenu en een hoofdmenu, net wat de template van je Joomla website toestaat. Over het algemeen is het hoofdmenu boven iedere pagina te vinden en bevat een aantal links zoals: Over ons, Veel gestelde vragen, Home, Categorie├źn enzovoorts. Wanneer je meerdere relevante items in 1 menu wilt hebben dan kun je gebruik maken van dropdown menu’s (of sub-menu’s).

6. Hou het overzichtelijk.

Hoe leuk de meeste extensies voor Joomla ook zijn zul je hierin niet moeten doorslaan. Wanneer je een Joomla website hebt krijg je automatisch toegang tot duizenden Joomla extensies (plugins). Veel bloggers plaatsen er zoveel mogelijk op, hierin is moderatie uiterst belangrijk. Bezet niet elk mogelijke pixel op je website met afbeeldingen, extensies, banners, gadgets enzovoorts. Zorg voor voldoende ruite en overzicht tussen de gewenste elementen.

7. Maak een leuke / goede error pagina.

Je bent ze ongetwijfeld vaak genoeg tegen gekomen: een 404 pagina. Een 404 pagina is een pagina die getoond wordt wanneer een document, pagina, afbeelding of overige resources niet gevonden kunnen worden. Spendeer wat tijd aan het opleuken van een 404 pagina en plaats hierbij behulpzame tekst waar jij je lezer weer op het juiste spoor mee zou kunnen zetten. Dit maakt het voor de bezoekers van je website erg makkelijk en zij zullen ook sneller terugkomen naar je (Joomla) website. Het aanmaken van een eigen 404 pagina toont ook inzet en dat de website op een reguliere basis bijgehouden wordt.

8. Maak pagina’s voor belangrijke informatie in plaats van artikelen.

Er is een wezenlijk verschil tussen pagina’s en artikelen in Joomla. Pagina’s zoals “Over ons” of “Neem contact met ons op” zijn over het algemeen meer statisch waar artikelen dat niet zijn. Artikelen publiceer je van tijd tot tijd totdat deze in de archieven belanden. Om deze reden is het belangrijk dat wanneer je belangrijke informatie moet delen op je Joomla website je hier een pagina van maakt zodat deze ten alle tijden makkelijk(er) terug te vinden is. Plaats een dergelijke pagina bijvoorbeeld in je hoofdmenu zie ook punt 5 van dit artikel.

9. Vul de contactpagina met behulpzame informatie.

De pagina waar het contactformulier op te vinden is, is vaak 1 van de meest bezochte pagina’s. Bezoekers kunnen op deze manier makkelijk met je in contact komen voor wanneer zij bijvoorbeeld een opmerking of vraag hebben. Wanneer je relevante en behulpzame informatie op deze pagina plaatst heb je kans dat het voor de bezoeker niet meer nodig is om een contact moment te hebben wanneer de vraag voortijdig al beantwoord is. Plaats bijvoorbeeld een opsomming van de meest gestelde vragen en de bijbehorende antwoorden.

10. Maak gebruik van caching om je website sneller te maken.

Zelfs wanneer je hosting hebt bij een betrouwbare en snelle webhost dan kan het voorkomen dat je Joomla installatie alsnog niet erg snel is. Dit kan een hoop redenen hebben, waaronder bijvoorbeeld het aantal afbeeldingen, CSS en Javascript bestanden, pagina lengte enzovoorts. Door middel van gebruik te maken van caching in Joomla zorg je ervoor dat je website sneller ingeladen kan worden. Over het algemeen wordt een website met een laadtijd van meer dan 2 seconden als traag ervaren. Je kunt caching in Joomla instellen door in te loggen op de backoffice (backend) en te te navigeren naar “Global Config”. Open vervolgens “Systeem” en in het gedeelte “Cache Settings” vink je de optie “yes” of “ja” aan om caching actief te zetten.

Heb jij nog handigheidjes of tips die je wilt delen met andere (Joomla) websitebouwers ? Laat het dan weten door gebruik te maken van het contactoformulier op deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *