Euro’s maken met Google Adsense advertenties op je website

Het advertentie programma van Google heet Adsense en is in veel gevallen een van de meest makkelijke manieren voor website of webshop eigenaren om een poging tot passief inkomen te doen. Zij willen graag geld gaan verdienen met hun blog, website of webshop. Gelukkig is het makkelijk om jezelf te registreren en hoef je er geen hogere wiskunde voor te kunnen.

Let wel dat je er zeker niet rijk van zult worden, in ieder geval niet in het begin! Je verdient pas iets aan Google Adsense wanneer de bezoekers van je website op de advertenties klikken. Merk je dat dit niet echt wil vlotten? Lees dan mijn pro tips over statistieken voor beginners.. Je zult pas inkomen uit Google Adsense genereren wanneer je veel verkeer op je website hebt. Des te meer bezoekers, des te groter is de kans dat er uiteindelijk iemand kiest om op je advertenties te klikken.

Geld verdienen met Google Adwords

Na aanvraag lidmaatschap van Google Adwords zul je allereerste geaccordeerd moeten worden door Google zelf. Ben je eenmaal geaccepteerd dan kun je met behulp van Google Adwords heel eenvoudig een aantal advertentie blokken (widgets) aanmaken met een gewenst formaat en deze vervolgens op je website plaatsen. Adverteerders bieden op de plaatsing van deze advertentie blokken die gelinkt zijn aan een bepaalde set van zoektermen (search queries). Dit gaat geheel automatisch via Google Adwords. Google bepaalt aan de hand van een algoritme dat niet publiekelijk bekend is (anders wordt er gegarandeert misbruik van gemaakt!) wanneer bepaalde advertenties getoond worden in de advertentieblokken die je aangemaakt hebt voor je website.

Het is mogelijk om zelf te controleren welke advertenties er op je website terecht komen. Je kunt van tevoren aangeven of je bepaalde adverteerders of categorieen niet terug wilt laten komen in je advertentieblokken. Ook kun je kiezen wat er moet gebeuren wanneer er geen advertentie beschikbaar is. Dit laatste komt echter alleen voor wanneer je een hele specifieke set aan voorwaarden hebt toegepast voor je advertentieblokken. Heb je bijvoorbeeld een blog over kinderkleding, dan is het ongepast om advertenties over sex, gokspellen of dating te tonen. Deze kun je uitschakelen in het dashboard van Google Adwords.

Let wel dat Google een aantal strikte regels heeft opgesteld waar jij je aan moet voldoen wanneer je wilt blijven deelnemen aan het advertentie programma van Google. Deze bestaan uit onder andere de onderstaande punten. Overigens beslaat het gehele document regels voor Adwords uit inmiddels meer dan drie pagina’s, dus lees deze goed door wanneer jij je inschrijft voor een Google Adsense account. Hieronder staan de meest belangrijke in mijn ogen:

 • Plaatsen van heel erg veel Google Adsense advertentieblokken. Er moet een zekere balans zijn tussen de hoeveelheid advertenties die je toont op je website, blog of webshop en “echte” content. Sowieso worden er maar drie advertenties tegelijkertijd getoond op je website, ook al plaats je er bijvoorbeeld zes.
 • Klikken¬†op de eigen geplaatste advertentie(s). Dit is ten strengste verboden, je moet niet op je eigen advertenties gaan klikken. Een enkele keer kan gebeuren, mocht dit een structureel terugkomende actie worden dan zal Google besluiten je Adwords account te blokkeren. Dan kom je overigens ook niet zo snel meer in aanmerking voor een Adwords account! Deze regels geldt ook wanneer Google opmerkt dat je andere mensen gaat aanmoedigen om op je advertenties te klikken.
 • Tonen wat je per klik verdient. Afgezien van het feit dat het wel gedoogd wordt om te laten zien hoeveel geld je hebt verdient met Google Adsense is het niet toegestaan om te laten zien wat je precies per klik verdient.
 • Plaats geen onacceptabele content op je site. Onder deze noemer vallen onderandere pornografische content, content met heel veel scheldwoorden of dreigingen erin en gok gerelateerde onderwerpen.
 • Advertentieblokken plaatsen op een website met weinig tot geen andere content. Websites die geen of weinig orginele inhoud hebben worden gemarkeerd als spam sites. Ongetwijfeld ken je vast wel een website waarbij complete stukken tekst worden gekopieerd en geplaatst en hierbij een hoop advertentieblokken. Dit is een onverwoedde poging waarbij men denkt snel rijk te worden aan Adsense. Merkt Google dit, dan zul je direct worden geblokkeerd.

Mocht je nu toch 1 of meerdere van bovenstaande punten (per ongeluk) hebben afgesloten, dan kun je er vrij zeker van zijn dat Google je account afsluite. Dit voorkomt misbruik op grote schaal, en daar worden wij allemaal gelukkig(er) van!

Gebruik jij ook Google Adsense, of zit je er over te denken? Laat het weten door gebruik te maken van het reactie formulier op deze pagina!

2 antwoorden

 1. Pim 1 mei 2014 / 9:42 am

  Hey Marco,

  Super waardevol artikel! :)
  Heb je enig idee waarom het niet is toegestaan om te laten zien wat je precies per klik verdient?

  Zelf droom ik ook over een passief inkomen en blog over mijn ondernemingsavonturen op http://www.whysheid.nl sinds een maand of 3 en heb zo’n 400 unieke bezoekers per maand, zit in een stijgende lijn en krijg steeds meer organisch traffic. Wanneer heb je genoeg bezoekers voor Google Adsense. Heb je hier misschien tips voor?

  Hoor graag.

  Gr.
  Pim

  • Marco Bax 1 mei 2014 / 2:28 pm

   De reden hiervan is omdat dit staat in de overeenkomst van Google Adsense. Mijn beredenering is dat Google een verschillend tarief (staffel misschien zelfs) hanteert aan verschillende groepen Adsense gebruikers. Transparantie staat in dit geval gelijk aan onenigheid, geloof niet dat Google daar op dit te wachten. Wanneer Adsense gebruikers content zijn met de verdiensten zullen er incrementeel meer personen gebruik van maken, dus positief voor de cash flow van Google.

   Hoeveel unieke bezoekers de drempel bepalen is afhankelijk van de door jou gekozen niche. Ook hoe je website in elkaar steekt en recurring users is hierbij een belangrijke factor. Er is helaas geen gouden tip die je hiermee kan helpen daar het een heel proces is. Blijf werken aan je website en blijf vooral bij je niche (per site dan). Je zult echt veel tijd en moeite moeten steken om er op lange termijn de vruchten van te kunnen plukken. Je zult niet binnen afzienbare tijd veel geld gaan verdienen aan Google Adsense. Investeren is hierbij key.

   tldr: omdat cashflow

   Vriendelijke groet, Marco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *