Eigen template aanmaken in WordPress

Het aanmaken van een WordPress thema wordt makkelijker wanneer je weet hoe je een eigen custom page template aanmaakt in WordPress.  Wordpress maakt gebruik van posts en pages maar niet elke pagina hoeft op elkaar te lijken. Denk bijvoorbeeld aan de homepage, deze ziet er heel anders uit dan een blogpost pagina. Je kunt heel makkelijk een unieke layout voor je website maken die je website ook op visueel gebied interessant maken.

Wat is een custom page template?

Een custom page template in WordPress zijn pagina templates die een alternatief bieden ten opzichte van de standaard page.php. Deze custom template kunnen de HTML codes bevatten die jij graag in je website wilt hebben. Je kunt dus helemaal zelf bepalen hoe je website eruit komt te zien. Je kunt deze template vervolgens toewijzen aan een pagina via de WordPress admin omgeving.

Wordpress custom page template maken

WordPress custom page template maken

Custom page templates worden het meest gebruikt om pagina’s te maken welke een unieke layout moeten hebben. Denk bijvoorbeeld aan een contactpagina, testimonials, diensten of zelfs een portfolio met een skala aan klikbare afbeeldingen. Een contactpagina kan bijvoorbeeld een eigen formulier bevatten waarmee de gebruiker makkelijk contact kan opnemen met de website eigenaar. Om een eigen custom page template toe te voegen zul je het volgende moeten doen:

Hoe maak ik een eigen template in WordPress?

Het aanmaken van een custom page template is helemaal niet moeilijk ! Maak een nieuw PHP bestand in de map van het thema dat je momenteel gebruikt. Voer in dit bestand de volgende code in:

Verander het deel “Mijn eigen template” met een naam waarmee je makkelijk kunt zien waar de pagina template over gaat. In het geval van een contactpagina zou ik het bijvoorbeeld Contact pagina noemen. Mocht je veel pagina templates nodig hebben, dan raad ik je aan om er een logica in te vinden. Deze naam zal terug komen in het selectiemenu van een pagina in je WordPress installatie. Vergeet niet om dit bestand op te slaan met een naam dat correspondeert met je gekozen template naam, bijvoorbeeld: contact.php

Om ervoor te zorgen dat je in ieder geval de basis layout hebt in je nieuwe template naam, kopieer dan de gehele inhoud van page.php naar je nieuwe template bestand, let erop dat je niet de code “Template Name: Mijn eigen template” overschrijft. Wanneer dit wel het geval is zul je deze naam niet meer terug zien in je WordPress admin omgeving. Nu gebruikt je custom page template WordPress functies zoals <?php get_header(); ?> waarmee de bestaande header , footerer en sidebar elementen getoond worden.

Wat je ook kunt doen met custom page templates

Je kunt code toevoegen aan deze templates wanneer deze uniek zijn aan de pagina. In het geval van een contactpagina zou je bijvoorbeeld een Google Maps iframe of een Youtube video kunnen embedden. Voeg echter niet teveel van dit soort codes toe aan de template, zorg ervoor dat alle content in ieder geval makkelijk te beheren zijn.

Wanneer je dit nog niet hebt gedaan, zorg ervoor dat deze custom page template zich in de root van je thema map bevind. Maak vervolgens een nieuwe pagina aan en selecteer uit het selectiemenu de door jou aangemaakte template. Wanneer je per ongeluk deze template verwijdert zal WordPress ervoor zorgen dat je pagina toch geladen wordt, alleen zal deze in de standaard page.php template worden geladen.

Conclusie

Ga lekker aan de slag je eigen pagina templates en experimenteer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *