Een aangepaste afbeeldingsgrootte toevoegen aan WordPress

Standaard slaat de WordPress media bibliotheek alle geuploade afbeeldingen op aan de hand van vier verschillende groottes. Deze zijn: thumbnail, medium, large en het orginele bestand. Wanneer je voor bepaalde websites de grootte van geuploade afbeelding wil aanpassen aan de hand van specifieke dimensies zul je deze moeten specifieren in je WordPress installatie. Dit artikel legt je uit hoe je dat realiseert in WordPress.

Voeg een eigen afbeeldingsgroote toe aan je WordPress installatie

photo credit: kevin dooley via photopin cc

photo credit: kevin dooley via photopin cc

Wanneer je een of meerdere eigen afbeeldinggroottes wil toevoegen in WordPress zul je hiervoor het thema functions.php bestand moeten aanpassen. Deze kun je vinden in de map: wp-content/themes/jethemanaam. Het is mogelijk om dit bestand aan te passen via de backoffice van WordPress. Op deze manier hoef je niet in te loggen op de FTP van je webserver. De functie die in dit artikel gebruikt wordt heet add_image_size, deze kun je als volgt instellen:

 • Log in op de backoffice van je WordPress installatie. Open vanuit de zijbalk in de backoffice de tab Appearance of Weergave.
 • Kies vervolgens in het submenu dat getoond wordt voor de optie Editor of Bewerker.
 • Klik in de lijst aan de rechterkant het bestand functions.php aan.
 • Scroll naar het einde van dit bestand en voer de onderstaande code toe.

Je kunt de key custom-size veranderen naar de key zoals jij die zou willen zien. Je kunt ook meerdere afbeeldingsgroottes toevoegen aan deze array.

In bovenstaand voorbeeld specificeren we een afbeeldingsgrootte van 320 pixels breed bij 230 pixels hoog. De afbeelding mag worden afgesneden, dit komt door de laatste parameter met als waarde TRUE. Wanneer je klaar bent met het bewerken van deze instellingen klik je op de knop update file of bestand bijwerken om de wijzigingen door te voeren.

Afsluiting

Wanneer je een nieuwe afbeeldingsgrootte hebt toevoegd zul je deze niet terug zijn bij afbeeldingen die al eerder zijn geupload. Om er zeker van te zijn dat alle afbeeldingen gebruik kunnen maken van de nieuwe afbeeldingsgrootte kun je de plugin Regenerate Thumbnails installeren om alle ‘oude’ afbeeldingen te verkleinen of vergroten naar deze nieuwe grootte.

1 antwoord

 1. Ferry 19 augustus 2014 / 11:17 pm

  Aanvulling:

  De filter hook ‘image_size_names_choose’ is alleen nodig indien je wilt dat de nieuwe afbeeldingsgrootte toegevoegd moet worden aan afbeeldingsgrootte-lijst in de Media Library, zie: http://codex.wordpress.org/Plugin_API/Filter_Reference/image_size_names_choose

  Ook de response van de Media Library bevat dan de nieuwe afbeeldingsgrootte welke gezet wordt via de Media Manager instance, handig om in JavaScript iets te willen doen met deze nieuwe afbeeldingsgrootte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *