Custom lettertypes in webdesign en hoe deze de ervaring beïnvloeden van je gebruikers

Typografie speelt een erg grote rol wanneer je woorden uitprint of toont op een computer scherm. Sinds de opmars van het moderne web en ondersteuning voor custom lettertypes op een website speelt dit een steeds grotere rol. Wanneer je gebruik maakt van een custom font (lettertype) kan dit de leesbaarheid van je website sterk verbeteren

Afbeelding door Popeyefrancom (deviantart)

Afbeelding door Popeyefrancom (deviantart)

Het maakt niet uit of je Truetype of Opentype fonts gebruikt, een custom font kan ervoor zoregen dat de lezer bepaalde stukken tekst makkelijker kan identificeren en herkennen. Het helpt de lezer door het artikel heen dat zij aan het lezen zijn.

Overigens kun je door het gebruik te maken van een custom font je website een eigen persoonlijkheid geven. Een lettertype stijl kan het verschil maken tussen een gekochte template look en een professionele look met een eigen karakter. Andere elementen op de pagina spelen hierbij ook een belangrijke rol. Zo is het ook belangrijk dat er niet teveel afleidende elementen in het oog springen.

Een lettertype stijl (font style) helpt om de layout van de website te verbeteren en bij te dragen aan de algehele stijl van de website. De bezoekers van je website hebben dit weliswaar niet direct door maar door gebruik van de juiste lettertypes in combinatie met een daarop aansluitend thema of template zorg je ervoor dat de leesbaarheid sterk vergroot wordt.

Waarom mensen een voorkeur voor lettertypes hebben.

Lettertypes zijn gemaakt om een bepaalde stijl in een alfabetische set toe te kunnen passen. Het staat toe dat er een bepaalde soort creativiteit en atmosfeer geschept kan worden met exact dezelfde letters. Bijvoorbeeld: handgeschreven of script fonts krijgen vaak de voorkeur wanneer men een formele gebeurtenis heeft, zoals een trouwerij of zakelijke bijeenkomst. Basis lettertypen zijn voorwaardelijk voor formele papieren en documenten. Het tegenovergestelde is ook waar: het welbekende Comic Sans heeft als doel om in stripboeken gebruikt te worden.

Waar custom lettertypes voor zijn.

Met een blijvend groeiend aantal beschikbare lettertypen is het verleidelijk om erin op te gaan. Over het algemeen geven mensen niet zo veel om lettertypes behalve wanneer zij enige ervaring hebben als designer. Dit kan een website designer zijn, maar ook net zo goed een DTP’er of iemand die belangrijke documenten moet opmaken voor zijn werk.

Om een opsommig te geven voor een aantal punten die hierboven genoemd zijn kun je stellen dat lettertypes goed zijn voor een verscheidenheid aan redenen:

  • Representatief aan persoonlijkheid en creativiteit.
  • Zij dienen als een onderdeel van het design voor een website.
  • De inhoud van een website kan hiermee opgedeeld worden in verschillende onderdelen.
  • Markeren van een bepaalde reeks woorden op een pagina zodat deze gemakkelijk te onderscheiden is van de rest van de tekst.

Kies de perfecte font voor je website.

Lettertypes spelen een belangrijke rol in elk document. Ook al zijn er hoofdzakelijk twee types fonts, namelijk TrueType en OpenType zijn er honderden fonts beschikbaar voor gebruik in welke toepassing dan ook; en meestal zijn deze zelfs gratis te gebruiken. Hierin onderscheid de moderne tijd zich met het verleden, dat wil zeggen: voordat er computers waren. Het is nu heel handig en gemakkelijk om een custom lettertype te downloaden en gebruiken op welke manier dan ook.

Je kunt dus stellen dat computers het gebruik van lettertypes sterk heeft veranderd. Computers maken het makkelijker voor mensen om niet alleen maar lettertypes te downloaden maar ook om deze toe te passen voor welke toepassing dan ook. Een bijkomstigheid is dat het steeds vaker voorkomt dat er mensen zijn die hun eigen lettertype gaan opzetten en deze vervolgens delen met het Internet. Het Internet zorgt ervoor dat de toepassing en beschikbaarheid van lettertypes groter is. Iemand hoeft maar te zoeken naar een gewenst lettertype en er zullen meer dan voldoende resultaten beschikbaar zijn waarmee diegene het lettertype kan kopen en downloaden zonder moeite.

Met bovenstaande in gedachten, is het kiezen van 1 of meerdere lettertypes voor je website een simpele of gecompliceerde taak?

Wanneer je iemand bent die erg secuur is en bezig blijft met de meest kleine en vaak ook belangrijke details, dan is deze vraag wellicht niet zo simpel te beantwoorden. Ikzelf ben regelmatig urenlang bezig geweest met het uitzoeken van een geschikt lettertype en uittesten van variaties. Niet alleen op deze website maar ook bij andere projecten die ik heb mogen uitvoeren.

Wanneer je gebruik maakt van een CMS (content management systeem) zoals WordPress dan is het erg gemakkelijk om een thema te kiezen met een leuk fontje en een bepaalde stijl die bij jou of je onderwerp past.

Ben jij een website eigenaar en heb je er lang(er) over gedaan om een bepaald lettertype te vinden? Welke geven bij jou de voorkeur? Laat het me weten door gebruik te maken van het reactieformulier op deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *