Checklist livegang voor je Magento webshop

Een spannend moment, de livegang van je webshop. Naast development heb je ook tijd en moeite gestoken om teksten aan te passen, je google analytics account in te richten en de nodige tests zijn ook achter de rug. Dan is het moment daar om je webshop live te zetten op de productie omgeving. Ik geef je 5 tips waar je op moet letten wanneer jij je webshop echt on-line gaat zetten. 

Livegang tip 1: Verander de betaalmethode van test naar live.

Er zijn genoeg redenen die ervoor zorgen dat online winkelende bezoekers de items in de winkelwagen nooit afrekenen. Een betaalmethode die niet werkt, of op ‘test’ mode staat is een dergelijke showstopper. Niet alleen zorgt een niet werkende betaalmethode ervoor dat je bezoekers niet kunnen afrekenen, maar zij zullen ook de veiligheid en betrouwbaarheid van je webshop in twijfel trekken. Dit is een GROOT probleem ! Wees er zeker van dat de betaalmethode soepel loopt en goed gebruik maakt van error afhandelingen.

Checklist livegang webshop

Checklist livegang webshop

Livegang tip 2: Verwijder test bestellingen, producten en klanten

Ook al bestaat het test product zich niet in geen enkele categorie, toch kan hier op gezocht worden aan de hand van de juiste keywords. Ook zoekmachines zoals Google en Bing kunnen dit product aan de zoekresultaten retourneren wanneer je deze producten, klanten en bestellingen niet verwijderd voordat je webshop op de productieomgeving staat.

Livegang tip 3: Bewerk de standaard 404 error pagina.

Dit is cruciaal en tegelijkertijd vaak vergeten. Behalve het feit dat de standaard 404 pagina van Magento erg lelijk is, schrikt deze vaak ook af. Door gebruik te maken van een vriendelijke melding met behulpzame links die verwijzen naar relevante pagina’s zorg je ervoor dat je bezoeker uiteindelijk toch een bestelling plaatst. Plaats merk bewuste logo’s ( en die van je eigen webshop! ) en duidelijke tekst die de bezoeker erop wijzen dat het product momenteel niet gevonden kan worden, maar op een later tijdstip wellicht wel.

Livegang tip 4: Zet de standaard Magento nieuwsbrief module uit

Doe dit enkel wanneer je gebruik maakt van een externe partij zoals MailChimp (mailchimp.com). Op deze manier voorkom je dat je bezoekers zich dubbel inschrijven of zich inschrijven voor de ‘verkeerde’ nieuwsbrief. Ook wanneer je niets, of niet veel met nieuwsbrieven doet is het handig om deze module uit te zetten.

Livegang tip 5: Zet caching aan

Cache aanzetten in Magento

Cache aanzetten in Magento

In principe is dit 1 van de eerste dingen die je uit moet zetten tijdens development. Dit om te voorkomen dat je wijzigingen niet direct ziet. Voor je productie omgeving is het aangeraden om de caching weer aan te zetten. Dit doe je via de Magento admin -> system -> Manage cache. Zie ook het screenshot hiernaast.

Met behulp van het caching systeem in Magento zorg je ervoor dat je webshop sneller zal zijn. Let wel dat wijzigingen die je toepast -op bijvoorbeeld je producten of categorieen- hiermee niet direct zichtbaar zijn.

Conclusie

Zorg ook voor voldoende tijd en aandacht aan je webshop nadat je hem live hebt gezet. Er zal altijd toch iets naar voren komen waar je op zult moeten schakelen. Bijvoorbeeld een tekst pagina die je vergeten bent aan te zetten of de media map is niet schrijfbaar. Heb jij ook een handige tip die je wilt delen ? Laat het weten door gebruik te maken van het reactie formulier op deze pagina!

2 antwoorden

 1. dee 15 juli 2015 / 6:49 pm

  hallo,

  ik ben een shop aan het bouwen, en magento ken ik in principe goed, alleen vanuit een werkend systeem, maar hoe zet ik een nieuwe shop in hemelsnaam online?

  groetjes dee

  • Marco Bax 21 juli 2015 / 3:37 pm

   Beste Dee, een Magento webwinkel zet je bijvoorbeeld via FTP online. Importeer vervolgens de database naar je productie omgeving, stel de juiste gegevens in voor de database connectie. Dan is ’t nog een kwestie van cache leegmaken, herindexeren en dan zou het moeten werken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *