Bijlage pagina’s uitschakelen in WordPress

Standaard maakt WordPress een pagina aan voor elke bijlage die je hebt geupload naar je website. Bijlagen zijn bijvoorbeeld afbeeldingen, audio en video bestanden, pdf’s enzovoorts. Deze functionaliteit is fijn voor bijvoorbeeld fotograven, maar niet zo zeer voor de rest van ons. In dit artikel laat ik je zien hoe je bijlage pagina’s uit kunt schakelen in WordPress.

photo credit: justinoberman via photopin cc

photo credit: justinoberman via photopin cc

Soms krijg ik de vraag waarom er toch zoveel verwijzingen naar afbeeldingen staan in zoekmachines zoals Google, Bing of Yahoo. Dit komt doordat deze zoekmachines alle webadressen van je website indexeren om deze vervolgens als zoekresultaten te kunnen tonen.

Dit kan een probleem opleveren aangezien sommige thema’s geen speciale templates hebben voor afbeeldingen. Het kan ook voorkomen dat een afbeelding populair wordt, zonder dat deze naar de pagina verwijst waar deze origineel naartoe is geupload. Idealiter wil je dat je bezoekers naar het artikel verwezen worden in plaats van de bijlage pagina.

Wanneer je al gebruik maakt van de plugin WordPress SEO van Yoast dan is dit erg makkelijk in te stellen. Navigeer naar de pagina: SEO -> permalinks.

yoast permalinks

Vink hier de optie “Redirect attachment URL’s to parent post URL” aan. Deze instelling zal ervoor zorgen dat de bezoekers van je website automatisch verwezen worden naar het orginele artikel in plaats van de bijlage pagina.

yoast attachment settings

Voor diegene die geen gebruik (willen) maken van de WordPress SEO plugin door Yoast is het nogsteeds mogelijk om bijlage pagina’s automatisch te laten verwijzen naar het originele artikel. Dit kun je makkelijk doen door de plugin “Attachment Pages redirect” te installeren.. Nadat je de plugin hebt geactiveerd zal deze plugin gebruikers automatisch verwijzen naar het orginele artikel wanneer deze op een bijlage pagina uitkomen. Wanneer er geen artikel gevonden kan worden, dan zullen de gebruikers uiteindelijk uitkomen op de homepagina. Deze plugin werkt zonder enige configuratie, simpel en makkelijk!

Mocht je geen plugin willen installeren, dan is er een andere mogelijkheid. Maak een nieuw bestand aan in je WordPress thema map en noem deze “image.php“. Wanneer je thema al een bestand met de naam “image.php” heeft, dan zul je deze moeten aanpassen. Alles wat je hoeft te doen is het toevoegen van onderstaande code aan het begin aan dit bestand:

Sla dit bestand op (image.php) en upload deze naar de map van je thema. Wanneer een bezoeker een bijlage url bezoekt zal deze automatisch worden verwezen naar het orginele artikel.

Mijn ervaring spreekt is dat het gebruik maken van de plugin WordPress SEO van Yoast de meest voor de hand liggende oplossing is, aangezien je zoveel meer kunt optimaliseren met behulp van deze plugin. Er is niets mis met het gebruiken van goede plugins op je website.

De in dit artikel benoemde instelling heb ik toegepast op deze website. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om een passende oplossing te vinden voor het verwijzen van bijlage pagina’s naar het orginele artikel. Mochten er opmerkingen of vragen zijn, dan hoor ik die graag. Hiervoor kun je gebruik maken van het reageer formulier aan het einde van dit artikel.

3 antwoorden

 1. cris caanen 3 januari 2015 / 11:26 pm

  bedankt voor de info, erg nuttig, al werkte de yoast plugin niet,.. na de tweede plugin erbij werkt het wel.

 2. Ben Balvers 15 februari 2016 / 2:07 pm

  Nice! Met de ‘Attachment Pages Redirect’ plugin worden de bezoekers nu netjes omgeleid

 3. Yola 20 januari 2017 / 1:00 am

  Dank Marco, bij mij werkte Yoast ook niet voor losse plaatjes uit een gallery -misschien omdat ze niet bij een bericht horen?

  Maar de andere plugin deed het wel.

  (Ik heb trouwens nooit begrepen waarom WP perse van elk plaatje/bestand een bericht wil maken. Ooit had ik een vervelend probleem met PDF’s die gewoon vindbaar waren met Google hoewel de pagina’s waarop de links stonden alleen voor geregistreerde bezoekers toegankelijk waren. Daar ben je echt niet op bedacht!)

  Fijn dat je me verder hebt geholpen, groet Yola

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *