Backup maken van je Magento ecommerce webshop

Wat doe je wanneer je succesvolle webwinkel met veel omzet en een goede klantenbasis ineens verdwijnt? Zolang je backups hebt, niet in paniek raken. Systeem administrators zullen je vertellen dat wanneer data niet op minimaal drie plekken bestaat, het helemaal niet bestaat. Wat wil dit precies zeggen ? Wanneer je een bedrijf hebt dat afhankelijk is van een goede werking van Magento zul je er zeker van moeten zijn dat er op een bepaald moment in de toekomst er iets verkeerd gaat! Het kan een harde schijf zijn die er ineens besluit mee op te houden, database corruptie, gehacked enzovoorts. Een backup plan is een essentieel onderdeel voor iedere webshop eigenaar.

De meeste webhosting bedrijven hebben een backup van je webshop, meestal is dat 1 backup. Het is niet heel erg slim om te vertrouwen op maar 1 backup locatie. Een slimmere zet is om deze backup op meerdere plaatsen onder te brengen, denk hierbij aan cloud oplossingen of veilige opbergruimtes in je kantoor.

Het proces van het nemen van een volledige backup is vrij rechttoe rechtaan met Magento, maar er zijn ook een aantal veelgemaakte fouten waar je van op de hoogte van zal moeten zijn om ervoor te zorgen dat jouw backups goed en in staat zijn je gehele Magento webshop te herstellen wanneer nodig.

Een backup maken via het Magento controlepanel

Blue-Backup-B-iconEr zijn een aantal opties in het administratie panel (de admin) om een backup te maken van je Magento webwinkel. Je kunt deze vinden in het gedeelte System / Tools in het hoofdmenu. Er zijn drie type backups waar je uit kunt kiezen, namelijk:

 1. Systeem backup. Deze manier van backuppen neemt alle bestanden waar je Magento webwinkel uit bestaat en maakt er 1 grote tarball van. Zeg maar een zipje.
 2. Database en media backup. Hierbij wordt er een reservekopie van zowel de database als de media map gemaakt, let op: dit houdt in dat overige assets zoals thema bestanden niet worden meegenomen.
 3. Database backup. Dit doet precies wat je verwacht.

Een groot voordeel van het maken van een backup op deze manier is dat Magento je de optie geeft de backup terug te zetten via de admin. Dit betekent dat wanneer je bijvoorbeeld een fout hebt gemaakt in een configuratiebestand je dit heel gemakkelijk kunt herstellen naar een eerdere versie.

In sommige gevallen wil je liever enkel een backup van de database hebben, en de bestanden aapart om een Magento webshop te herstellen. Het is ook handig om uit te vinden hoe je een manuele backup maakt van je Magento installatie, hierop kom ik in dit artikel terug. Je hebt een backup van de bestanden en de database nodig om je gehele Magento webshop te herstellen naar een eerdere versie. Je hebt niets aan enkel de systeembestanden, het hebben van een backup van de database is essentieel!

Bestanden backuppen

De meest simpele manier om de archieven van je backups te downloaden is om dit via de FTP of SFTP server van je webshop te laten verlopen. Kopieer hierbij de map waar de backups zich in bevinden naar je lokale machine en maak hiervan een reserve kopie op bijvoorbeeld een externe harde schijf of USB stick.

Handmatig een database backup maken

Er zijn verschillende manieren om een MySQL database backup te maken. Hiermee zorg je voor een enkel bestand waarin de SQL instructies staan om de database op een later tijdstip te kunnen herstellen. De meeste hosting providers geven toegang tot de database door middel van de tool phpMyAdmin. Dit is een handige tool waarmee je gemakkelijk je database kunt beheren.

Om een backup van de database van je Magento installatie te maken open je phpMyAdmin en log je hierop in. Klik vervolgens op export in de menubalk, in sommige gevallen kun je dit doen middels de “Quick” optie. Maar mocht je meer dan 1 database hebben in dezelfde MySQL installatie, dan is de optie “Custom” een betere keuze om de relevante database te vinden in de lijst met beschikbare databases. Laat alle overige opties voor wat ze zijn, behalve wanneer je weet waar deze opties voor staan.

Klik op “Go” om een backup te maken, hierbij zal een dump van de database gemaakt worden welke je kunt downloaden en bewaren met de rest van de Magento bestanden op je externe locatie (harde schijf / cloud / usb stick enzovoorts). Een alternatieve manier om een database backup (via phpMyAdmin) te maken is om onderstaand commando uit te voeren:

Vervang de teksten tussen de brackets met de juiste waarden die voor jou van toepassing zijn. De uitvoer van dit commando zal dezelfde uitkomst bieden als de backup via de export functionaliteit van phpMyAdmin. Download dit bestand van je webserver en bewaar deze op een veilige plek. Een punt van aandacht is dat wanneer je een handmatige backup uitvoert dit niet bekend wordt gemaakt aan Magento. Op deze manier heeft Magento geen kans om speciale statements in het backup bestand te zetten waarmee de integriteit kan worden gecontroleerd die Magento gebruikt. Wanneer je een backup terug zet waarbij deze statements niet beschikbaar zijn kun je een error krijgen soortgelijk als die hieronder:

Om de constraint controle uit te zetten zul je een aantal SQL statements moeten toevoegen aan zowel de boven- als onderkant van dit backup bestand. Een goede uitleg over hoe je dit doet kun je vinden op de pagina “Restoring a backup of a Magento database” in de Magento Wiki.

Conclusie

Neem dit advies aan, wacht niet met het maken van een backup! Het backuppen van je Magento webshop zou deel moeten uitmaken van je normale onderhouds routine. Een backup heb je nodig op momenten wanneer het niet uit komt!

Is jou het ooit overkomen dat je een webshop of website niet meer kon herstellen omdat je geen (of incomplete) backups had? Laat het ons weten door gebruik te maken van het reactieformulier op deze pagina!

4 antwoorden

 1. Patrick 19 mei 2014 / 8:02 am

  Goed artikel. Probleem bij ingebouwde back-up is dat deze na verloop van tijd “internal error” geeft en de site niet meer bereikbaar is. Backup via phpadmin is een optie, maar wat meer bewerkelijk. Is er geen goede back-up module voor Magento zoals voor Joomla Akeeba back-up?

 2. Watersportwinkel Reus 12 augustus 2015 / 8:33 am

  Hoi, bedankt voor je artikel erg handig. Als ik een backup wil maken zegt hij dat er niet genoeg schijfruimte is, het lijkt mij erg sterk dat op onze VPS hosting geen plaats meer is. Weet jij waar dit aan kan liggen?

  • Marco Bax 17 augustus 2015 / 12:19 pm

   Beste Michel, je zou dit even na kunnen vragen bij je hosting partij. Je totale schijfruimte wordt dan: totale gebruikte opslag x 2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *