Albert Heijn actie op Facebook is een scam

Vandaag beloven vele shares op mijn Facebook timeline een bon met een waarde van 1000 euro. Om in te leveren bij de Albert Heijn, wie wil dit nou niet? Raar! Want als je de pagina zelf bekijkt zie je namelijk dat het overduidelijk een scam is. Zoals zo vaak het geval is zijn veel dingen te mooi om waar te zijn. Dit blijkt al snel uit deze “actie”. Albert Heijn actie op Facebook is een scam! Door middel van deze actie worden bezoekers van de pagina verzocht het bericht te delen op Facebook met een tekst erbij. Tijdens het accepteren van de Facebook app geef je ook toegang tot vrijwel al je gegevens. In sommige gevallen is het ook voorgekomen dat het telefoonnummer wordt gebruikt om een abonnement van 12 euro per week af te sluiten!

Wat moet je doen als je er toch ingetrapt bent?

Albert Heijn actie op Facebook is een scam

Albert Heijn 1000 euro scam. Graphic door Jaap Stronks

Verwijder direct het bericht van je Facebook timeline, op deze manier deel het het niet meer met personen in je vriendenlijst. Check ook meteen welke Facebook apps je gebruikt en verwijder de laatst toegevoegde app van je profiel. Deze kun je vinden door middel van de linkerkolom, onderaan. Of door te navigeren naar privacyinstellingen en dan te klikken op advertenties, apps en websites in het uitklapmenu onderaan je gebruikersnaam. Je kunt ook navigeren naar de betreffende instellingen op je Facebook door middel van deze link: https://www.facebook.com/settings/?tab=privacy

Haal de app direct weg! De scammers kunnen op deze manier geen gebruik meer maken van je gegevens en dit zorgt er ook voor dat er geen nieuwe berichten op je timeline kunnen worden geplaatst. Het is aangeraden om je Facebook wachtwoord ook even te veranderen.

Ben je toch ineens lid van het abonnement? SMS dan “STOP” naar het nummer 9936 om het abonnement te beëindigen. Is het hierna nog steeds niet gelukt en ben je op zoek naar hulp? Laat dan door midden van onderstaand formulier een reactie achter.

Update: ook de Belgische supermarktketen Colruyt krijgt te maken met deze Facebook actie. Ook deze actie is natuurlijk niet echt. Voor deze actie gelden dezelfde oplossingen als die van de Albert Heijn. Marketingdirecteur Bart van Lierde gaf vanmorgen het volgende aan in “De Morgen“:

Dit is geen actie van Colruyt. We onderzoeken momenteel wie de initiatiefnemer is van de webpagina en wij zullen sowieso klacht indienen bij de gerechtelijke instanties.

Controleer in het vervolg eerst even de homepage van de desbetreffende partij of er een verwijzing naar een dergelijke actie te vinden is. Bij twijfel nooit reageren!