404 error oplossen in WordPress

WordPress is een krachtig content management system, ook wel CMS genoemd. Helaas kan het voorkomen dat een kleine aanpassing ervoor kan zorgen dat je website niet meer toegankelijk is. Het vinden van een geschikte oplossing voor de meeste WordPress problemen is gelukkig erg makkelijk door een zoekopdracht uit te voeren met behulp van een zoekmachine zoals Google of door gebruik te maken van het Nederlandstalig WordPress forum waar ik ook op te vinden ben. Dit artikel legt je uit hoe je een 404 pagina niet gevonden error kunt oplossen in WordPress.

404 pagina niet gevonden oplossen in WordPress

photo credit: stallio via photopin cc

photo credit: stallio via photopin cc

Een veel voorkomend probleem voor WordPress gebruikers is dat berichten de status 404, oftewel: pagina niet gevonden retourneert. In dit artikel leg ik je uit hoe je dit probleem kunt voorkomen. Een veelvoorkomend scenario is dat de gebruiker de backoffice van WordPress wel kan benaderen alsmede de homepage. Echter is het niet mogelijk om de onderliggende pagina’s te bezoeken. Je krijgt dan een 404 pagina niet gevonden error, of iets wat er op lijkt afhankelijk van de configuratie van je webserver.

Permalinks flushen in WordPress

Allereerst: wees niet bang, de pagina’s en blogposts zijn niet verloren gegaan! Dit probleem komt het meeste voor wanneer het bestand .htaccess niet meer leesbaar is of (per ongeluk) verwijderd is. Wat je zult moeten doen is om allereerst je permalink instellingen aan te passen. Dit doe je door in te loggen op de backoffice van je WordPress installatie en te navigeren naar Instellingen / Permalinks. Op onderstaande screenshot kun je zien waar je deze optie kunt vinden in de linkerbalk in de backoffice van WordPress:

Positie van de permalinks optie in WordPress

Positie van de permalinks optie in WordPress

Je krijgt na het kiezen van deze link in het linkermenu een dergelijk scherm zoals onderstaande screenshot te zien. Klik op de afbeelding om de grote versie te bekijken:

Overzicht van permalinks in WordPress

Overzicht van permalinks in WordPress

Klik eenmaal op de knop met de titel wijzigingen opslaan om ervoor te zorgen dat je permalinks instellingen juist naar de database worden geschreven en de rewrite regels worden geflushed. Het maakt niet uit wanneer je geen idee hebt wat deze instelling doet, het is van belang dat je het eenmalig toepast. Navigeer naar de frontend van je website en zie of dit het probleem heeft opgelost. Is dit niet het geval, dan is het nodig om handmatig je .htaccess bestand bij te werken.

Handmatig .htaccess repareren

Hiervoor heb je sowieso de FTP of SSH gegevens nodig van je webhost. Log in op de FTP of SSH omgeving van je webserver en pas het bestand .htaccess aan. Deze bevind zich in de root van de website, meestal is dat in een map genaamd: public_html, www of public. Om er zeker van te zijn dat je in de juiste map aan het kijken bent, kun je dit controleren door te kijken of deze mappen ook zichtbaar zijn in de root van je website: wp-content, wp-includes. Kun je dit bestand niet vinden? Maak deze dan aan en voer onderstaande code toe aan dit bestand:

Sla de wijzigingen op en upload het .htaccess bestand naar de juiste plek op je webserver, namelijk naar de root van je website.

Werkt deze oplossing nogsteeds niet? Neem dan contact op met je webhost en vraag hen of mod_rewrite ondersteunt is op de webserver waar jij je WordPress website op hebt staan.

Tot slot

In het begin van dit artikel had ik het over het Nederlandstalig WordPress forum, deze kun je met behulp van deze link vinden: WordPress.org Nederland Forum. Mocht je vragen hebben over het oplossen van het 404 pagina niet gevonden probleem  in WordPress, of wanneer je een andere oplossing hebt die werkt: dan kun je dat doen door gebruik te maken van het reactie formulier op deze pagina.

10 antwoorden

 1. joram 1 september 2014 / 10:10 pm

  ik heb een 404 error not found apache server at: s68677.cp.hostnet.nl
  maar hoe kan ik dit probleem oplossen. ik kan tevens niet inloggen op backoffice van wordpress. Het gaat om de volgende website: http://www.gowired.nl

  • kevin 4 september 2014 / 3:35 pm

   Hey Joram, heb je al contact gezocht met onze Helpdesk? We zijn tot 22.00 uur via chat bereikbaar op onze website. We helpen je graag op weg met je WordPress installatie.

 2. therissa 24 september 2014 / 6:09 pm

  Hoi, ik heb ook een probleem met een 404 error. Ik als een leek, heb een paar plugins verwerkt, toen ging het fout, is de achterkant ineens in het engels, vandaar dat er een aantal pagina nu niet meer bereikbaar is.

  • Marco Bax 24 september 2014 / 10:14 pm

   Ha Therissa, tja… met zo weinig informatie kan ik je helaas geen advies geven.

 3. Ralph 2 juni 2015 / 11:54 am

  Hi,

  Via hostnet heb ik begrepen dat er wat veranderingen zijn aangebracht binnen mijn webshop. Deze wil ik namelijk online zetten.
  Nu ik via wordpress wil inloggen lukt dit niet en krijg ik een 404 error. Als ik kijk naar eventesten.info/babyandgo zie ik dat alles totaal is verandert en ik kan ook geen wijzigingen meer doorvoeren via WP. Heeft u enig idee hoe ik dit kan oplossen?

  Alvast hartelijk bedankt.

 4. Anthony 9 januari 2016 / 6:55 pm

  Hartelijk dank voor deze supergoede tip Marco. Ik krijg weer de goede pagina’s te zien.

 5. Christine 3 februari 2018 / 5:54 pm

  Hi Marco,

  Ik ben superblij met jouw duidelijke uitleg!!! Alleen de homepagina van mijn website was te zien. Dankzij jou zijn de rest van de pagina’s weer zichtbaar. Whoohoo!
  Dankjewel!!

  Hartelijke groet,
  Christine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *