3 tips om je afbeeldingen beter vindbaar te maken in Google

In deze blogpost laat SEO specialist en bedrijfsfotograaf Ektor Tsolodimos, je zien hoe je afbeeldingen op je website kunt laten scoren in de organische zoekresultaten van Google. Dit kan zorgen voor veel gratis bezoekers aangezien steeds meer zoekresultaten afbeeldingen bevatten (die ook nog eens hoog staan en erg opvallen).

1: Gebruik de juiste ALT-tag

Een van de belangrijkste signalen waar zoekmachines op letten is de zogeheten ALT-tag. Dit is een HTML tag die je gemakkelijk via elke CMS kunt toevoegen aan je afbeeldingen (tijdens of na het uploaden). Maar wat zet je in de ALT-tag? In ieder geval geen “IMG_2863” of iets dergelijks. Belangrijk is dat de ALT-tag omschrijvend en relevant is. Alleen “hond” zal niet genoeg zijn. Laat weten om welke ras het gaat en om welke kleur het gaat. Een goede ALT-tag zou bijvoorbeeld kunnen zijn: “bruine labrador pups”.

Voorbeeld HTML code:

<img src=”http://voorbeeldwebsite.nl/wp-content/uploads/2015/09/bestandsnaam-het-liefst-omschrijvend.jpg ” alt=”dit is de plek waar de omschrijvende alt-tag in voor komt” height=”150″ width=”150″ >

Bonus tip: nu je toch de ALT-tag aan het instellen bent, geef dan ook een vergelijkbare titel van de afbeelding op (dit is niet hetzelfde!) en zorg dat het bestand ook een omschrijvende en relevante naam heeft (zoals labrador-hond.jpg). Dit mag hetzelfde zijn, maar mag ook iets verschillen (dat doe ik over het algemeen om niet te spammy over te komen – gebruik dus ook synoniemen zoals: hond, hondje, pop, poppy etc.).

 

2: Plaats de afbeeldingen op de juiste pagina

Het effect werkt versterkend als de afbeeldingen ook nog op een pagina staan dat gaat over hetzelfde onderwerp. De welbekende title- & heading-tags helpen hier zeker bij, maar ook juist de woorden rondom de afbeelding. Bij een CMS als bijvoorbeeld WordPress is het ook mogelijk om een notitie of omschrijving te plaatsen net onder de afbeelding. Dit kan ook zoekmachines helpen bij het indexeren van jouw afbeeldingen. Als deze pagina ook nog eens backlinks ontvangt, is de kans groter dat de afbeeldingen op die pagina ook beter gaan scoren.

Pro tip: je kunt de populariteit van een specifieke afbeelding ook boosten door direct backlinks te versturen naar het bestand (zoals: http://voorbeeldwebsite.nl/wp-content/uploads/2015/09/bestandsnaam.jpg). Hetzelfde “linkbuilding effect” kan je ook nabootsen doorandere websites jouw afbeeldingen te laten toevoegen door het bestand op jouw website/server te gebruiken (bij WordPress heet dat bijvoorbeeld “Afbeelding invoegen via URL”). Dit kun je zien als een soort bronvermelding. Een online referentie en teken van autoriteit en populariteit dus.

 

3: Verklein afbeeldingen

Het is belangrijk om de afbeelding niet onnodig groot te maken (zowel voor opslag als resolutie). Het belangrijkste hierbij is om compressie te gebruiken. Sla je afbeeldingen dus altijd op als JPG, zeker als het foto’s zijn. Flink wat compressie via een software als Adobe Lightroom of Adobe PhotoShop kan meestal prima: het verschil is amper tot helemaal niet te zien en het bestand kan gemakkelijk 10x kleiner worden (van bijvoorbeeld 1 MB naar 100 KB). Het laden van de afbeeldingen gaat dan ook 10x sneller: wel zo fijn voor gebruikers én zoekmachines. Een bestandsformat als PNG kan natuurlijk voordelen hebben (transparante achtergrond) – maar in de meeste gevallen is dat niet nodig en wegen de nadelen niet op tegen de voordelen. Resolutie is een ander verhaal, want soms wil je nou eenmaal een hoge resultie (mooie slider, professionele foto of achtergrond). In dat geval is het de kunst om voor groot – maar niet té groot te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een resolutie van 1920*1080 i.p.v. een resolutie van 5616 x 3744 (zoals die van mijn Canon 5D MK III (22.3 MP)).

 

Tenslotte

Het is belangrijk om de afbeeldingen op je website te optimaliseren, anders laat je kansen liggen. Let er wel dat op veel afbeeldingen en foto’s auteursrecht rust (lees meer over auteursrecht op het internet). Kijk hier dus mee uit, anders riskeer je wellicht een hoge boete. Bovendien houdt Google niet van copycats en zal je daarmee ook niet het gewenste effect bereiken (vergelijkbaar met duplicate content). Zorg dus, net als bij geschreven content, ook voor unieke en kwalitatieve en geoptimaliseerde afbeeldingen. Voor meer tips, zeker gericht op WordPress websites, zie ook de handleiding op Yoast.

5 antwoorden

  1. Bartje Meijer 22 september 2016 / 2:20 pm

    Wij willen een resource pagina van gratis digitale kaarten hangen onder onze online wereldkaarten shop. Is het dan slim om her en der naar de afbeeldingen te linken of naar de pagina, om in google algemeen en google afbeeldingen hoog te scoren?

    • Marco Bax 26 september 2016 / 9:56 am

      Om hoog in Google images te scoren is het vooral belangrijk dat de bestandsnaam van de afbeelding(en) het onderwerp goed beschrijven. Naar de afbeeldingen linken is goed / fijn voor je bezoekers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *