15 hele domme dingen die je fout doet in WordPress

Een WordPress website kan de voortstuwende kracht achter je bedrijf of instelling zijn. Het kan ervoor zorgen dat je content bij de juiste personen terecht komt. Zelfs als webwinkel kan WordPress je helpen. Wil jij dus serieus aan de slag gaan (of blijven) met WordPress? Wees dan zeker van je zaa ken voorkom dat jij deze 15 domme WordPress fouten niet begaat! 

Langzame laadtijd

Heeft jouw website last van een hoge laadtijd?

Heeft jouw website last van een hoge laadtijd?

Er is vrijwel niets irritanters voor je bezoekers dan een langzame laadtijd van je website. Dit is 1 van de redenen dat Google de laadtijd van je website of blog mee telt waarmee bepaalt wordt hoe hoog je website in de zoekresultaten staat. Dit is tevens de reden dat het hosten van je website op een server die goed of speciaal ingericht is voor WordPress installaties zo belangrijk is. Anders heb je grote kans dat je laadtijd te hoog is en daarmee zul je flink wat bezoekers mislopen.

Het witte scherm (white screen of death)

Elke WordPress gebruiker is hem vast wel eens tegengekomen: het witte scherm. Het hebben van een wit scherm in plaats van je blogpost of categorie kan door verschillende redenen optreden. Zelfs een kleine fout als het hebben van een extra spatie in het wp-config.php bestand kan zorgen voor het witte scherm.

Helaas komt dit niet alleen maar voor door een simpele fout. Wanneer het witte scherm optreedt door een gecompliceerd probleem is het erg handig om een expert of een meedenkende hosting partij te hebben die je kan helpen. Je kunt ook een reactie plaatsen op deze pagina en ik zal je proberen te helpen!

Hoe dan ook, wanneer je gebruiker een wit scherm ziet in plaats van een blogpost of categorie dan komt dit zeker niet ten goede voor je website.

Problemen met de database, gateway of verbinding.

In tegenstelling tot het vorige probleem krijgen de bezoekers van je website in ieder geval nog iets te zien. Echter ziet dit er niet professioneel uit en het zal je bezoekers kosten.

De bezoekers van je website zijn er om de content te ezen, niet om te zien wat er aan de hand is met je webserver of dat de WordPress installatie geen verbinding kan maken met de database.

De standaard omschrijving “Just another WordPress blog”

Standaard heeft WordPress de omschrijving “Just another WordPress blog” voor een nieuwe installatie. Wanneer je deze niet aanpast -of een thema hebt die deze instelling overschrijft- dan zal deze regel zichtbaar zijn in je header en wellicht zelfs in Google als standaard omschrijving voor je website.

Wanneer je deze instelling niet veranderd dan zul je een plekje krijgen bij alle andere WordPress website eigenaren die deze instelling ook niet hebben aangepast. De meeste van hen hebben zelfs geen idee dat dit in te stellen valt.

Je website komt niet voor in zoekmachines zoals Google

Wanneer je WordPress als hoofd CMS (Content Management System) gebruikt dan kun je er verstandig aan doen om je blog op niet indexeerbaar te zetten voordat je de website “echt” live hebt staan. Dit om te voorkomen dat onjuiste gegevens in Google of andere zoekmachines terecht komt.

Dit is echter niet waar! Wanneer je dit doet dan zorg je ervoor dat er een noindex tag op ELKE pagina terecht komt, niet alleen maar op blog posts. Voorkom dit probleem en stel je blog juist in ter indexatie.

Je website maakt gebruik van een verouderde WordPress installatie

De geweldige groep van developers die constant werken aan WordPress en die het ook nog eens beter maken in de termen van performance, gebruiksvriendelijkheid en veiligheid.

Het voordeel dat je hebt wanneer je gebruik maakt van de meest recente versie van WordPress en zeker wanneer je kijkt hoe gemakkelijk het is om updates te installeren (kan zelfs automatisch!) laat iedereen voor gek staan die nog een verouderde versie van WordPress draaien.

Overigens kunnen buitenstaanders (zoals hackers!) de versie van je WordPress installatie zien? Lees dan punt 15.

Uitgeschakelde plugins bewaren in de wp-content map

Een van de meest voorkomende manier die hackers gebruiken om in je WordPress installatie in te breken is door middel van “back doors” die geplaatst zijn in (WordPress) plugins. Dit is een goede reden om zo min mogelijk plugins te gebruiken en deze up-to-date te houden. Wanneer je er zeker van bent dat je een plugin niet meer gaat gebruiken doe je er verstandig aan om deze te verwijderen.

Je zou jezelf wel voor je hoofd kunnen slaan wanneer je website gehacked is met als reden dat  iemand toegang heeft gekregen door middel van een gedeactiveerde plugin.

Het hebben van een rommelige admin omgeving

De beste WordPress admin secties zijn goed bijgehouden, up-to-date en zijn niet rommelig. Slechte WordPress admin secties draaien oude versies van alles, en hebben veel te veel nutteloze plugins. Dit maakt het lastig voor een auteur of developer om zijn of haar weg goed te kunnen vinden in de website, en dat is gek.

Berichten die de gehele homepagina bedekken

Bega geen domme WordPress fouten

Bega geen domme WordPress fouten

WordPress heeft standaard een hele simpele manier om je hoofd blog pagina goed en georganiseerd eruit te laten zien door middel van de “Lees meer” (Read more) knop of link.

Sommige thema’s gebruiken de samenvatting, dit is ook een goede oplossing. Gebruik in ieder geval 1 van de 2 opties om je website opgeruimt er uit te laten zien.

De zijbalken vallen onder de content

Middels het gebruik van zijbalk widgets is het erg makkelijk om je zijbalk(en) te beheren. De keerzijde is dat het ook erg makkelijk is om een fout te maken door bijvoorbeeld verkeerd gebruik van de <div> tags. Wanneer je de beginnende of afsluitende tag niet juist gebruikt lijkt het erop alsof een deel of de gehele zijbalk verdwijnt.

Het komt wel vaker voor dat de zijbalk onder de content, boven de footer getoond word. Dit ziet er raar uit en zorgt ervoor dat de aanpassingen voor de zijbalk geen nut meer heeft.

Rare bijwerkingen van plugins

Soms wanneer je een plugin activeert of de instellingen van deze plugin aanpast krijg je ongewenste effecten. Het kan dus voorkomen dat deze consequenties zich tonen door middel van zichtbare wijzigingen. Controleer daarom altijd in ieder geval de homepage en blog bericht pagina’s nadat je een plugin hebt geactiveert om er zeker van te zijn dat er geen ongewenste wijzigingen zichtbaar zijn.

WordPress in de map /wordpress installeren

Wanneer je WordPress installeert om daar je blog op te gaan draaien wanneer je (nog) geen gebruik maakt van WordPress is het hebben van een url als marcobax.nl/blog of blog.marcobax.nl een prima oplossing.

Het hebben van marcobax.nl/wordpress als installatie map ziet er gek uit.

Het hebben van index.php in je URL’s

Om maar verder te gaan over het onderwerp verkeerde installaties: dit is precies wat er gebeurt is wanneer je een URL (internet webadres) tegenkomt die lijkt op: www.marcobax.nl/index.php/hello-world. Dit ziet er niet uit en het staat erg onprofessioneel.

Lokale en/of zichtbare backups

Wat is er erger dan het hebben van een gek uitziende website? Een gek uitziende website MET ernstige veiligheidslekken. Waneer je een plugin gebruikt die backups van de bestanden of database plaatst in de root van je website dan is de kans groot dat buitenstaanders deze bestanden ook kunnen inzien. Dan maak je het wel erg gemakkelijk voor “hackers” om toegang te verkrijgen tot je website.

Zichtbare informatie over je server

Deze hackers geef je ook makkelijk toegang tot je website wanneer je een pagina met bijvoorbeeld de php_info(); tag publiekelijk hebt. Ook wanneer je toont welke versie van WordPress je draait maak je het hackers erg gemakkelijk. Zij hoeven vervolgens alleen maar te kijken welke exploits er beschikbaar zijn voor de desbetreffende WordPress versie en ze zullen in no-time toegang hebben tot je website.

Controleer dit door te navigeren naar www.jewebsite.nl/phpinfo.php of www.jewebsite.nl/readme.html. Mocht je hier zichtbare informatie uit halen dan is het tijd om te voorkomen dat potentionele hackers toegang verkrijgen tot je website door deze bestanden te verwijderen.

Conclusie

Je kunt dus nog wel even vooruit met deze waardevolle informatie.Welke tips heb jij toe te voegen aan deze lijst? Laat het weten door gebruik te maken van het reageer formulier op deze pagina.

5 antwoorden

 1. Jamai 17 mei 2014 / 8:48 am

  Ik wil niet vervelend doen, maar deze site heeft ook 2 “stomme dingen”
  Je banner bovenin loopt achter je widget door. Fout 1
  Je theme is niet helemaal vertaald, en staan engelse termen tussen.

  Krijg hier altijd een beetje een naar gevoel bij. Tips geven, maar zelf ook de boel niet helemaal op orde hebben.

 2. jamai 19 mei 2014 / 4:23 pm

  graag gedaan. was zeker niet negatief bedoeld. al ziet het er wel zo uit.
  ga door met waar je goed in bent! ziet er verder top uit. mag ook gezegd worden.

 3. Sander 7 augustus 2017 / 2:34 pm

  Dag Marco, help je ook mensen individueel met Worpressproblemen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *